Najčešći mitovi o filerima

Iako su fileri na samom tronu popularnosti anti-ageing tretmana i to iz brojnih razloga pa mislimo da o njima svi sve znaju, još uvijek se o njima mogu čuti brojne dezinformacije, ali i predrasude koje djeluju poprilično odbojno.

Jedna od takvih informacija je, primjerice, da ostatke filera ne možete koristiti za naknadne korekcije. Dakle, kada se bočica otvori, ne može se koristiti ni na kome drugom. Također, to što ćete otići na filere, ne mora značiti da ćete iz ordinacije izaći s ‘duck faceom’ ili prenapuhanih usana. Naime, to nikako ne ovisi o samim filerima, već o vještini i znanju liječnika koji će vam ga aplicirati.

 

Iako su fileri odavno dobili ‘pravo javnosti’ u svim razgovorima o ljepoti i mladosti, postoje ljudi koji još uvijek misle da su fileri i botoks ista stvar. To, naravno nije tako. Botoks je neurotoksin proizveden iz nekoliko sojeva bakterija roda Clostridium, dominantno iz bakterije Clostridium botulinum, a sintetiziran je u obliku proteina. Njime se tretiraju bore prouzročene mimikom lica. Ne dodaje volumen niti stimulira kolagen.

Tretman filerima je bolan

Iako uključuje iglu, pravilno apliciranje filera ne bi smjelo boljeti. Naime, prije same aplikacije, na kožu se nanosi anestetik u kremi. Čak i ako je vaš liječnik odluči ne nanijet, ubrizgavanje ne bi smjelo boljeti, budući da većina dermalnih filera sadrži anestetik lidokain, koji počinje djelovati čim se proizvod ubrizgava kako bi cijeli proces bio bezbolniji.

Fileri izazivaju ‘ovisnost’

Često možemo čuti tvrdnju da ako jednom napravimo filere, moramo to činiti stalno. No, to je daleko od istine. Ako nakon prve aplikacije ne poželite to ponoviti – ne morate i zbog toga nećete izgledati lošije. Izgledat ćete isto, a u većini slučajeva i bolje jer će se potaknuti sinteza prirodnog kolagena. Fileri hijaluronske kiseline napravljeni su tako da budu privremeni (traju između šest mjeseci i dvije godine, ovisno o tome što se koristi i gdje se ubrizgava) te ih tijelo postupno razgrađuje.

Kada se apliciraju, nema natrag

Ako vam se, nakon apliciranja filera ne svidi vaš novi izgled, ne očajavajte. Proces se može ‘vratiti unatrag’ i to uz pomoć enzima hijaluronidaze, pri čemu se hijaluronski filer u nekoliko minuta otapa i uklanja. Na kraju, ono što je najbitnije je izabrati liječnika koji će znati kako postići prirodan rezultat. Aplikacija dermalnih filera iziskuje puno treninga i iskustva. Često kada je riječ o izboru liječnika prevagne niža cijena, ali ono što je potrebno imati na umu je to da ta cijena nije pitanje mililitra filera nego iskustva liječnika.

Nakon filera, sigurno će se stvoriti grudice

Grudice nakon filera nisu pravilo, već iznimka, a događaju se ako liječnik koji ih aplicira nije dovoljno vješt. Druga opcija kada se to može dogoditi jest ako se uzima  filer koji je prevelike gustoće i napravljen kako bi se aplicirao do koštanih struktura, znači u dubokome sloju, a on se aplicira preplitko. Samim time, taj filer je opipljiv, a može čak biti i blago vidljiv, pogotovo kada se osoba nasmije jer nije napravljen za taj sloj. Grudice se mogu prevenirati tako da se filer aplicira na ispravan način i da se radi kvalitetnim filerom kod educiranoga liječnika.

Pročitajte još i ...