Koju anti-age metodu odabrati – botox ili filere?

Kada je riječ o pomlađivanju i tretmanima koji bi nas do toga trebali dovesti, prvi nam na pamet padaju botox i hijaluronski fileri.  I jedni i drugi vrlo su učinkoviti kao sredstvo pomlađivanja, no, rekli bismo, još je važnije pronaći liječnika koji je stručan, vješt i iskusan, te koji će vam znati pružiti sve ključne informacije i na koncu savjetovati o upotrebi jednog i drugog proizvoda.

Botox opušta rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Idealan je za bore na čelu, kao i za bore oko očiju (tzv. bore smijalice), a koristi se i za podizanje obrva i bore između očiju.

Fileri s hijaluronskom kiselinom djeluju tako da popunjavaju bore. Ubrizgavaju se ispod bore, potiskuju kožu prema gore te je čine zaglađenom i zategnutom. Najčešće se koriste za popunjavanje bora oko usana, za korekciju kontura licausnica, kao i za korekciju podočnjaka te popunjavanje bora na dekolteu i vratu. Idealni su za nazolabijalne borepušačke i perioralne bore te za popunjavanje tankih usana.

Botox sadrži pročišćene bakterije koje “zamrzavaju” mišiće, što pomaže smanjiti pojavu linija i bora uzrokovanih mimikom i izrazima lica. Dermalni fileri pak sadrže sastojke koji daju punoću područjima kao starenjem postaju tanja poput obraza, usana i oko usta. I botox i dermalni fileri su tretmani koji se apliciraju putem injekcija i to u liječničkoj ordinaciji, nisu invazivni i nakon tretmana nema vremena oporavka.

Prednosti i nedostaci botoksa

Woman receiving botox injection at spa, Image: 279996003, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
Botox ne djeluje na statične bore – fine linije i bore uzrokovane opuštanjem tonusa ili gubitkom volumena. Trajnost rezultate nije jako duga – tri do četiri mjeseca, nakon čega treba ponoviti tretman. Iako bi vas rezultati mogli doista oduševiti, moramo vas upozoriti da su moguće i nuspojave. Spuštanje obrva ili kapka, moguća reakcija u vidu urtikarije, osipa ili svrbeža, crvenilo pa i modrice. Neki pacijenti prijavljuju i nuspojave poput glavobolje, otežanog gutanja ili disanja.

Prednosti i nedostaci filera

Različite vrste dermalnih fillera dizajnirane su za tretiranje različitih znakova starenja. Tako ovisno o odabranom punilu, mogu povećati volumen usana, poboljšati ili ispuniti plitka područja na licu te smanjiti ili ukloniti bore ispod očiju uzrokovane donjim kapkom. Fileri mogu popuniti ili ublažiti duboke ožiljke i statične bore koje su obično rezultat gubitka kolagena i elastičnosti kože, posebno u donjem dijelu lica, odnosno one oko usta i duž obraza.

I kod filera je izuzetno važno potražiti pomoć kvalificiranog, stručnog i vještog liječnika pa će i mogućnost nuspojava biti manja. No, ponekad i uz najveću stručnost i brigu, može doći do osipa, prištića, svrbeža praćenog crvenilom, modrica, manjih krvarenja i oteklina.

fillers needle

Kombinacijom do najboljih rezultata

Kombinacija dermalnih filera i botoxa najbolji je odabir ako imate, primjerice, izražene bore na čelu i nedostatak volumena na obrazima. Tada se botoxom postiže izvrstan lifting efekt uz učinak blagog otvaranja očiju i podizanja kapaka, a dermalnim filerima popunjavaju se dijelovi lica kojima nedostaje volumen.

Pročitajte još i ...