Hrvatski estetski liječnici: Zašto je botox revolucija u estetskoj medicini i gdje se primjenjuje?

Toksin anaerobne bakterije Clostridium botulinum – koja je u prošlosti bila uzročnikom slabosti mišića – postala je djelotvoran lijek u liječenju više od 50 različitih bolesti i najčešći preparat za nekirurško „peglanje bora“ na licu.

Botox se upotrebljava u liječenju više od 50 oftalmoloških, neuroloških, otorinolaringoloških, pedijatrijskih i ginekoloških poremećaja.

Što sve botox može u estetskoj medicini?

Ipak, danas je najpoznatija i najpopularnija primjena botoxa u estetskoj medicini. Botulinski toksin ustvari uzrokuje prolaznu slabost mišića, zbog čega se uspješno primjenjuje u pomlađivanju lica, odnosno ublažavanju određenih bora na licu.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 279996003, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Miče bore smijalice

Injekcijama botoxa može se spriječiti stvaranje dinamičkih bora, a u konačnici zaustaviti i stvaranje nekih statičkih bora. Primarna mjesta aplikacije botoxa u estetske svrhe su čelo, područje iznad obrva (mišići koji uzrokuju mrštenje) te „bore smijalice“ oko očiju – bore koje se zbog specifičnog oblika nalik otisku ptičje noge u engleskoj literaturi nazivaju „crow’s feet“.

S druge strane, učinak botulinskog toksina u terapiji razvijenih statičkih bora vrlo je ograničen – za uklanjanje statičkih bora najbolje pomaže primjena dermalnih punjača odnosno filera kojima se ispuni dio ispod bore i time bora podigne na razinu okolne kože.

Botulin toxinom lice se može skulpturirati, odnosno napraviti tzv. „chemo-sculpting“ ili kemijsko skulpturiranje lica. Cilj je da se preoblikuju dijelovi lica kao što su obrve, usne, pozicija kuta oka, otvaranje očne aperture, nos (sužavanje nosnica i podizanje vrha nosa) te postigne pozicioniranje i izduživanje brade.

Nadalje, njime nestaju bore na način da se izaziva namjerna atrofija mišića u svrhu preoblikovanja i sužavanja donje trećine lica kako bi se postigao takozvani „V shape“ (oblik lica u obliku slova V).

Botox se koristi i preventivno u malim dozama s dužim intervalima trajanja te dovodi do potpunog nestajanja bora. U slučajevima kada nakon primjene botoxa dolazi do „frozen face efekta“, radi se o neznanju injektora, odnosno osobe koja dozira i pozicionira lijek. Zamrzavanje mimike lica nakon upotrebe botoxa u estetskom je smislu najgore što se na ljudskom licu može prouzročiti. Mimika mora ostati očuvana – to je „conditio sine qua non“, odnosno uvjet bez kojega se ne može.

Dr. Ivanu Nola, dr. Nikolu Milojevića i dr. Mladena Dudukovića upitali smo zašto je botox nezamjenjiv alat u estetskoj medicini.

Dr. Ivana Nola: Botox “briše bore mrštilice”

Iako našem licu daju ozbiljniji i markantniji izgled, bore mrštilice ili bore između obrva ponekad ostavljaju izraz srdžbe ili ljutnje na licu, kojeg s vremenom postajemo sve svjesniji i želimo ga izbjeći.

Bore između obrva, kao i one koje se razvijaju u kutovima očiju, rezultat su kontrakcija mišića koji s vremenom postaju sve jači. Jednom usvojen način mimike našeg lica rezultira razvojem bora i ne može se promijeniti isključivo našom voljom. U korekciji ove vrste mimike pomaže nam botox.

dr. Ivana Nola

Uloga botoxa je opuštanje mišića tako što smanjuje provođenje živčanog impulsa te se mišić više ne stišće pretjerano, čime se koža opušta, a bore smanjuju te lice poprima svježiji, odmorniji izraz. Kod osoba koje imaju jače izražene bore efekt tretmana je nešto kraći u odnosu na osobe sa slabije izraženim borama. Učinak botoxa traje od 3 do 6 mjeseci, izuzetno rijetko i do 9 mjeseci te se poslije toga preporuča održavanje jednom do dva puta godišnje.

Održavanje nije nužno ukoliko ne želite – nakon tretmana nema straha da će se bore pogoršati ili da ćete postati ovisni o botoxu.

Kada tretman prestane djelovati, sve se vraća u prvobitno stanje. Botox se preporučuje već nakon 30-ih godina jer znatno smanjuje razvoj bora.

Dr. Nikola Milojević: Zašto nikada ne radim “frozen face”?

Kada sam prije 15 godina krenuo s tretmanima botoxa, radile su se 3 klasične zone – čelo, bore mrštilice i bore oko očiju. Kada gledam iz današnje perspektive, doze botoxa bile su ogromne, pogotovo za bore čela. Rezultati su bili lijepi, ali čela su bila zamrznuta, no to je bio kao neki „look“ ranog 21. stoljeća, gornje lice bez mimike i zrcalasta čela. Još je gore bilo što se tada nisu toliko puno radili fileri na donjem licu pa je kontrast bio ogroman.

Iskustvo i estetski instinkt vrlo su mi brzo govorili da moramo aplicirati manje botoxa i da moramo težiti da licu ostavimo prirodnu i lijepu mimiku. Zamrznuta lica su neprirodna, pacijenti izgledaju isto, kao neki roboti, a obrve su često zamrznute u neprirodno podignutoj „Spock“ poziciji.

dr. Nikola Milojević

Kada tretiramo lice estetskim alatima kao botox, moramo pratiti pravila zlatnog reza, očuvati prirodnu ljepotu lica kao neku zaštićenu kulturnu baštinu.

