Ima li kozmetika rok trajanja i može li se koristiti nakon njegova isteka?

Sigurno ste, kao i mi, ove godine iskoristili ponude koje su se krajem godine baš lijepo nanizale – najprije Black Friday, a potom i predbožićni pa i postbožićni popusti u parfumerijama koji su sezali i do velikih 50%. Bile su to sjajne prilike za obnove zaliha omiljenih proizvoda, ali i za otkrivanje nekih novih. Pa su se naši toaletni ormarići i torbice fino popunili, a u njima su se novi proizvodi pridružili desecima već otvorenih kozmetičkih proizvoda koji su nam u stalnoj upotrebi.

Ništa strašno, reći ćete. Od viška kozmetike, glava ne boli. I mi se slažemo, ali tek djelomično. Naime, budući da u dnevnu rutinu njege možemo uklopiti tek nekoliko omiljenih proizvoda, mnogi od njih stoje na policama i po nekoliko mjeseci ili čak godina.

Možda se vi ubrajate u skupinu ljubiteljica beauty proizvoda koje doista vode računa i paze na rok trajanja kozmetike – to je ona mala ikonica na pakiranju koja prikazuje otvorenu teglicu ili bočicu kreme i kraj nje obično piše vremenski period u kojemu biste taj proizvod trebale potrošiti. A možda smatrate da je taj rok čisto orijentacijske prirode i svoju kozmetiku koristite dok joj ne iscijedite i posljednju kap, bez obzira na propisani rok.

U svakom slučaju, bitno je znati da neki od kozmetičkih proizvoda, nakon isteka preporučenog roka trajanja, mogu postati prava prijetnja dobrobiti, ljepoti pa i zdravlju vašeg tena. A kako je nova godina prava prilika za podvlačenje i kozmetičke crte i malu inventuru u kupaonici,  u nastavku smo vam pripremili malu analizu i preporuke.

Iako izgledaju i mirišu dobro, stare proizvode nemojte koristiti

Razlozi za čuvanje starih proizvoda često su brojni i različiti – neki od njih toliko su nam dobri, a prestali su se proizvoditi pa ih čuvamo samo za posebne prilike. Neki imaju i sentimentalnu vrijednost jer smo ih dobili na poklon od drage osobe, neki su bili toliko skupi, da nam ih je naprosto žao baciti, iako ih nismo potrošili u roku.

Koji god razlog bio, valjalo bi izbjegavati praksu korištenja proizvoda nakon preporučenog roka jer kreme, serumi, puderi, rumenila, ruževi i sjajila, kao i svi ostali kozmetički proizvodi, sadrže sastojke koji su kvarljivi, a odmah nakon prvog otvaranja postaju izloženi zraku, što omogućava mnogo brži razvoj bakterija.

Posebno se držite roka ako svoje kreme, pudere, primere i rumenila na lice nanosite prstima, a ne kistovima ili spužvicama. Naši prsti nikada nisu apsolutno čisti pa će se bakterije množiti još brže, a preporučeno vrijeme korištenja dodatno će se skratiti. Ako vam se ten neobjašnjivo pogoršao, a sigurni ste da nije problem u hormonima ili infekcijama, vrlo je lako moguće da vam probleme stvara neki od beauty proizvoda koje koristite nakon preporučenog perioda..

Svrbi, lijepi se, puca

Svakoj se od nas dogodilo da smo neki od omiljenih proizvoda koristile i nakon preporučenih nekoliko mjeseci nakon otvaranja, no simptome da je proizvod „pokvaren“ možda nismo niti uočile.

Osjećaj svrbeža, peckanja i zatezanja na licu, posebno kod proizvoda kod kojih takvu pojavu do tada nismo osjetili, jedan je do znakova da je formula predugo bila otvorena i da je vjerojatno više ne bismo trebali koristiti. Svrbež se najčešće javlja kod proizvoda koje nanosimo na veće površine lica, poput rumenila, bronzera i pudera u kamenu, a primijetite li takav osjećaj, makeup odmah uklonite i zamijenite novim.

Promjena boje, mirisa i teksture također su izvrsni pokazatelji da je proizvod otvoren predugo, a ove su pojave karakteristične za ruževe i sjajila za usne, kremasta rumenila, ali i za skincare proizvode.

Ruž koji je odjednom postao ljepljiv, sjajilo koje je dobilo neobjašnjiv neugodan miris, krema kojoj se promijenila tekstura ili serum koji je od bjelkastog postao lagano smećkast, siguran su znak da ih na lice više ne biste smjeli nanijeti.

Kako produžiti vijek omiljenim beauty proizvodima?

Želite li svojim omiljenim proizvodima barem malo produžiti život, slijedite ovih nekoliko uputa kako se od njih ne biste morali rastati prije nego je nužno: proizvod čuvajte u ladici ili ormariću bez svijetla, čvrsto zatvorite ambalažu nakon svakog korištenja, računajte da se u važnijim podnebljima proizvodi brže kvare, a najvažnije od svega – ne otvarajte previše sličnih proizvoda istovremeno, jer ćete teško potrošiti tri noćne kreme u tri mjeseca, a kvarenje ćete teško izbjeći.

Pročitajte još i ...