Top 5 parfema koji mirišu na ljetovanje

Odabir mirisa je baš poput modnih kombinacija. Odijevate se zbog sebe, ali svejedno vam laska kada vam netko pohvali dobar ukus. Možda volite jake esencije i želite ostaviti trag kuda god prođete, možda su vam favoriti prozračne note koje će osjetiti samo onaj (poželjni) tko vam uđe u osobni prostor… Kako bilo, parfemi su najosobniji pečat, kapljice koje u dodiru s pH-om naše kože razvijaju mirisnu auru po kojoj smo prepoznatljivi.

Veze mirisa i emocija

Ipak, dok pri odabiru haljine ili ruža možemo biti poneseni trenutačnim trendovima, s mirisom ili kliknemo na prvu ili ne kliknemo nikada. Znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da je naš osjet njuha ukorijenjen u najprimalnijem dijelu mozga, onom koji se zadužen za preživljavanje, a ne tamo gdje su integrirane ostale osjetne informacije. Umjesto toga, nalazi se u amigdali, dijelu mozga koji pomaže u obradi svakodnevnih emocija. Niti jedno drugo osjetilo koje imamo nema tako izravnu i prisnu vezu s područjima mozga koja obrađuju emocije, asocijativno učenje i pamćenje.

Istraživanja pokazuju kako miris ima moć izazivanja pozitivnih asocijacija koje će nam poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Primjerice, određeni mirisi mogu poboljšati pamćenje, produktivnost, koncentraciju i kognitivne funkcije. U osnovi, miris za vas može učiniti puno više od toga da dobro mirišete. Zato im i posvećujemo tako puno pažnje.

Mirisni ljetni favoriti

Ljetni parfemi su posebno dizajnirani kako bi uhvatili bit odmora i avanture. Njihova mirisna kompozicija budi slike toplih pješčanih plaža, egzotičnog cvijeća i sočnog voća. Lagani su, osvježavajući i stvaraju osjećaj slobode. Bez obzira na to koje note odaberete, one pozivaju na bijeg i otkrivanje. A ovo su naši favoriti!

Prada Infusion de Gingembre Eau de Parfum

Ovaj jedinstveni citrusno-drvenasti miris spaja začinjenu svježinu đumbira s profinjenom mješavinom citrusnih i drvenih nota.

Rezultat je miris koji se savršeno stapa s kožom i prava je infuzija dobrog raspoloženja zahvaljujući akordima zelene mandarine čija pikantna svježina postupno prelazi u toplo srce zadivljujućeg đumbira. Najbolje se na koži osjete elegantne note svježega geranija i zemljanog vetivera koji mirisnoj kompoziciji daju profinjenost i dubinu.

Narciso Rodriguez All of Me Eau de Parfum

Dora Baghriche i Daphné Bugey željele su stvoriti cvjetni miris kao nijedan drugi kombinirajući ikoničan miris ruže s drugim cvijetom, tradicionalno rijetko korištenim u ženskim parfemima.

Osim ruže i geranija, parfem je građen oko još jedne note: kremastijeg akorda inspiriranog egipatskim mošusom koji se nalazi u središtu svakog Narciso Rodriguez parfema. Šest različitih nota mošusa kombinirano je kako bi stvorilo zaraznu notu koja podsjeća na drugu kožu, svaka dajući mirisu posebnu dimenziju – mekoću, sjaj ili bogatu, drvenastu teksturu.

Bastille Un Deux Trois Soleil

Bastille Un Deux Trois Soleil zaigrana je i sunčana oda blistavoj i poznatoj toplini djetinjeg poslijepodneva. Poznati mirisi pomiješani su s gorkim bademom i gurmanskom vanilijom te su obavijeni mirisom slatkog cvijeta bradavke i smolastog benzoina.

Formula sadrži 29 sastojaka, a kreirala ju je Domitille Michalon-Bertier. Ovaj prirodni, veganski parfem, proizveden u Francuskoj, vraća te u dane bezbrižnosti i hrabrosti.

Dior J’adore Parfum d’Eau

Novi J’adore dolazi u prepoznatljivom flakonu koji je ovaj put odjeven u opalescentno bijelo staklo. Nanosi se kao nježna i opojna maglica koja donosi posve drugačiji osjećaj od klasične Eau de Parfum formulacije. Visoko je koncentrirana pa je njezina trajnost duga, upravo kao i ona originalnog proizvoda. Međutim, sam miris je nešto drugačiji.

Zavodljiv i opojan poput originala, Parfum d’Eau je puno nježniji, mekši i jednostavniji, a djelovat će poput luksuznog balzama ili melema koji će biti blagotvoran za sva čula. Mirisna kreacija sadrži note cvijeta naranče, arapskog jasmina, damaščanske ruže i magnolije, a iz Diora kažu kako novi J’adore parfem priziva dojam lebdenja nad poljem naranče.

Jo Malone Nectarine Blossom & Honey Cologne

Sočan, sladak, razigran… Kreiran kao mirisna asocijacija na jutarnju tržnicu u londonskom Covent Gardenu.

Ovaj miris iznimno slatkog finiša se otvara raznim zelenim notama, listom ljute naranče te aromama zrelog crnog ribizla. U srcu mirisa se nalazi Acacia med, sastojak koji cijeloj kompoziciji daje sladak i nježan akcent. Bazne note su sočna breskva, voće baršunaste teksture i mirisa, u kombinaciji s vetiverom.

Pročitajte još i ...