Monica Bellucci pod povećalom dr. Dudukovića: Je li vrijeme da prestane s filerima?

Već deset godina bavim se estetskom kirurgijom i neinvazivnim pomlađivanjem. Ne mogu vam reći koji mi je dio posla draži – volim raditi i jedno i drugo, i sretan sam što se obje struke, barem u mojoj Poliklinici, savršeno dopunjuju. Zapravo osjećam da imam dvije struke i jedno zvanje – a to je estetska medicina.

dr. Mladen Duduković
Piše dr. sc. Mladen Duduković, dr. med., plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg

Postoji li “level up” u pomlađivanju

Od uvođenja botoksa u estetsko liječenje i pojave prvih oblika punila prošlo je gotovo 20 godina, a možda će proći još 20 ili više, a botoks i hijaluron još će uvijek igrati značajnu ulogu u pomlađivanju. Radi ogromne ponude i velikog broja ordinacija, pa na žalost i kozmetičkih salona koji ih nude – svakakve kvalitete i u svakakvim uvjetima – pitamo se jesu li oni jedino rješenje za svjež i pomlađen izgled? Postoji li „level up“?

Salma Hayek

Rekao bih da botoks i hijaluron opravdano čine oko 70 posto prihoda svake moderne estetske ordinacije. No, isto tako mislim da liječnici koji ne ulažu u znanje i ne prilagođavaju se sve većim zahtjevima tržišta i novim tehnologijama, neće još dugo moći parirati onim drugim, modernim liječnicima, otvorenima za nove ideje i stalni napredak.

Ako ste redovito čitali moje kolumne, onda znate da sam –  kada je Allergan, odnosno popularni Mauricio de Maio, lansirao prve MD kodove s idejom „mapiranja lica“ i istaknutih osam točaka za apliciranje filera – odmah uočio manjkavosti te „filozofije“ – jer jednostavno nije dovoljno pomlađivala lice.

Nije riješila čak ni problem nazolabijalnih brazdi radi kojeg je dizajnirana. Naprosto je, naime, nelogično da se s malo dodanog volumena na vanjskoj strani obraza dobije takav lifting-efekt da se bora riješite. No, to je bila era prepunjenih lica i ogromnih obraza koja je, hvala Bogu, iza nas. Nešto smo na kraju i naučili.

Meg Ryan arrives on the red carpet at the 2017 CFDA Fashion Awards at the Hammerstein Ballroom on June 5, 2017 in New York City. Photo by /UPI, Image: 335216312, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Trebale su proći gotovo dvije godine da se izbace novi kodovi, koji podrazumijevaju apliciranje filera doslovno u svaku točku lica. Sada je pomlađivanje uvjerljivije jer se lice augmentacijom postraničnih dijelova zaista podiže, ali se tretiraju i najizraženije zone starenja – poput podočnjaka, nazolabijalnih brazdi, marionetskih bora… No, pitanje i dalje „stoji na snazi“: je li to dovoljno?

Je, ali samo u slučaju žena u ranim 40-ima, koje su bile dosljedne u njezi i prema kojima su geni bili „blagonakloni“. Tada ćemo, slažem se, s nekoliko strateški raspoređenih mililitara filera postići još atraktivniji izgled. No, sasvim drugo rješenje trebamo tražiti kod žena od 55 ili 65 godina koje žele postići mladolikost, ali (još) ne žele face lifting. Idealne rezultate nećemo dobiti ni s 50 ml filera, a kamoli s 12 ml, što je doza preporučena za „full face approach“.

©AXELLE/BAUER-GRIFFIN.COM Los Angeles Premiere of "Cloud Atlas". Grauman's Chinese, Hollywood, CA. October 24, 2012. Job: 121024A1. www.bauergriffin.com www.bauergriffinonline.com Pictured: Susan Sarandon.

Za pomlađivanje u tom slučaju treba kombinirati gotovo sve raspoložive neinvazivne tehnike uz poneku malu kiruršku intervenciju poput blefaroplastike ili liftinga obrva.

Uzmimo za primjer talijansku glumicu Monicu Bellucci, svojevremeno jednu od najljepših žena svijeta. I dalje izgleda bolje od većine svoje generacije, no ima li prostora za napredak? Može li se vrijeme za nju još malo „odvrtjeti unatrag“? Njezine jagodice i malarne regije izgledaju puno i dobro su naglašene i korigirane, baš kao i kutevi donje čeljusti i brada. Linija donje čeljusti gotovo da je ravna, ali kao da nešto nedostaje… Koža djeluje dovoljno hidrirano, ali nedovoljno elastično i čvrsto, osobito u donjim dijelovima lica i podbratku.

Na žalost, tu je kraj puta za kombinaciju klasičnih filera i botoksa. Cijelo lice već sada djeluje prilično voluminozno i mišljenja sam da joj daljnje pomlađivanje hijaluronom više ne može pomoći. Tko god bi se sad upustio u takve tretmane, definitivno bi išao u pogrešnom smjeru.

Razmislio bih eventualno o aparativnim tehnologijama kojima bi se stimuliralo stvaranje kolagena i tako podignulo i učvrstilo lice. Ili pak o tretmanu obraza s vrlo malo Ellanse, Radiesse ili Sculptra filera, koji bi učvrstili čitav srednji dio lica. Ili možda njihova kombinacija… Dodatni lifting i repozicija kože lica i vrata mogli bi pokušati Silhouette Soft ili sličnim nitima jer jedino njima dobivamo vektorski pomak kože bez značajnije volumizacije, i nekako ih možemo smatrati stepenicom prije kirurškog liftinga.

Mogla bi već polako razmisliti o donjoj blefaroplastici jer ima evidentan višak kože na donjim kapcima uz naglašene podočnjake. Ista, naravno, ne bi smjela biti previše radikalna. Tu bi se zasigurno dobilo na svježini gornje trećine lica.

Za pet godina vjerojatno će biti najbolje “radikalizirati” pristup – i napraviti  kirurški lifting lica i vrata

Osobno sam razvio protokol koji će izvući maksimum iz svake žene u toj dobi. Na konzultacijama procijenim potrebu za gornjom ili donjom blefaroplastikom – koju uvijek ponudim prvu – i nakon toga započinjem obnovu kvalitete kože aparativnim tehnologijama poput Venus Vive ili Ulthere. Slijedi lifting s konturiranjem lica dermalnim hijaluronskim filerima poput Juvéderma za srednji i kolagen-stimulacijskih filera poput Ellansea za donji dio lica. Nakon konturiranja procijenim potrebu za dodatnim liftingom kože Silhouette Soft nitima (za što obično koristim do tri para niti). Savjetujem i kombinaciju mezoterapije, pilinga i tretmana mikroiglicama, što će koži vratiti svježinu i sjaj.

Ako se niti nakon takvog protokola ne postignu željeni rezultati, onda se više ne možemo oslanjati samo na neinvazivne metode. Kako bi žena bila sretna s postignutim, trebamo napraviti face lifting, kojim se podižu lice i vrat te se uklanja višak kože. Nakon toga smo opet na početku priče – klijentica izgleda odlično i tijekom dugog perioda koji slijedi treba joj samo neinvazivno održavanje postignute mladolikosti.

Pročitajte još i ...