Koliko godina će vas postarati ako izgorite na suncu?

Sjećate li se one slavne fotke 69-godišnjeg muškarca koji je 28 godina radio kao vozač kamiona, objavljene u magazinu New England Journal of Medicine, na kojoj se vidi dramatična razlika između desne strane lica i lijeve koja je puna bora i oštećenja? U dermatologiji to stanje nazivaju dermatohelioza ili fotostarenje, a glavni i odgovorni krivac je – UV zračenje. I, da, istina je, možda vas neće postarati deset godina ako jednom izgorite na suncu (iako je bolje i to izbjeći), ali morate stalno imati na umu da je vaša koža preciznija od ijednog dnevnika. Sve pamti i skladišti. A dugoročne posljedice su bore, dehidracija te siv i neujednačen ten. 

Fotostarenje je, dakle, najčešći uzrok preranog starenja kože, prouzročeno kumulativnom dozom zračenja koje primamo tijekom cijeloga života, od najranijeg djetinjstva, a ujedno ga je i najlakše spriječiti. Osim izbjegavanja direktnog sunca i zaštitne odjeće, najbolji način za postizanje dugotrajno mladolikog tena je zaštita od UV zraka – korištenje proizvoda s visokim faktorom (SPF 50+) tijekom cijele godine te izbjegavanje sunčevih zraka od 10 do 17 sati. I pravilo korištenje fotoprotektivnih sredstava.

Elsa Hosk releases a photo on Instagram with the following caption: "Freckly ud83dudc35"., Image: 354153465, License: Rights-managed, Restrictions: *** No USA Distribution *** For Editorial Use Only *** Not to be Published in Books or Photo Books *** Handling Fee Only ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Kako koristiti kreme za zaštitu? Potrebno je određeno vrijeme da se mehanizam zaštite iz preparata aktivira te je stoga kremu za sunčanje najbolje nanijeti otprilike jedan sat prije sunčanja. Nemojte zaboraviti zaštititi vrat, dekolte, potiljak, uši, ristove, listove te udubine sa stražnje strane koljena. Za osjetljivije dijelove tijela (lice i grudi) treba koristiti posebne proizvode namijenjene za te zone, koji sadrže puno viši faktor zaštite. 

Eau Thermale Avène Anti-age zaštita od sunca SPF 50+
Zahvaljujući patentiranom fotozaštitnom kompleksu koji sadrži samo četiri fotozaštitna filtra za vrlo visoku zaštitu kože od širokog spektra UVB-UVA zraka, ovaj je proizvod visokoučinkovit – ali i dovoljno nježan za osjetljivu i reaktivnu kožu. U formuli se nalazi i jedinstveni antioksidacijski kompleks je (pre-tokoferil + pro-taurin) za cjelovitu staničnu zaštitu od oksidativnog stresa – glavnog uzroka preranog starenja kože. Naravno, ogroman je plus što će koža nakon korištenja kreme biti mekana i podatna, bez ljepljivih i masnih tragova koji se često povezuju s visokim zaštitnim faktorom te umirena zbog dodatka termalne vode – jedne od perjanica brenda Eau Thermale Avène. 

Heliocare 360 Age Activ fluid SPF 50
Heliocare 360 Age Activ fluid SPF 50 udovoljava najvišim standardima fotozaštite. Pažljivo odabrani filteri visokog i širokog spektra i Fernblock® + štite od četiri vrste zračenja (UVB, UVA, vidljivog i infracrvenog svjetla). Napredna aktivna zaštita protiv UVA zračenja, vidljive svjetlosti i plave svjetlosti, koju emitiraju digitalni uređaji, čuva kožu od glavnih zračenja odgovornih za fotostarenje. Fernblock® +, s regenerativnim i antioksidativnim aktivnim tvarima protiv onečišćenja, štiti od sunca i popravlja nastala oštećenja na koži. Sadrži trostruki kompleks protiv starenja (hijaluronska kiselina, serin i trehaloza) koji pomaže u sprečavanju i ispravljanju znakova fotostarenja.

Reviderm Sun protect +SPF50
Reviderm Sun protect +SPF50 zaštita je od sunca četvrte generacije koja podržava vlastiti oporavak kože i sprječava oštećenje stanica od svjetlosti tijekom izlaganja suncu. Ova visokotehnološka zaštita od sunca sa svjetlosnom i infracrvenom zaštitom stanica pruža koži blistav ten, a inovativna formula obuhvaća višenamjensku zaštitu kao što su opekline od sunca, dehidracije, starenja kože i svjetlosnih oštećenja poput starosnih i pigmentnih mrlja. Visoko koncentrirana hijaluronska kiselina štiti od dehidracije tijekom izlaganja suncu i osigurava hidratiziranu kožu.

Bioderma Photoderm Spot Age SPF 50+
Biodermin adut kombinira snagu tri aktivna sastojka s UV filtrima kako bi se postigao široki spektar zaštite (od ultraljubičastih i infracrvenih zraka te vidljivog zračenja). Na taj je način kreirana učinkovita njega koja sprječava i smanjuje znakove fotostarenja (pjege, bore, gubitak čvrstoće). Jedinstveni Cellular Bioprotection™ patent potiče prirodne obrambene mehanizme kože štiteći je tako od štetnih utjecaja sunca. Visoko stabilni vitamini E i C pružaju komplementarnu antioksidacijsku zaštitu od čitavog spektra sunčevog zračenja i sprječavaju pojavu novih pjega.

Bionike Triderm A.K. krema SPF 50+
Specijalizirani proizvod namijenjen prevenciji aktiničkih keratoza i oštećenja izazvanih UV zračenjem. Riječ je o jedinstvenoj kremi na tržištu, koju se kao dio preventivnih mjera kod rizika od nastanka aktiničkih keratoza preporučuje koristiti cijele godine, a ne samo ljeti. Lagana i vrlo prozračna tekstura proizvoda pogodna je za korištenje na licu i tijelu, a formula se bazira na aktivnim sastojcima nikotinamidu (vitamin B3), beta-glukanu i L-karnozinu, tvarima koje štite stanice kože od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, slobodnih kisikovih spojeva nastalih nakon izlaganja suncu i aktiničkih oštećenja.

Pročitajte još i ...