Iz arhive dr. Nikole Milojevića

Moderan trend je „no trace face“, anti-age trend u kojem imamo toliko alata za pomlađivanje i uljepšavanje lica, ali bez traga i prirodno. Danas pomoću „baby botox“ i „mikro botox“ doza, novim tehnikama drugačijih injekcijskih točaka botoxa i, naravno, uz godine iskustva, nema više potrebe za zaleđenim licem. Bore nestaju, a lice ostaje prirodno.

Dr. Mladen Duduković: Omiljeni tretman, ali bez “začuđenog pogleda” ili “Mefisto look” efekta

Podizanje obrva botoxom moj je omiljeni tretman za pomlađivanje gornjeg dijela lica. Neinvazivan je, efikasan i gotovo bez potrebe za ikakvim oporavkom pa se takav tretman može planirati i u kratkoj pauzi za vrijeme radnog vremena.

Položaj i izgled obrve određen je balansom aktivnosti skupine mišića koji je podižu i skupine mišića koji je spuštaju pa su poznavanje anatomije i iskustvo estetskog liječnika koji će aplicirati botox od presudne važnosti za idealan estetski rezultat.

Botoxom se može korigirati i položaj i oblik obrve u smislu spuštanja njenog medijalnog dijela, naglašavanja luka obrve te podizanje njenog lateralnog kraja koje će licu i periokularnoj regiji dati na atraktivnosti.

dr. Mladen Duduković

Svakom pacijentu bi se trebalo pristupiti individualno jer se aktivnost određenih mišića razlikuje od osobe do osobe i neke je potrebno više ili manje opustiti za optimalan položaj i oblik obrva. Tretmanom se u pravila može postići podizanje obrva za najviše nekoliko milimetara, a ako je potreban nešto jači lifting, savjetuje se kombinirani tretman botoxom i dermalnim filerima ili pak kirurška korekcija položaja obrva kod potrebe za pomakom većim od 5 milimetara. Ono što bi svakako tretmanom trebalo izbjeći je nepoželjan tzv. začuđeni pogled ili nepopularni „Mefisto look“.

Nije trajan

Učinak botoxa nije trajan, već se kao i svaki protein razgrađuje i njegov učinak nestaje otprilike nakon 6 mjeseci. Stoga i strah od trajnog djelovanja – koji je prisutan u nekih pacijenata – nije utemeljen.

Što se tiče sigurnosti preparata, dovoljno je ponoviti da se samo u SAD-u godišnje izvede više od 6 milijuna estetskih aplikacija botulinskog toksina, dok je u isto vrijeme broj sveukupnih kirurških estetskih zahvata dvostruko manji, čime je botox na uvjerljivo prvome mjestu na top-listi nekirurških estetskih tretmana.

Nema opasnih nuspojava

Nuspojave aplikacije botoxa u rukama stručnjaka s detaljnim poznavanjem anatomije lica su male i brzo prolazne te se uglavnom sastoje od lokalnog peckanja, crvenila i manjih hematoma.

WD 1407-41 MODEL RELEASED. Female having botox injection below eye., Image: 55616846, License: Rights-managed, Restrictions: MODEL RELEASED - Natalie, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kako se aplicira?

Aplikacija botoxa izvodi se pomoću vrlo malih iglica i nije bolnija od uboda komarca tako da u većine primjena ne zahtijeva nikakvu anesteziju.

Učestalost komplikacija značajno se povećava u nestručnim rukama – od kojih su katastrofalne paralize okolnih mišića (poput mišića podizača kapka) koje nastaju zbog aplikacije botoxa u nepravilna mjesta te lošeg razrjeđivanja preparata zbog čega se toksin može proširiti dalje nego što je poželjno.

Stoga je još jednom potrebno naglasiti koliko je važan izbor stručnog liječnika koji detaljno poznaje anatomiju i problematiku starenja lica te je usko specijaliziran u tehnikama korekcije te problematike.

Je li botox otrov?

Ništa jači nego bilo koji drugi lijek u slučaju pretjerane doze! Bočica botoxa sadrži 50 standardiziranih jedinica toksina, od kojih je za estetske aplikacije na čitavom licu najčešće dovoljna jedna bočica.

S druge strane, letalna doza za čovjeka je oko 3 000 jedinica – dakle, doza botoxa koja se injicira pri standardnom zahvatu „peglanja bora“ 60 puta je manja od opasne doze – čime je zapravo granica sigurnosti za primjenu botoxa neusporedivo veća nego za brojne druge danas poznate i češće upotrebljavane lijekove.

Feb. 17, 2015 - New York, USA - EYES AND MOUTH, LOPS, BEAUTY, MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2015 WOMEN READY TO WEAR RTW, PRET A PORTER, FALL WINTER AUTUMN HERBST .NYPAPFW15, Image: 221873714, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Koji je botox koji se primjenjuje u estetske svrhe registriran u Hrvatskoj?

Ukoliko se odlučujete na tretman botoxom, obratite pozornost da vam estetski liječnik aplicira Vistabel od tvrtke Allergan jer nijedan drugi nije registriran za estetsku primjenu.

Tko ga smije aplicirati?

U Hrvatskoj je dozvoljeno apliciranje botoxa i filera isključivo liječnicima i liječnicima dentalne medicine. Svi oni trebaju imati certifikat o završenoj edukaciji. Također, apliciranje botoxa i filera dozvoljeno je isključivo u zdravstvenoj ustanovi.

Pročitajte još i ...