Dr. med. dent. Elena Štimac Vukojević razotkriva mitove o savršenom osmijehu

Mnogo toga bismo vam mogli reći o osmijehu, ponajprije zašto bi trebao biti na vašoj svakodnevnoj “to do” listi, i to što je češće moguće. Za početak, iziskuje manje napora. Naime, kada se smijete, aktivirate 17 mišića lica, a kada se mrštite, 43. Dakle, osmijeh je zapravo lakša opcija.

Kao drugo, istraživanja su pokazala da nasmijane ljude smatraju ljepšima, privlačnijima i pristupačnijima. Osim toga, osmijeh pozitivno utječe na zdravlje, uključujući sniženje krvnog tlaka, jačanje imunološkog sustava i ublažavanje stresa. Za sve gore navedeno uvjet je, naravno da imate zdrave, njegovane i lijepe zube.

Međutim, postoje i neki mitovi kojih se treba što prije riješiti iako nas u njih možda godinama uvjeravaju. Među njima je i onaj kako je savršen osmijeh rezerviran samo za celebrityje. Ne, nije! Štoviše, uz modernu stomatologiju nekada su potrebne minimalne korekcije kako bi se postigla transformacija.

Upravo zato odgovore smo potražili od Elene Štimac Vukojević, dr. med. dent., spec. dentalne protetike iz Štimac Centra dentalne medicine, jednog od najmodernijih dentalnih centara na ovom području s obiteljskom tradicijom dugom više od 35 godina.

Jedan od najčešćih mitova, koje smo “usvojili” iz američkih filmova, je i taj kako je kod izbjeljivanja zubi pravilo što više, to bolje. Iako smatra kako je bjelina definitivno potrebna i svjetlina zubi pridonosi mlađem i ljepšem izgledu, naša sugovornica se ne slaže s tim pravilom.

“Bjelina zubi treba odgovarati boji kože i kose, treba biti dio vas, a ne da prvo netko primijeti bjelinu vaših zubi pa onda tek nakon toga vas”, kaže Elena Štimac Vukojević, dr. med. dent., spec. dentalne protetike.

Elena Štimac Vukojević, dr. med. dent, spec.dentalne protetike

Na pitanje je li istina da mlađe osobe ne trebaju implantate, dr. Štimac Vukojević odgovara kako je kod svih odraslih osoba jako bitno nadomjestiti zube koji nedostaju. Hoće li to biti implantati, mostovi, krunice…, ovisi o individualnoj situaciji. Svakako, osoba mora biti punoljetna, mora se završiti rast i razvoj čeljusti i kosti. I ne nasjedajte na priče kako je nemoguće postići spoj funkcionalnosti i estetike.

“Estetika i funkcionalnost zubi nužan su spoj. Jedno bez drugog danas ne ide. Naravno, od funkcionalnosti mi kao stomatolozi, kao doktori profesionalci, ne smijemo odstupati, a estetika je nešto čemu svi težimo i gdje moramo biti zadovoljni i vi i, na kraju dana, mi”, zaključuje naša sugovornica.

Dr. Štimac Vukojević pitali smo i o zabludama koje vežemo uz ljuskice, krunice, četkanje, kućno izbjeljivanje zubi… Cijeli intervju pogledajte ovdje:

Pročitajte još i ...