Lista čekanja kod dr. Miletića

SONY DSC

O anti-agingu, estetskoj kirurgiji i medicini razgovarali smo s naočitim plastičnim kirurgom koji je prošle godine proglašen najdoktorom, dr. Matijom Miletićem. Ovaj mladi i šarmantni kirurg poznat je po izvrsnim rezultatima pomlađivanja koji su napravili dugu listu čekanja na njegove tretmane. Naime, mnoge dame svoj pomlađeni i osvježeni izgled duguju upravo njegovom umijeću.

S dr. Miletićem razgovarali smo o anti-agingu, kada započeti s botoxom i filerima, što se događa kada se s takvim tretmanima pretjera, a otkrio nam je i zašto baš on radi najbolje usne.

Dr. Miletiću, za početak nam recite kakav je stav Hrvatica prema estetskoj medicini i zaostajemo li ili idemo u skladu s trendovima?
Stav Hrvatica prema anti-agingu sve je pozitivniji, no još zaostajemo u tome, primjerice, za zapadnim zemljama. Glavni razlog je taj što žene nisu slobodne o tome javno govoriti i priznati da su se podvrgnule nekom od anti-aging tretmana, ali napredak je očit. U sklopu anti-aginga postoje 3 kategorije ljudi, to su oni koji su zainteresirani i primjenjuju anti-aging program, potom oni koji u tome pretjeruju, te oni koji ga kategorički odbijaju s obrazloženjem da žele prirodno starjeti.

dr. Matija Miletic
Dr. Matija Miletić

Kada započeti s anti-agingom?
Odgovor je zapravo individualan. Prema osobnom iskustvu, radi se o kasnim 30-ima i ranim 40-ima, kada je potrebno učiniti sitne korekcije, primjerice, tretirati botoxom bore oko očiju ili osvježiti centralni dio lica, tj. jagodice. U svemu je presudna genetika, što znači da i starije osobe ponekad mogu izgledati mlađe i svježije. U ranim 40-ima potrebno je, uz prethodno navedeno, tretirati i nazolabijalne bore kao i marionette brazde koje su u toj dobi već naglašene, čime se podiže vanjski dio usana i osvježuje lice. Što se bližimo 50-ima, to se procesom starenja lice više „spušta“, pojavljuje se opušteni jawline koji se u početnoj fazi može tretirati filerima i liftingom koncima do neke granice nakon koje je potrebno učini kirurški anti-aging, bilo mini face lifting ili potpuni face lifting.

Jesu li botox i fileri postali stvar estetske higijene?
Botox i fileri lagano poprimaju karakteristike osobne higijene, pri tome ne mislim da se primjenjuju navečer i/ili ujutro nakon tuširanja ili pranja zubi, već da žene slobodno dolaze na tretman i nakon toga odlaze kući kuhati ručak. Taj je trend u porastu općenito, ali i u mojoj ordinaciji, što mi se osobno vrlo sviđa jer su se žene konačno oslobodile predrasuda i počele uživati u svojoj slobodi.

Medestetica

Kakav je stav muškaraca prema estetskoj medicini kada su u pitanju žene?
Stav muškaraca prema estetskoj medicini kada su u pitanju žene je dvojak. Većina muškaraca ili muževa s manjim negodovanjem prelazi preko želja svojih boljih polovica, misleći „neka napravi što je naumila pa me neće više piliti“, ali postoje i oni koji to zabranjuju, a naveo bih jedan primjer iz moje blizine. Naime, muž moje prijateljice postavio je ultimatum – ukoliko se njegova supruga podvrgne botoxu i filerima, tražit će rastavu braka.

Stručnjak ste za estetiku i pomlađivanje usana. „Vaše“ usne izgledaju prirodno, bez „duck lips“ efekta. U čemu je tajna?
Tajna mojih usana je u tehnici apliciranja filera, koja jednostavno ne dozvoljava „duck lips“ izgled i zbog toga sam vrlo ponosan i zadovoljan jer moje klijentice odišu zadovoljstvom i samopouzdanjem.

Uvriježeno je mišljenje da svako tretiranje usana mora nužno značiti i povećanje, ali usne se mogu i samo hidratizirati. Recite nam o čemu se radi.
Tretman usana ne znači samo povećanje ili augmentacija, već i hidracija. Radi se apliciranju preparata bogatim hranjivim tvarima koji usnama daju svježinu i sjaj. Konkretno mislim na tretman mezoterapije, ali i na filere koji su namijenjeni isključivo hidrataciji.

Poznati ste po blefaroplastici, odnosno izvođenju metode kojom se uklanja višak kože na očnim kapcima. Recite nam koliko traje zahvat, kakav je oporavak i koliko je to trajan rezultat?
Kapci polagano, ali sigurno mijenjaju svoj izgled tijekom godina. Na njima se javlja suvišak kože u obliku vrećica, nabora i masnih jastučića, što daje očima i cijelom licu umoran i star izgled. Suvišak kože i masno tkivo na očnim kapcima mogu se odstraniti samo operativnim zahvatom koji se naziva blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka.

