Preplanuli ten bez sunčanja: dermatologinje biraju najbolji proizvod za samotamnjenje

Svi se divimo zvijezdama dok u ekskluzivnim toaletama šeću crvenim tepihom, maksimalno sređene, savršenog makeup-a, postojane frizure, blještava nakita koji svjetluca s dubokih dekoltea glamuroznih haljina. Međutim, ono što upada u oči je njihov ten. Sve do jedne izgledaju kao da su netom sišle iz aviona u povratku s Bahama te takve preplanule prošetale crvenim tepihom. Haljine im stoje savršeno na preplanulom, osunčanom tenu. Jesu li se sunčale na nekoj egzotičnoj plaži, teško je reći, međutim ono što mogu one, a i svaka od nas, je u par poteza stvoriti umjetni ten, bez izlaganja sunčevim zrakama koje, znamo svi, izrazitno štetno utječu na našu kožu i zdravlje.

Stoga je lakše posegnuti za bočicom proizvoda za samotamnjenje i u tren dobiti preplanulu boju kože kojom se ponose Hollywoodske zvijezde. Sredstva za samotamnjenje dočaravaju preplanulu boju na koži u bilo kojem godišnjem dobu i u vrlo kratkom vremenu. I važno je napomenuti, kreme za samotamnjenje su zdravije nego direktno izlaganje svijetle puti jakom suncu.  Također, proizvodi za samotamnjenje ne pružaju zaštitu od UV zračenja (osim ako nije posebno naznačeno na pakiranju) pa biste prilikom dužeg izlaska na sunce ili plažu obavezno trebali nanijeti kremu za zaštitu od sunca.

Sastav proizvoda za samotamnjenje

Većina proizvoda sadrži kiselinu DHA (dokosaheksenoična kiselina) ili eritrulozu odnosno njihovu mješavinu. Radi se o molekulama šećera, koje inače tijelo samo proizvodi. One su, važno je naglasiti, bezopasne. Djelovanje kiseline DHA počinje nakon šest do osam sati, djelovanje eritruloze nakon oko dva dana. Zato je i boja dobivena pomoću eritruloze nešto dugotrajnija.

Međutim, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari, tako da bi se uistinu postigao najbolji rezultat samotamnjenja.

Kako pripremiti kožu

Kod korištenja proizvoda za samotamnjenje izuzetno je bitno 24 sata prije napraviti cjelokupni piling tijela i kožu dobro hidratizirati. Time ćete sasvim sigurno izbjeći potencijalne mrlje na tijelu ili nejednako primanje proizvoda za samotamnjenje na koži. Nakon toga, brončani ten možete održavati nanošenjem losiona ili ulja za tijelo, a uvijek je dobra ideja look upotpuniti šljokicama.

Kako pravilno nanijeti kremu za samotamnjenje?

  • Nanosite kremu kružnim pokretima – otprilike količinu jedne čajne žličice odjednom. Krenite od nogu prema gornjem dijelu tijela (od gležnjeva prema ramenima) – tako ćete izbjeći čudne linije kada se sagnete – a ruke ostavite za kraj.
  • Kremu nanosite čistim rukama – kada ste gotovi brzo ih operite i temeljito izribajte nokte.
  • Ne pretjerujte na licu – količinu jedne kovanice nanesite na područja gdje biste i prirodno tamnili (čelo, brada, jagodice na obrazima i most nosa). Kremu razmažite pokretima prema van, a ostatak nanesite na liniju rasta kose i čeljusti. Pripazite na područje iznad usne i oko nosnica jer ona jače primaju boju.

Pričekajte dulje vrijeme nakon nanošenja, oko 15 – 20 minuta. Mrlje na odjeći ne mogu se isprati. Izbjegavajte znojenje i tuširanje minimalno šest sati nakon nanošenja kreme za samotamnjenje.

Dugotrajnost preplanulosti ovisit će o tipu kože i stanju hidratiziranosti, kao i u kojoj je količini proizvod nanesen i koliko puta je korišten. Već nakon jednog nanošenja, razlika će biti sasvim primjetna. Boju je najbolje pustiti da se razvija preko noći 6 do 8 sati. Kroz otprilike sedam do deset dana boja će početi blijediti. Proizvode za samotamnjenje možete koristiti više puta, kako bi se postigao željeni efekt.

Ako se dvouimite biste li trebali započeti s korištenjem proizvoda za samotamnjenje, nedoumicu vam može riješiti proizvod koji je nominiran u Estetica Premium Product 2024 natječaju. U kategoriji  Najbolji proizvod za samotamnjenje  nominiran je jedan proizvod, a podsjećamo da mu je u tom slučaju potrebna ocjena minimalno 4.5 od stručnog žirija sastavljenog od renomiranih hrvatskih dermatologinja da bi osvojio titulu pobjednika kategorije.  OVDJE pogledajte sve kategorije i nominirane proizvode u ovogodišnjem Estetica Premium Product natječaju.

Reviderm Sunless tanning gel

Sunless tanning gel  pruža licu i tjelu prirodnu brončanu boju, svjež ten i potrebnu hidrataciju kože.

Kompozicija aktivnog sastojka pruža koži ujednačenu boju u samo nekoliko sati neenzimskom reakcijom tamnjenja.

 

Tanning Duo kombinira aktivne sastojke koji koži pružaju homogenu boju u samo nekoliko sati, bez potrebe za sunčanjem. Tan Boost Complex potiče prirodnu biosintezu melanina, ubrzavajući reakciju tamnjenja. Nježni aktivni sastojci intenziviraju preplanulost i čuvaju kožu od isušivanja. Nakon nanošenja, gel se brzo suši i ravnomjerno razmazuje, pružajući hidrataciju i zaštitu od isušivanja i zatezanja.

Nanijeti jednoliko, 2 do 3 puta tjedno na područja na kojima želimo postići efekt samotanjenja. Rezultat je preplanuli ten koji se savršeno uklapa s vašom prirodnom bojom i traje dulje.

Idealan je za održavanje tena nakon ljeta.

Pročitajte još i ...