Lijep ten nasljeđujemo i ostali mitovi o koži lica

Ženska ljepota već je tisućljećima predmet interesa filozofa, književnika, slikara, kipara pa i znanstvenika. Njezina definicija i kanoni mijenjaju se kroz vrijeme, ali zdravlje, mladolikost i blistavost su karakteristike koje su uvijek pri vrhu liste želja kada je riječ o koži lica.

Stoga i ne čudi da se svakodnevno susrećemo s najrazličitijim savjetima o njezi i pomlađivanju kože. Nekad su nas savjetovale mame i bake, potom prijateljice i mediji, a danas, zahvaljujući društvenim mrežama, možemo svjedočiti savjetima i iskustvima poznatih filmskih i estradnih zvijezda koje rado slijedimo, u nadi da ćemo tako imati kožu poput njihove.

No, kao i kod svih drugih savjeta koje dobivamo u životu, i ovdje se treba prije svega voditi zdravim razumom, pažljivo filtrirati informacije i odabrati samo ono što odgovara našem tipu i stanju kože te našem životnom stilu i mogućnostima. Jer, u moru informacija kojima smo doslovno bombardirane na dnevnoj bazi, ima i onih neprovjerenih, bombastičnih pa i netočnih, a neke od njih već su zaradile i status mita koji se prenosi s generacije na generaciju. U nastavku ih razbijamo nekoliko.

Kakva majka, takva kći?

Genetika svakako ima važnu ulogu kada je riječ o našem izgledu, pa tako i kada je riječ o koži. No, ne možemo je uzeti kao glavnu referentnu točku. Stoga, ako su vaše baka ili mama imale masnu kožu i malo bora, ne znači da će i vaša koža biti takva. Možda ste ponešto u toj priči naslijedile i od oca. A možda su važniju i veću ulogu odigrali vanjski faktori poput sunca i zagađenog zraka te vaša (ne)briga za kožu i svakodnevna njega.

Bio i organski proizvodi su najbolja opcija za kožu

Iako smo krilaticu ‘iz biološkog uzgoja’ prihvatili kao jamstvo kvalitete i dobrobiti za naš organizam, kada je o kozmetici riječ, to ne mora nužno biti najbolja opcija. Organski proizvodi mogu generalno biti dobar izbog iz niza razloga – od načina uzgoja i dobivanja sastojaka, izostanka aditiva i umjetnih mirisa, ne testiranja na životinjama te clean pristupa, no, ne možemo ustvrditi da su oni najbolji odabir za svakoga i za sve prilike.

Naime, organski proizvodi sadrže biljne ekstrakte koji sadrže od 10 do 100 različitih molekula. Takav sastav često je u suprotnosti s alergološkim studijama koje savjetuju da se broj molekula u formulacijama svede na najmanji mogući broj, kako bi se izbjegli rizici od alergijskih reakcija.

Kožu je za sunce najbolje pripremiti u solariju

Iako mnoge dame prije odlaska na ljetovanje i dalje pobožno pohode solarije, živeći u uvjerenju da će tako kožu kvalitetno pripremiti za izlaganje suncu i da neće izgorjeti, dermatolozi su sve složniji i glasniji u stavu kako bi solarije definitivno trebalo izbjegavati.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Blumarine Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 305255662, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Naime, ‘umjetno sunce’ ne pruža nam nikakvu zaštitnu bazu za sunčanje na plaži ili u planinama – jedino što može jest opekline učiniti manje vidljivima jer će se one pojaviti na već blago preplanuloj koži. O štetnim učincima solarija ne moramo ovdje trošiti riječi – vjerovat ćemo stručnjacima i zaobilaziti ih u širokom luku.

Akne su ‘rezervirane’ samo za tinejdžere

Činjenica jest da se akne u najvećem broju slučajeva javljaju u adolescentskoj dobi, no, sve je češća njihova pojava i kod pacijenata koji su davno izašli iz puberteta. Suvremeni način života, stres, brza hrana, boravak u zatvorenim prostorima i pred ekranima, prehrana bogata šećerima i mliječnim proizvodima – sve to doprinosi širenju ove kožne bolesti i na populaciju 30+. Takva vrsta akni zahtijeva drugačije tretiranje od adolescentskih, a najbolji prvi korak je pregled kod dermatologa.

Što složenija skin care rutina, to ljepša koža

Iako trendovi govore u prilog ovoj tvrdnji, mi se nećemo s njima u potpunosti složiti i odlučit ćemo se za pristup ‘manje je više’. Za lijepu i zdravu kožu nisu potrebni deseci proizvoda – odaberite nekoliko ključnih poput seruma, kreme, nježnog, ali učinkovitog čistača, maske i peelinga. Ono što je važno jest da odgovaraju vašoj koži i da ste u primjeni ustrajne.

Pročitajte još i ...