Masne naslage na struku, bedrima i stražnjici? Još ih se stignete riješiti prije godišnjeg!

Lipanj je obično mjesec u kojemu nam krenu ‘zvoniti’ oni zadnji alarmi prije odlaska na godišnji. To je vrijeme kupovine nove ljetne garderobe, isprobavanja badića u depresivnim kabinama trgovina s najgorim osvijetljenjem ikad, pod kojim bi i manekenke Victoria’s Secreta pronašle na sebi pokoju manu.

Kritičkim okom analiziramo svaki milimeter tijela i već planiramo kako će nam ovoga ljeta najbolji prijatelj na plaži biti pareo. Jer, nezadovoljni smo naslagama koje su se ‘parkirale’ na bedrima, stražnjici pa i na trbuhu. Naime, upravo su tvrdokorni „kolutovi“ najuporniji neprijatelj samopouzdanja, posebno u prilikama u kojima se potrudimo izgledati beprijekorno.

Masnoća dolazi u različitim oblicima

Iako je svako tijelo drugačije i svaka se žena s viškom masnih naslaga bori na drugačiji način, postoji nekoliko osnovnih tipova masnih naslaga, a isto tako, za borbu protiv svakog od njih, služe nam različite metode.

Nije svejedno radi li se o nekoliko centimetara viška oko struka, opuštenoj koži rukama i bedrima ili pak tvrdokornom masnom tkivu koje s tijela ne odlazi niti najupornijim vježbanjem. U nastavku donosimo osnovne razlike između tipova masnih naslaga na tijelu, kao i provjerene načine za njihovo uklanjanje.

Protiv mekanog masnog tkiva – neinvazivno

Mekano masno tkivo uglavnom se nalazi na trbuhu i vanjskoj strani bedara. Može se lako uštipnuti i mekše je od ostalih tipova masnoga tkiva te je ujedno i lakše. Dobra je vijest da ovaj tip masnog tkiva najbolje reagira na vježbanje i dijete, a velika i dobrodošla pomoć bit će i  tretmani koji rade na principu lasera, radiofrekvencije i ultrazvuka ili pak zamrzavanje masti. Ovo masno tkivo može se ukloniti i različitim vrstama liposukcije, a izvrstan je izbor i laserska lipoliza.

Za tvrdokornije masno tkivo – ‘teška artiljerija’

Tvrdokornije masno tkivo prepoznat ćete po rolanju (primjerice, masno tkivo na leđima koje se prelijeva preko ruba grudnjaka). I ono se može „uštipnuti“, ali je tvrđe i na pritisak nije kao mekano masno tkivo.

Takav tip masnog tkiva teže je ukloniti nego mekano masno tkivo. Najjednostavnije se uklanja liposukcijom, dok neinvazivnim tretmanima odlazi malo teže pa je nerijetko potreban veći broj tretmana.

Tvrdo ili visceralno masno tkivo nije samo estetski problem

Visceralno masno tkivo nalazi se duboko u abdomenu, ispod mišićnog sloja, i oblaže organe poput jetre, bubrega i srca. S obzirom na to da se nalazi ispod mišića, okružujući organe, na dodir je tvrdo i čvrsto. Predstavlja zdravstveni problem jer povećava razinu tzv. lošeg kolesterola (LDL) i povisuje krvni tlak. Takav tip masnog tkiva moguće je riješiti isključivo vježbanjem i uravnoteženom prehranom.

Celulit imaju i mršave žene

Celulit ili kako mu posve neopravdano tepamo – narančina kora – prisutan je kod velikog broja žena. Ovakva vrsta masnog tkiva ima rupičast izgled, a pojavljuje se najčešće na bedrima. On nema puno veze s tjelesnom težinom, o čemu svjedoči i činjenica da ga imaju i žene s vrlo niskim indeksom tjelesne mase. Naime, celulit je  potkožna naslaga masnog tkiva koje uzrokuje nedostatna cirkulacija i drenaža na pojedinim dijelovima tijela.

Zbog oslabljenjog vezivnog tkiva, masne stanice prolaze kroz “mrežicu” vezivnog tkiva i time stvaraju izgled “rupica” i udubljenja koje poznajemo kao celulit. Osim estetskog problema, celulit je i upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma i cirkulacije te oštećenja vezivnog tkiva.

Zarobljene masne stanice skupljaju se ispod kože i stvaraju karakterističnu narančinu koru. Najbolje ga je uklanjati tretmanima koji istovremeno zatežu kožu i čine je zaglađenijom. Primjer takvih postupaka su tretmani koji rade na principu ultrazvuka i radiofrekvencije.

Koja god bila vaša problematika i koji god od načina njezina rješavanja odaberete, dobro je znati da ste još uvijek na vrijeme da plažom prošećete u svom najboljem izdanju, a pareo slobodno ostavite kod kuće.

Pročitajte još i ...