SPF i makeup – kako odabrati idealnu kombinaciju?

Temperature su već tjednima prave ljetne, a osim klasičnih promjena koje uvodimo – u garderobu, obuću i modne dodatke, obavezne su i one u skincare rutini. Iako dermatolozi savjetuju nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom cijele godine, ljeti je ovaj korak apsolutni imperativ.

Osim što uzrokuje prerano starenje kože i pojavu bora, hiperpigmentacija i opuštene kože, izlaganje sunčevom zračenju bez zaštite opasno je i za naše zdravlje. UV zrake glavni su uzročnik melanoma – najopasnijeg tumora kože koji svake godine pogodi više od 900 ljudi samo u Hrvatskoj.

Kako “pomiriti” kremu sa SPF-om i puder?

Da nanošenje proizvoda sa SPF-om nije stvar izbora, već nužnosti, podsjećaju nas i sve češća svjedočanstva osoba oboljelih od ove zloćudne bolesti. A kako bismo prevenciji melanoma i podizanju svijesti o važnosti pregleda madeža i zaštiti od sunca i mi dali svoj doprinos, portal Estetica.hr pokrenula je nacionalnu inicijativu #safesummer, koja pod motom „Sigurni i lijepi pod suncem“ okuplja više od 40 dermatologa diljem Hrvatske koji tijekom svibnja i lipnja u svojim ordinacijama našim čitateljima osiguravaju više od 170 besplatnih pregleda madeža.

Više o inicijativi pročitajte OVDJE.

No, kad je u pitanju SPF-a, nameću se brojna pitanja – a kad su žene u pitanju, jedno od glavnih je – kako “pomiriti” kremu sa zaštitnim faktorom i omiljeni puder?

Postojan makeup i zaštićeno lice – bez začepljenih pora?

Formule sa zaštitnim faktorom često su guste, ljepljive teksture, a glavna im je svrha – stvoriti adekvatan zaštitni sloj koji će odvratiti ili neutralizirati UV zračenje. Ipak, s obzirom na to da ih ne koristimo samo na plaži, već i u svakodnevnom životu, guste nam teksture mogu stvoriti problem ako ih poželimo koristiti kao podlogu za makeup. Kako odabrati idealnu kombinaciju, kako osigurati postojanost pudera nanesenog preko kreme sa SPF-om, kako izbjeći začepljene pore i krije li se glavni problem u teksturi?

Po odgovore smo se zaputili kod triju dermatologinja iz poliklinika uključenih u projekt #safesummer – dr. Jelene Jakić iz Poliklinike dr. Jakić, dr. sc. Marije Buljan iz Poliklinike dr. Jakić te dr. Nevije Delalle iz Poliklinike Dermalife.

Donosimo njihove odgovore!

Dr. Jelenu Jakić iz Poliklinike dr. Jakić upitali smo – zašto se ponekad puder ne “ponaša” kako smo navikli kad ga nanesemo na kremu sa SPF-om? Je li problem u teksturi SPF-a ili u sastojcima? 

“Puder je moguće kombinirati s proizvodom sa SPF-om, no treba voditi računa o teksturi. Teški puder ljeti općenito ne smatram dobrom idejom, posebno pri odlasku na plažu. Pore su na visokim temperaturama puno otvorenije, zbog čega puder prodire dublje i može začepiti žlijezde lojnice, ali i znojnice. Zato ljeti osobe s problematičnim tenom često doživljavaju pogoršanje, a papulopustule se mogu javiti i kod osoba koje nemaju problema s kožom. Kako bismo izbjegli nepovoljan spoj krema sa SPF-om i težih pudera, preporučujem neku od laganih formula specijalno kreiranih za ljetne mjesece. Među njih spadaju tonirane kreme, BB i CC kreme koje ujednačuju ten, a donose i benefite za kožu. Danas postoje i tonirane kreme koje imaju maksimalan moguć faktor zaštite, a prilagođene su i različitim tipovima kože. Neke od njih sadrže i hijaluron, vitamin C ili drugi aktivni sastojak, kako bi u jednom koraku licu donijeli i ujednačen ten, ali i potrebnu zaštitu i njegu”, ističe dr. Jakić.

Dr. sc. Mariju Buljan upitali smo – ako želimo nositi puder cijelo ljeto, kako odabrati formulu sa SPF-om koja će se slagati s našim puderom? Moramo li paziti na sastojke i kako osigurati postojanost pudera preko kreme sa SPF-om?

