Ljetna kozmetička torbica: manje je više

Pakiranje za godišnji odmor prilično je komplicirano. Što sve ponijeti? Kamo ugurati još jedan par sandala? Treba li nam i šesti badić? Što s dva slamnata šešira? A još nismo ni počeli pakirati kozmetiku!

Jer, kao i sve ljubiteljice kozmetike, bar jednom smo se našle u situaciji pretrpanih ladica, kozmetičkih ormarića i toaletnih torbica, shvativši da svakodnevno koristimo samo nekoliko istih proizvoda. Svake sezone obećamo same sebi kako već od sljedeće nećemo pretjerivati u kupnji novih, no do ponovnog odlaska na more shvatimo da nam pola putne torbe opet zauzima – kozmetika.

Birajte pametno

To nikako ne znači da se trebate riješiti većine kozmetike ili da za ovo ljeto ne kupite najnoviji bronzer, najnoviji hijaluronski serum ili baš ono prekrasno rumenilo uz koje će vaš preplanuli ten izgledati božanstveno. Ali, ako ne želijte da vaša toaletna torbica na godišnjem odmoru ne izgleda kao zasebna putna torba, korisno je držati se nekoliko osnovnih savjeta kad je u pitanju odabir beauty proizvoda za ljetnu sezonu.

Koža tijela u par koraka

Koža tijela puno je manje zahtjevna od kože lica –  deblja je, sporije razvija znakove starenja i generalno zahtijeva manje brige. Ipak, ima nekoliko osnovnih potreba koje su ljeti dodatno naglašene i ne bismo ih smjeli zanemarivati, želimo li postići dugotrajno glatku kožu i ujednačeno tamnjenje te spriječiti ljuštenje i iritacije.

Prva od tih potreba je svakako zaštita od sunca. Kvalitetan proizvod sa SPF-om spriječit će opekotine i druga oštećenja od sunca, usporiti starenje i spriječiti ljuštenje nakon sunčanja.

Hidratacija i obnova

Koži je osim zaštite potrebna i hidratacija, posebice nakon izlaganja suncu. Po povratku s plaže, ne zaboravite nakon tuširanja kožu cijelog tijela nahraniti njegujućim losionom koji će joj vratiti izgubljenu vlagu, zaštititi epidermis od vanjskih utjecaja i potaknuti njegovu obnovu.

Naposljetku, barem jednom tjedno tijekom ljetne sezone napravite blagi piling tijela, kako biste se riješili odumrlih stanica kože, uklonili površinske nečistoće i osigurali ravnomjerno tamnjenje bez lokaliziranih mrlja.

Lice traži više njege

Osim preplanule puti, ljeto na moru znači i crvenilo, iritacije, akne pa i svrbež. Koža lica mnogo je osjetljivija od ostatka tijela, dijelom zbog toga što je mekša i tanja, a dijelom zbog toga što je vanjskim uvjetima izložena kontinuirano. Generalno, i njene su osnovne potrebe zaštita, hidratacija i prevencija, ali pri odabiru proizvoda trebali bismo biti nešto oprezniji.

Zaštitni faktor koji odabiremo za lice trebao bi biti vrlo visok, no od njege lica imamo još neke zahtjeve – ta bi krema trebala bi biti i nemasna, nekomedogena, otporna na znojenje, ne bi smjela ostavljati bijele tragove, a istovremeno bi trebala na nekoliko sati i zaštititi i nahraniti kožu.

Vlaga, vlaga i samo vlaga

Hidratacija je ključna potreba kože, a kad je lice u pitanju, i najmanji nedostatak vode osjetit ćemo na ljepoti i zdravlju tena. Ljeti će koža mnogo lakše postati dehidrirana i stvoriti osjećaj zatezanja i nelagode, a moguća je i pojava crvenila.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251784, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Kvalitetna krema s ceramidima, prebioticima ili hijaluronskom kiselinom, nanesena svako jutro i večer, osigurat će postojanu hidrataciju tijekom vrućih ljetnih dana.

Recite NE mrljama

Lice je ljeti sklono i jednom estetskom problemu, a to je nastanak hiperpigmentacija. Tamne lokalizirane mrlje po licu rezultat su hiperprodukcije melanina, potaknute neadekvatnom zaštitom od UV zraka. Proizvod koji osigurava visoku razinu zaštite od sunca neophodan je za održavanje ujednačenog tena, bez mrlja, crvenila i hiperpigmentacija.

September 8, 2017 - New York, USA - Jeremy Scott.MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2018 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW COLLECTION, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS18, Image: 350470524, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

U borbi protiv hiperpigmentacija pomoći će vitamin C, ultimativni saveznik za zaštitu od slobodnih radikala i jedan od najjačih posvjetljivača mrlja, koji će tenu pomoći zadržati ili čak vratiti besprijekornu ujednačenost.

 

Pročitajte još i ...