Što učiniti kada nas umorne oči čine starijima?

SANDRA BULLOCK @ the Los Angeles premiere of 'Minions' held @ the Shrine. June 27, 2015, Image: 251174171, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Umorne oči utječu na cjelokupni izgled i dojam lica. Koliko god ostatak vašeg lica bio bez bora, ako imate „umorne“ oči, izgledat ćete starije. Zato ni ne čudi podatak o porastu izvođenja blefaroplastike i tretmana uklanjanja podočnjaka.

Zašto su umorne oči problem koji se pojavljuje rano?

Iako cijelo tijelo stari jednako, oči se onaj dio na kojem se godine vide brže. To je zato što je lice najizloženije vanjskim utjecajima, posebice sunčevim zrakama, a područje oko očiju posebno je osjetljivo jer je tu koža najtanja pa i najpodložnija starenju. Još je jedan od razloga i sama građa glave. Oko očiju ima mnogo mišića koji kontroliraju oči i ekspresije. Kontrakcijom mišića pomiče se koža, a budući da je koža oko očiju tanka, svi ovi razlozi utječu na to da oči izgledaju starije prije nego ostatak lica.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Peter Pilotto Backstage London Ready to Wear. Spring/Summer 2012. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 106032325, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Koji se problemi javljaju?

Oko možemo podijeliti na gornji i donji kapak. U slučaju gornjeg kapka, često se događa spuštanje zbog čega osobe mogu izgledati tužno ili pak ljuto. Ponekad koža kapka bude toliko ovješena da smeta vidnom polju. „Crow’s feet“ izraz je koji se koristi za slikovito opisivanje bora koje nastaju oko očiju. Bore u kutovima očiju nastaju prve zbog aktivnosti mišića na tom području – svaki put kada pokazujemo emocije, mišići su u kontrakciji, zbog čega na kraju nastaju bore.

Rosie Huntington-Whiteley for UGG.

Kako pomladiti područje oko očiju?

Blefaroplastika je jedno od rješenja umornih očiju. Ovim se postupkom uklanja višak kože s kapaka. Operacija kapaka je jedan od zahvata koji dramatično pomlađuju izgled lica – otvara oči, daje svježinu i odmoran izgled.

Osobe koje imaju spuštene kapke nerijetko imaju i problem sa spuštenim obrvama. Podizanje obrva može se riješiti postupkom liftinga obrva ili cjelokupnim faceliftingom. Ako je potrebna veća korekcija zbog značajnog suviška kože i izraženih bora na vanjskim stranama očiju, onda je metoda izbora endoskopsko podizanje obrva malim rezom skrivenim u kosi sljepoočice. Na taj se način podižu obrve, ali i zateže koža dijela jagodice, tako da i bore oko očiju postaju manje vidljive.

Angelina Jolie in clip stills of 'Notes of a Woman', the promotional film for Guerlain's new fragrance 'MonGuerlain'. Guerlain Parfumeur, the French beauty brand since 1828, has announced that Angelina Jolie is the icon of its new fragrance for women, 'MonGuerlain'. The actress has announced she will donate her incomes from the campaign to several charities., Image: 322875983, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Naravno, u većini slučajeva učinak podizanja obrva poželjno je kombinirati s aplikacijom male količine botoxa ili dodavanjem volumena tkiva metodom nano- i mikrolipofillinga.

Botox je, dakle, idealan za bore na čelu, kao i za bore oko očiju (tzv. bore smijalice), a koristi se i za podizanje obrva i bore između očiju, dok su hijaluronski fileri idealni za uklanjanje podočnjaka.

Uklanjanje podočnjaka izvodi se ubrizgavanjem hijaluronskih filera u područje ispod donjeg kapka. Potom se filer oblikuje masiranjem, a učinak je vidljiv odmah nakon apliciranja. Hijaluronska kiselina potpuno je prirodna tvar koja u ljudskom tijelu veže vlagu i održava kožu hidratiziranom i mladolikom. Osim za tretiranje podočnjaka, injektiranjem filera u kožu popunjavaju se bore i vraća izgubljeni volumen te hidratizira koža, a dokazano je da dolazi i do regeneracije kolagena kao i do stvaranja novog.

Pročitajte još i ...