Kako borbi protiv debljine pristupiti cjelovito i holistički

Broj ljudi koji se suočavaju s prekomjernom težinom ubrzano raste zbog suvremenog načina života i sve većih razina stresa u privatnom i poslovnom životu. Često se okrećemo nezdravim navikama i zanemarujemo zdravlje, a takvo kontinuirano ponašanje može nas dovesti u velike probleme s tijelom i izazvati neželjene posljedice poput prekomjerne tjelesne težine.

Osobe koje se bore s debljinom često izbjegavaju razgovor o tome zbog nepotrebnog srama. Zatvaraju se u sebe i ignoriraju problem, što može dovesti do pogoršanja psihološkog i emocionalnog stanja koje, uz prekomjernu težinu, također negativno utječe na njihovo zdravlje. Upravo zato, liječenju debljine treba pristupiti cjelovito i sveobuhvatno – holistički. Ovaj način suočavanja s debljinom u borbi protiv viška kilograma povezuje tijelo, um i duh, pružajući osobama cjelovito rješenje za prevladavanje debljine i postizanje ravnoteže u tijelu i životu.

Usredotočite se na sebe

Ako želite krenuti na put prema zdravijem životu, smanjenju kilograma i promjeni navika, prvo trebate krenuti od sebe. Važno je da u prvom koraku prihvatite kako imate problem i potražite stručnu pomoć, jer stručnjaci najbolje znaju odakle krenuti. Proces mršavljenja je puno više od samog gubitka kilograma i treba mu pristupiti planirano i kontinuirano. Bitno je da, kako se brojka na vagi mijenja, mijenja i vaš um koji prepoznaje i usvaja zdravije navike i alternative.

Prilagodite prehranu i fizičku aktivnost sebi

Vjerojatno ste se susreli s rigoroznim dijetama i planovima vježbanja koji su prepuni namirnica i jela koje ne volite ili vježbi koje nisu prilagođene vašem tijelu. Smisao borbe protiv debljine nije samo gubitak kilograma, već i mogućnost da, nakon što postignete zdravu težinu, tu težinu možete zadržati. Zato je bitno prehranu i redovitu fizičku aktivnost prilagoditi upravo sebi jer samo tako ćete dugoročno uživati u svojim naporima.

Potražite pomoć liječnika

Nemojte živjeti u nepotrebnom strahu da će vas stručne osobe osuđivati ako potražite pomoć. Oni su upravo tu da vam pomognu, jer debljina je kronična bolest koja se može i treba liječiti. Obratite im se s povjerenjem i oni će vas najbolje moći savjetovati što napraviti, a mogu vam i propisati posebne lijekove koji mogu pomoći u bržem i učinkovitijem smanjenju kilograma.

Održavajte ravnotežu uma, duha i tijela

Stres, emocionalno prejedanje i nezdravi obrasci ponašanja često su povezani s debljinom.Cjeloviti pristup naglašava važnost razvijanja strategija za upravljanje stresom, kao što sumeditacija i tehnike disanja. Prepoznajte svoje emocionalne prekidače koji bi vas možda uprošlosti naveli na neumjereno uživanje u nezdravim navikama i radite na njima. Razvijajtezdrave odnose i radite na sebi kako biste svom životu dali smisao kojem težite.

Holistički pristup u liječenju debljine je sveobuhvatan, dugoročan i personaliziran pristup kojivodi prema zdravlju. Osim što se fokusira na gubitak kilograma, naglasak je na promicanjuzdravih životnih navika, jačanju tijela, osnaživanju uma i duha te stvaranju harmonije u životu,kako biste zaista bili zadovoljni i u ravnoteži. Više savjeta za početak svojeg putovanja premazdravim navikama potražite na specijaliziranom portalu Istina o debljini.

Sadržaj nastao u suradnji s istinaodebljini.hr
Novo Nordisk Hrvatska d.o.o., Ulica D. T. Gavrana 17, 10020 Zagreb

Pročitajte još i ...