“Do and don’t” – što Vogue kaže o botoxu?

Neovisno o tome jeste li se već ranije podvrgnuli tretmanu botoxom ili se o njemu tek raspitujete, nekoliko činjenica morate uzeti u obzir – možemo ih nazvati i „Botox zapovijedima“.

Nakon više od 30 godina iskustva „na terenu“ i preko 80 milijuna proizvedenih i prodanih bočica, popularnost Botoxa® ne jenjava – i dalje je riječ o jednom od najizvođenijih tretmana iz domene estetske medicine i dermatologije.

Iako postoji više indikacija za njegovo korištenje – od liječenja kroničnih migrena i prekomjernog znojenja pa sve najpopularnijih indikacija – onih kozmetičkih, jedna je činjenica zajednička – za pravilnu upotrebu i vrhunske rezultate ključan je educiran liječnik, ali i informiranost pacijenta. Donosimo 10 osnovnih pravila korištenja Botoxa koje je objavio britanski Vogue. 

Ne štedite korištenjem kopija

Prvo i osnovno – Botox® je „brand name“, odnosno zaštićena robna marka za neurotoksin Botulinum Toxin tipa proizveden iz Clostridium botulinum. Iako na tržištu postoji više neurotoksina koji obećavaju sličan učinak, važno je napomenuti kako je u Hrvatskoj zasad dostupan samo botulinum toxin proizvođača Allergan pod imenom Vistabel® za primjenu na licu te Botox istog proizvođača za liječenje migrena, trajnog grčenja mišića i prekomjerne aktivnosti mokraćnog mjehura te prekomjernog znojenja. Uvijek provjerite koristi li vaš liječnik registriran proizvod – kao što ne štedite na dobrim cipelama, frizeru ili ginekologu, nemojte štedjeti niti kod odabira liječnika i proizvoda koji ubrizgava u vaše lice.

Raspitajte se tko su najveći stručnjaci u vašoj okolini

Rezultat će biti onoliko dobar koliko je dobar liječnik koji ga aplicira. Nemojte niti pomišljati na tretman u kozmetičkim salonima ili kod bilo koje druge neovlaštene osobe – i zapamtite kako nije riječ o kozmetičkom tretmanu, već medicinskom postupku čija nestručna aplikacija može imati ozbiljne i trajne posljedice na vaše zdravlje.

Pročitajte i: Tko su najveći zagrebački stručnjaci za filere?

Tražite fotografije i iskustva drugih

Kod odabira liječnika, vodite se njihovim iskustvom, preporukama drugih pacijenata te svim dostupnim informacijama. Ne libite se razgovarati otvoreno s liječnikom na konzultacijama prije tretmana i tražiti ga fotografije prijašnjih radova te bilo koje druge informacije koje vas zanimaju.

Ne uzimajte lijekove bez dogovora s liječnikom

Ako se tretmanu podvrgavate prvi put, vjerojatno se javila i doza nervoze, možda čak i straha. Nemojte prije tretmana uzimati lijekove za smirenje, protiv bolova, kao niti aspirin ili ibuprofen i druge protuupalne lijekove, jer svi oni mogu utjecati na pojavu modrica.

Umjesto lijekova, možete koristiti ledene obloge ili anestetsku kremu – naravno u dogovoru s liječnikom.

Postavljajte mnogo pitanja

Možda zvuči kao vrlo očiti savjet, no mnogima je neugodno postavljati mnogo pitanja liječniku. Imajte na umu da konzultacije upravo tome služe i da se ipak spremate podvrgnuti medicinskom postupku te su sva pitanja koja imate za liječnika dobrodošla. Od toga koliko je očekivano trajanje rezultata, preko mogućih nuspojava pa sve do informacije o očekivanoj boli ili neugodi – sve su ovo pitanja na koja će vam liječnik odgovoriti prije odluke o tretmanu.

Budite otvoreni za sugestije

Iako je riječ o najpoznatijem estetskom tretmanu, Botox nije jedina opcija za pomlađivanje lica. Vaš vam liječnik, s obzirom na stanje kože, znakove starenja i regije lica koje želite pomladiti, može sugerirati druge opcije prije ili umjesto tretmana botoxom.

Poslušajte savjet liječnika ako smatra da botox neće u potpunosti riješiti vaš problem te vam savjetuje da razmislite o drugim opcijama – ne inzistirajte na izvođenju tretmana ako vam liječnik predlaže drugi plan pomlađivanja. Njihovo je znanje i iskustvo dovoljan razlog da ih poslušate.

Zauzmite konzervativan pristup

Ako na tretman idete prvi put, ne pretjerujte. Idite konzervativnim smjerom – manje je više, a ako se pokaže potrebnim vratite se nakon nekoliko tjedana, a liječnik će po potrebi aplicirati još malo botoxa.

Tako će rezultati biti prirodni, ne pretjerano uočljivi, a mimika lica bit će savršeno očuvana. Također, iako se mnoge osobe ovom tretmanu podvrgavaju preventivno – prije nego se bore uopće pojave, mnogi liječnici tvrde kako to baš i nije dobra ideja. Slažu se kako se botox najbolje aplicirati kada se bore već pojave, kako ga ne biste ubrizgavali i godinama prije nego što je potreban.

Pročitajte i: Jeste li kandidat za botox ili filere?

Izbjegavajte tjelovježbu netom nakon tretmana

Iako je riječ o tretmanu koji ne zahtijeva oporavak ili mirovanje te se nakon njega možete odmah vratiti privatnim i poslovnim obvezama, ipak se preporučuje tijekom prva 24 sata nakon tretmana izbjegavati tjelovježbu i velike fizičke napore.

Budite strpljivi

Nemojte očekivati rezultate odmah prvi dan. Iako se najčešće poboljšanje vidi već nakon nekoliko dana, botoxu je potrebno oko 2 tjedna da pokaže puni učinak na blokiranje mišićne aktivnosti i „peglanje“ bora. Ako nakon nekoliko dana niste zadovoljno rezultatom, nemojte misliti kako tretman nije uspio – pravi ćete učinak vidjeti nakon dva tjedna.

Ne žurite po novu dozu

Rezultati ovog tretmana traju oko 6 mjeseci, iako ovise o metabolizmu osobe – pa kod nekih mogu trajati i kraće, oko 4 mjesece. Ipak, ne žurite po novu dozu čim primijetite da je učinak oslabio, jer liječnik ne može znati koliko proizvoda treba aplicirati i na koja mjesta prije nego učinak prethodnog tretmana u potpunosti nestane. Preporučuje se otići na konzultacije za novi tretman otprilike 6 mjeseci nakon prethodnog.

Izvor: Vogue

Pročitajte još i ...