Angelina Jolie in clip stills of 'Notes of a Woman', the promotional film for Guerlain's new fragrance 'MonGuerlain'. Guerlain Parfumeur, the French beauty brand since 1828, has announced that Angelina Jolie is the icon of its new fragrance for women, 'MonGuerlain'. The actress has announced she will donate her incomes from the campaign to several charities., Image: 322875983, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Što se tiče blefaroplastike, radi se o „lijepoj“ operaciji koja je zahvalna u tome što klijentu pruža najbolji efekt osvježenja lica. Dosad sam učinio preko 100-tinjak intervencija, i to većinu u lokalnoj anesteziji. Smatram da nema potrebe operaciju raditi u općoj anesteziji ukoliko nije etapa operacije, primjerice, face liftinga koja se odvija u općoj anesteziji. Operacija gornjih kapaka traje 40-ak minuta, gdje se odstranjuje višak kože i kružnog mišića oko očiju, te se reducira masni jastučić prema unutarnjoj strani oka.

Što se tiče donje blefaroplastike, radi se o delikatnijem zahvatu gdje i mala greška može narušiti estetsku satisfakciju klijenta i time dovesti do još jedne operacije, tj. korekcije koju ne priželjkujemo. Operacija ima više modaliteta, ovisno o tome odižemo li kožu od mišića, režemo li kožu i mišić u bloku, radimo li kantopeksiju ili ne, vršimo li redukciju ili transpoziciju masnih jastučića. Sama operacija traje od 1 do 1,5 h. Cijena gornje blefaroplastike iznosi između 6 000 i 9 000 kn, donje od 9 000 do 10 000 kn, a ukoliko radimo operaciju gornjih i donjih kapaka zajedno, cijena je između 14 000 i 18 000 kn. Efekt trajnosti je do 10 godina.

Kako ukloniti masne jastučiće ispod očiju? Jesu li rezultati trajni i koliko košta zahvat?
Trajno uklanjanje masnih jastučića ispod očiju jednostavno je rezervirano za operativni segment, ukoliko je prisutan i višak kože, onda je indicirana donja blefaroplastika, ukoliko ne postoji višak kože, onda operaciju možemo učiniti transkonjuktivalno (na mjestu nevidljivog dijela donje vjeđe uz donji pol očne jabučice) u općoj anesteziji. Zahvat traje 40-ak minuta, a cijena je između 7 000 i 10 000 kn.

Canadian fashion icon Linda Evangelista

Kako se postiže mačkasti izgled očiju kakav ima Melania Trump?
Mačkasti izgled postiže se lateralnom kantopeksijom, u prijevodu, vanjski dio tetive donje vjeđe šavom se fiksira se za unutarnji rub orbite čime se taj vanjski dio oka ukosi prema gore. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i u mojoj ordinaciji sastavni je dio donje blefaroplastike.

Kako se mogu tretirati bore ispod očiju?
Bore ispod očiju, kada ne postoji višak kože, mogu se tretirati botoxom, no osobno takav tretman ne primjenjujem iz razloga što se tijekom mimike i smijanja taj segment izuzima i daje umjetan izgled. Ono što radim je tretman bora smijalica do razine pupile koji daje prirodan izgled. Kada bi se tretman produžio i medijalnije, rezultat bi bio suviše neprirodan izgled.

Dr. Matija Miletić

Što je bitno kod tretmana botoxom?
Kod tretmana botoxom bitno je biti educiran kako bi se izbjegle neželjene pojave, a od čestih bih izdvojio ptozu kapka. Klijente je potrebno dobro upozoriti i uputiti kako se ponašati cca 3 – 4 sata nakon tretmana jer je to zapravo kritično razdoblje kada su štete nepopravljive do trenutka kada učinak botoxa prestaje. Od kardinalnih komplikacija izdvajam parezu lica zbog zahvaćenosti zigomatične muskulature.

Mnoge dame odlaze na tzv. mini tretmane filerima i botoxom kojima se ubrizgava mala količina filera i botoxa, ali redovito tako da imaju prirodan i svjež izgled. Što mislite o tom trendu i primjenjujete li ga?
Osobno sam pristalica tzv. baby botoxa. Zapravo se radi o standardnom tretmanu botoxom, ali umanjenim dozama koji dozvoljava nešto izraženiju mimiku, ali i kraću trajnost efekta. Tretman je rezerviran za osobe koji po prvi put prolaze kroz tretman botoxom i koje nisu sigurne kakav će biti efekt, ali i za one koje žele imati naglašeniju mimiku. Što se tiče tretmana filerima u umanjenim dozama, nisam pristalica navedenog jer smatram da klijent neće dobiti satisfakciju koju zaslužuje, ali ni ja neću biti zadovoljan jer neću postići maksimalno dobar estetski rezultat.

Dr. Miletiću, što znači „pretjerati botoxom i filerima“?
Pretjerati filerom i botoxom znači da dobivate, po meni, loš estetski rezultat. Pri tome prvenstveno mislim na pretjerivanje količinom hijalurona, kao i botoxa, a posebice se odnosi na prenaglašene jagodice i usne, kao i pretjerano tretiranje čela botoxom. Posljedica je „duck face“ izgled i visoka pozicioniranost obrva koje onda izgledaju kao obrve Jokera iz filma Batman.

Pročitajte još i ...