Kako preživjeti blagdane i ostati fit?

Prosinac je mjesec radosti, okupljanja, nazdravljanja, druženja, partyja, poklona, ali, i mjesec hrane. I to vrlo kalorične hrane. Vrlo je teško ostati discipliniran i ne pokleknuti pred svim delicijama koje nas doslovno ‘napadaju’ sa svih strana. Bilo da ste tim slano ili tim slatko, velika je vjerojatnost da ćete u narednim danima malo pretjerati. Ako svim delicijama dodamo i pokoju čašicu alkohola, ukupni zbroj kalorija vrlo je jasan. A budući da nam se punog želuca ne da biti previše aktivnima, čini nam se kao da nam se sve što smo pojeli doslovno lijepi na stražnjicu, trbuh i bedra.

No, prema mišljenju stručnjaka – nutricionista i fitness trenera, to ne mora biti tako. Jer, uvriježeno je mišljenje da nam ovih nekoliko dana prejedanja i pretjerivanja ne mogu toliko naštetiti ako smo ostatak godine živjeli i hranili se uredno.

Disciplina tijekom godine

Jedna od najčešćih novogodišnjih rezolucija glasi – upisujem se u teretanu! I to je sjajno, ako u tom naumu ustrajete i budete redovni. Ljudi koji nemaju problema s kilogramima, koji su doista fit, vježbaju tijekom cijele godine, a trening – pa makar žustriju šetnju prirodom, ne propuštaju ni tijekom blagdana. Uz rutinu vježbanja, imaju i režim zdrave prehrane u kojemu si, nekoliko puta godišnje, priušte neka odstupanja.

Ako zbog poslovnih i društvenih obaveza morate odlaziti na većinu partyja u gradu i vaši se ‘cheat days’ pretvore u ‘cheat mongh’ također ne očajavajte. Prosinac je uskoro gotov i okrećemo novu stranicu, odnosno, vraćamo se u svoju sigurnu zonu, rutinu zdrave prehrane i vježbanja.

Iako su masna, slana, preslatka i visokokalorična hrana svojevrsni blagdanski must have, i tu možete zauzeti razuman stav pa u svemu tome uživati umjereno. Stoga vam u siječnju neće biti potreban drastičan detox, već samo povratak na stare, dobre navike.

Dobar je savjet, a u tome se slažu svi fitness treneri, da tijekom blagdana ne zanemarite fizičku aktivnost. Iako je većina teretana nekoliko dana zatvoreno, uvijek možete prošetati, otrčati svoju rutu ili otplivati nekoliko dužina bazena. Biti fizički aktivni svakako pomaže i u ostvarivanju dobrog osjećaja koji, pod utjecajem teške hrane može biti narušen.

Unos vode, boravak na zraku, dovoljno sna

Osim toga, tijekom blagdana pokušajte kvalitetno hidrirati svoj organizam. Pijte dovoljno vode, biljnih čajeva, bistrih juha. Odlično će vam doći i sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća koji će vam pružiti potrebne vitamine i minerale. U prehranu svakako uključite i puno sirovog voća i povrća – barem za doručak, jer ćete tako unijeti potrebna vlakna. Svakako se preporuča i boravak u prirodi i na svježem zraku.

Iako su blagdanski dani i noći dulji nego ‘obični dani’ u godini, nemojte si uskraćivati kvalitetan san. On će vam pomoći da se regenerirate i sutradan budete bistri i fokusirani.

Ne blagdanskom stresu!

Uz sve ono što morate obaviti, a potom i uz brojna obiteljska i prijateljska druženja, blagdani mogu biti izrazito stresni i povećati dozu postojećeg sresa, što može dovesti do poteškoća sa spavanjem, duljim sjedenjem, ali i ‘smirivanjem’ i ‘tješenjem’ pomoću hrane. Stoga je važno da svakoga dana pronađete malo vremena za sebe. Stanite na desetak minuta, svjesno dišite i probajte se opustiti. Ako u suludi blagdanski raspored uspijete ugurati i kakvu opuštajuću masažu, kratki posjet sauni ili šetnju šumom, bit će to prava blagodat.

I zapamtite, Božić je samo jedan dan u godini, isto kao i Nova godina i tako ih valja promatrati. Već 2. siječnja okrećemo novi list, vraćamo se našoj dobroj staroj rutini i ne mučimo se grizodušjem i žaljenjem. Stoga, neka vam ovi blagdani budu sretni, radosni i mirni, baš kakvi trebaju biti.

 

Pročitajte još i ...