“Problem s kojim se susreću mnoge žene tekstura je proizvoda sa zaštitnim faktorom, koji su često masni, teški na koži i začepljuju pore, a ne slažu se ni s tekućim puderima, onemogućujući njihovo ravnomjerno razmazivanje i postizanje ujednačenog tena. Pravilan odabir preparata sa SPF-om koji će se slagati s puderom temelji se na ispravnom kombiniranju formula. Baš kao i kod kombiniranja primera i pudera, kod kombiniranja SPF sredstva i pudera ključno je pravilo – spajanje istih ili nadopunjujućih formula. Primjerice, SPF proizvod koji ima svojstvo matiranja odlično će se sljubiti s puderom na bazi silikona, dok će sjajni SPF-ovi dobro prianjati uz lagane kremaste pudere. U današnje vrijeme, žene koje svakodnevno nanose makeup i pritom paze na fotoprotekciju (jer znaju da je to najvažniji korak u antiaging rutini za kožu), često  se odlučuju za SPF proizvode lagane teksture poput gel kreme ili fluida. Ovakvi proizvodi brzo se upiju te je potom nanošenje pudera jednostavno. Za obnavljanje SPF-a na već našminkano lice preferiram SPF proizvode u spreju, jer se lagano i gotovo neprimjetno, a ujednačeno raspršuju po licu”, objašnjava dermatologinja.

Dr. Neviju Delalle iz Poliklinike Dermalife upitali smo – je li SPF koji nalazimo u puderima dovoljna zaštita, mogu li takvi puderi zamijeniti kremu sa zaštitnim faktorom te trebamo li čak i ispod pudera sa SPF-om uvijek nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom?

“Prije svega, moram naglasiti kako SPF u puderima ne pruža istu razinu, odnosno trajanje zaštite kao klasična krema sa zaštitnim faktorom. Da bi zaštita bila učinkovita, takav proizvod bismo trebali značajno češće obnavljati, a nitko ne obnavlja puder svakih nekoliko sati. Osim toga, ne možemo biti sigurni u kvalitetu SPF-a u puderima. Provjereni dermokozmetički brendovi trude se u formulu pudera ugraditi i kvalitetan SPF, no kod većine drogerijskih pudera ne možemo biti sigurni u nivo zaštite. Najvažnije je znati kako nam u ljetnim mjesecima puder ne može zamijeniti SPF, jer nam je potreban SPF 50+, a nikada se još nisam susrela s puderom koji pruža toliku razinu zaštite. I treća stvar koju želim naglasiti jest – danas postoje zaista fenomenalne SPF formule, tonirane kreme koje mogu zamijeniti puder. Zato, ako ne uspijevate naći kombinaciju SPF-a i pudera koji se međusobno ‘slažu’ te ako birate između SPF-a i pudera, radije odaberite tonirani SPF nego puder sa SPF-om, jer je zaštita pouzdana, a mogu značajno uljepšati ten i umanjiti potrebu za puderom, pogotovo ljeti”.

 

A kako biste osim sigurni, pod suncem ovoga ljeta bili i lijepi, ali i zdravi, pobrinuli su se partneri projekta #safesummer, vrhunski svjetski brendovi Allergosan, Dermalogica, jane iredale i Kérastase – zahvaljujući čijim ćete proizvodima svoje ljetovanje, ali i ostatak ljeta u gradu provesti u najboljem izdanju. Da je proizvod s visokim SPF-om moguće kombinirati s puderom, a pritom ne žrtvovati besprijekoran izgled makeupa, dokazuju upravo partneri inicijative #safesummer.

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50 snažna je formula namijenjena koži koja gubi kolagen, a osim visoke SPF zaštite, pruža i dubinsku hidrataciju, potporu kolagenu, ali i zaštitu od oksidativnog stresa.

Ova će formula posebno povoljno djelovati na dehidriranu zrelu kožu kojoj kronično nedostaje vlage, a na lice, vrat i dekolte nanosi se barem pola sata prije izlaganja suncu. Riječ je o nježnom emolijensu, lagane teksture sa zaštitnim faktorom 50, čija inovativna oleosomska tehnologija omogućuje povećanu UV zaštitu s puno manje kemijskih zaštitnih sastojaka, što ju čini lakšom za nanošenje uz manju vjerojatnost pojave iritacija kože. Zahvaljujući laganoj teksturi, odlična je podloga za makeup.

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen

Jane Iredale Powder-Me SPF® Dry Sunscreen bezbojni je puder u prahu, a karakterizira ga efekt zdravog sjaja koji ostavlja na licu. Ovaj je proizvod najbolji dokaz kako nije svaka praškasta formula namijenjena matiranju, a osim nježnog glow efekta, licu pruža UV zaštitu i učinak ujednačavanja tena. Koristiti se može na licu i tijelu, a izvrsno će izgledati na ramenima i dekolteu. Posebno nas raduje činjenica da i puder može postati saveznik u zaštiti od štetnog UV zračenja.

 

Prekrivanje koje pruža ovaj puder lagano je, jednostavno se nanosi i u trenu stapa s kožom, zbog čega odgovara i osjetljivoj koži. Jedinstveni sastojak Montmorilonit njeguje i umiruje kožna oštećenja, dok borov nitrid reflektira svjetlost te omogućava lakšu aplikaciju pudera na kožu.

Pročitajte još i ...