Dr. Željana Bolanča: Kako se obračunati s proširenim porama?

Proširene pore relativno su česta pojava, posebice kod žena, a mogu predstavljati veliki estetski problem o kojemu se ne raspravlja dovoljno. Pore su vidljivi otvori na koži koje topografski predstavljaju otvori pilosebacealnog folikula, veći od 0,02 mm2.

profimedia-0310500787

Mogu se vidjeti na svim tipovima kože, najčešće na nosu i obrazima, u bilo kojoj životnoj dobi i bez obzira na rasu, no problem je nešto učestaliji kod osoba s masnom kožom. Neki ih autori dijele na vidljive pore, proširene pore i one ispunjene crnim komedonom.

Zašto proširene pore nastaju?

Sama etiopatogeneza nastanka pora nije dovoljno razjašnjena, a mogući uzroci su vanjski i unutarnji čimbenici kao što su genetska predispozicija, izlaganje UV zrakama, akne, seboreja i sl.

czjones

Ipak, glavni poznati razlozi nastanka proširenih pora su povećano izlučivanje sebuma, smanjen elasticitet kože oko pore i povećan volumen dlačnog folikula, uključujući i deblju dlaku. Ponavljajuće akne, hormonalni disbalans i način njege kože mogu dodatno pogoršavati veličinu pora. Histološki, okolna koža ima manju količinu kolagena i elastičnih vlakana koji onda rade slabu potporu dlačnom folikulu.

Kako tretirati proširene pore?

Liječenje proširenih pora sastoji se u smanjenju izlučivanja sebuma, povećanju elasticiteta kože oko folikula i uklanjanju dlaka.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251784, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Najjači inhibitor stvaranja prekomjernog sebuma je isotretinoin koji se koristi u liječenju akni, a propisuje ga isključivo dermatolog, te antiandrogeni koji također smanjuju sekreciju sebuma, a nalaze se u oralnim kontraceptivima.

Proizvodi koji će smanjiti izlučivanje sebuma

Od lokalnih sastojaka dokazano je da lokalno primijenjen L-karnitin, 2 % niacinamid (derivat vitamina B3) te salicilna kiselina mogu smanjiti izlučivanje sebuma i time riješiti problem prekomjernog izlučivanja sebuma kod masne kože. Niacinamid se nalazi u brojnim serumima, a salicilna kiselina može se naći u losionima, ali i u površinskim kemijskim pilinzima koji mogu pomoći u reduciranju izlučivanja sebuma, a samim time i smanjenju pora.

Veličinu lojne žlijezde moguće je smanjiti

Što se tiče dermatoloških tretmana koji mogu smanjiti izlučivanje sebuma, a usmjereni su na smanjenje veličine lojne žlijezde koja stvara sebum, najučinkovitiji su fotodinamska terapija, diodni laserski uređaji i neablativna radiofrekvencija.

Paula Raia backstage - Sao Paulo Fashion Week - April 2014 - RTW Spring Summer 2015, Image: 189691166, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView

Elasticitet kože može se povećati poticanjem fibroblasta na proizvodnju kolagena i elastičnih vlakana, čime se daje potpora dlačnom folikulu zbog čega dolazi do njegovog smanjenja, a time i do smanjenja vidljivog otvora pore.

Lokalni pripravci koji potiču sintezu kolagena su retinoidi. Oni potiču sintezu kolagen u gornjem dijelu dermisa, sprečavajući razgradnju postojećeg kolagena i potičući sintezu novog kolagena.

Dermatološki tretmani koji će reducirati proširene pore

Tretmani koji su prikladni za reduciranje pora isti su kao i oni koji se preporučuju za liječenje ožiljaka nakon akni. Microneedling je jedan od učinkovitijih tretmana i s minimalnim rizikom od nuspojava. Za vrijeme tretmana microneedlingom može se lokalno aplicirati i niacinamid.

original-dermaroller-image1

Microneedling svojim iglicama razbija dlačni folikul, smanjujući time i njegov volumen, a potiče i sintezu kolagena u okolnoj koži i time smanjuje pore. Od ostalih tretmana učinkoviti su frakcijski erbium laser i frakcijska, bipolarna radiofrekvencija.

Treći način smanjivanja pora jest uklanjanje dlaka na licu, osobito kod onih osoba koje imaju debele i tamne dlake. Pojedini autori smatraju da se uklanjanjem dlake iz dlačnog folikula može smanjiti njegov volumen, a time i veličina pora. Ipak, ovaj način smanjivanja pora još je nedovoljno istražen.

Kombinacija terapije i tretmana uvijek će donijeti rezultate

Pore su veliki kozmetski problem i da bi se započelo učinkovito liječenje, prvo je potrebno utvrditi radi li se o pojačanom izlučivanju sebuma, smanjenoj elastičnosti kože ili su problem dlake. U slučaju bilo kojeg od navedenih problema, uvijek je potrebno kombinirati lokalnu terapiju s nekim od dermatoloških tretmana.

Romee Strijd (romeestrijd / 19.01.2018)", Image: 360742723, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Uz sve navedene tretmane i lokalne pripravke, obavezna je i fotozaštita koja štiti od UV zračenja koje također spada u moguće uzročnike proširenih pora.

Pročitajte još i ...