Dr. Željana Bolanča savjetuje: kako koristiti retinol u borbi protiv akni

Akne su najčešća bolest kože i mogu se javiti u svakoj dobi. No, obično se pojavljuju u doba puberteta i rane adolescencije te u zreloj dobi, a razlog su većinom – hormonalne promjene.

Akne su zapravo upala žlijezda lojnica koja zahvaća gotovo 80 % djevojaka i mladića u pubertetu i adolescenciji. No, akne nisu “rezervirane” samo za mlađu populaciju već i za odraslu dob. Počinju se javljati u pubertetu: nastaju na licu i leđima, pa i nadlakticama, i jako utječu na samopouzdanje i kvalitetu života”, objašnjava dr. Željana Bolanča, omiljena dermatologinja mnogih Zagrepčanki.

PROČITAJTE: DR. ŽELJANA BOLANČA – SVE ŠTO STE HTJELI ZNATI O AKNAMA

Dr. Bolanča upozorava kako akne nisu rezervirane samo za mlađu populaciju, već se i često javljaju u odrasloj dobi – naročito kod žena, a posebice uzrokovane hormonalnim promjenama. “Na zdravlje kože, odnosno pojavu akni u odrasloj dobi ponajviše će utjecati hormonalni disbalans, stres, lijekovi, pa onda i genetska predispozicija i neadekvatna njega kože”, objašnjava dr. Željana Bolanča.

American models Kendall Jenner and Bella Hadid star in Ochery Fall 2017 advertising campaign., Image: 342891624, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

A jedan od najčešćih problema s kojima se dr. Bolanča u svojoj liječničkoj ordinaciji susreće jest pretjerano čišćenje lica, koje zapravo, upozorava, negativno utječe na pojavu akni. Naime, kako nam je objasnila, “dvostruko čišćenje lica ili pak čišćenje s preagresivnim čistačima i ujutro i navečer može dodatno pogoršati akne zbog narušenja prirodne kožne barijere”. Upozorava da “akne nisu posljedica nečistoće lica već pretjeranog lučenja sebuma koji utječe na začepljenje pora”.

Dr. Željana Bolanča savjetuje konzultacije s dermatologom koji će pronaći onaj savršeni sastojak kako bi se lice očistilo od neželjenih prištića. Isto tako upozorava da se rezultati ne mogu očekivati u nekoliko dana, već da su potrebni tjedni kako bi se obnovila koža.

Aktivni sastojci za aktivnu njegu

Jedna od sastojaka koji dermatologinja dr. Željana Bolanča uvijek preporučuje svojim pacijentima koji kreću u borbi s aknama je upravo retinol. Retinol je jedan od oblika vitamina A i radi se o njegovom najčišćem antioksidacijskom derivatu. Radi se, dakle, o najčišćem obliku retinolne kiseline i vrlo čestom antiage sastojku, koji je vrlo dobar saveznik u borbi protiv akni. Dapače, idealan je saveznik odrasloj populaciji koja se bori s prištićima jer ima sebosupresivno djelovanje što znači da smanjuje veličinu žlijezde lojnice i regulira njen rad.

Iako mnogi zaziru od njega, upozorava Bolanča, da za to ne postoji razlog. Naime, kako nam je objasnila, upravo se u koncentraciji retinola u proizvodu krije njegova uspješnost.

“Što se tiče retinola, to je vitamin A u obliku koji izaziva najmanje iritacije – za razliku od starijeg oblika vitamina A – tretinoina koji je izazivao značajnu reakciju. Ono što je dobro danas, je što na tržištu imamo kreme i serume s različitim postotcima retinola, od 0,5%, 1% pa čak i 2% u kemijskim pilinzima. Tako da se možemo na neki način igrati s tim koncentracijama, tražiti učinak kakav želimo. Ako se radi o mlađoj osobi s manje izraženim borama onda će se započeti s nižom koncentracijom, za razliku od osobe koja želi ukloniti neke nepravilne pigmentacije i treba jedan jaki antiage efekt. Ta osoba će, naravno, koristiti retinol s većim postotkom, pa su onda i nuspojave veće.” – kaže dr. Bolanča.

PROČITAJTE: ZAŠTO JE RETINOL NAJBOLJA ANTIAGE FORMULA?

Za pravi učinak retinola na koži s aknama treba pričekati oko šest tjedana, ali i postupno ga uvoditi u svoju beauty rutinu. Naime, retinol je poznat kao vrlo jak sastojak koji iako odgovara svim tipovima kože, bez pravilnog korištenja može napraviti više štete nego koristi. Retinol je ipak derivat kiseline, a kiseline ne reagiraju dobro s UV zrakama!

Upravo zato kako bi postigli najbolje rezultate, dr. Bolanča preporučuje korištenje SPF.

Savršen spoj

Općenito dakle važi da se – kada koristite bilo kakvu vrstu retinoida – ne smijete izlagati suncu. Ne samo da je koža tretirana retinoidom izrazito osjetljiva na UV zrake, nego možete lako i brzo izgorjeti, a i na suncu proizvod gubi na učinkovitost. Stoga, zlatno pravilo glasi – SPF uvijek i svugdje! Čak i zimi. Dr. Bolanča apelira da ne treba zazirati od retinola, pa čak niti ljeti jer u kombinaciji sa zaštitnim faktorom retinol djeluje jednostavno fantastično. “Ako koristimo i kremu sa SPF zaštitom i neki sastojak koji potiče sintezu kolagena onda tu imamo dobitnu kombinaciju”, poručuje dr. Bolanča. 

Kako koristiti retinol?

S obzirom na formulaciju, retinol može biti namijenjen mlađoj ili zrelijoj odnosno suhoj ili masnijoj koži. Stanice naše kože apsorbiraju retinol i pretvaraju ga u retinolnu kiselinu, no uzimaju samo onu količinu retinola koju mogu iskoristiti. Za postizanje maksimalnog učinka ključna je odgovarajuća koncentracija. Ako vam retinol jako isušuje kožu, nanosite ga svaki drugi ili treći dan, sve dok se na njega ne naviknete. Imajte na umu da će nakon korištenja koža biti suha i nadražena, no to je normalno i znači da proizvod djeluje.


Za masnu i oštećenu kožu preporučuju se viši postoci, dok se onima osjetljive kože savjetuju slabiji retinoli u kombinaciji s hidratantnom kremom, a proizvodi s nižom koncentracijom mogu se koristiti za njegu kože oko očiju. Osim toga, liječnici uglavnom savjetuju da pratite reakcije kože – ako je proizvod pretjerano agresivan, radije odaberite neki primjereniji svojoj koži.

Pročitajte još i ...