Zbogom podbratku

Bez obzira na gubitak tjelesne težine, vježbanje i trud, kod nekih osoba podbradak predstavlja dugotrajan problem. Bilo da se radi o koži koja mlohavo visi ili o nakupini masnih naslaga, nije ga jednostavno ukloniti prirodnim putem.

Podbradak se može naslijediti ili biti posljedica starenja, a češće je vezan uz prekomjernu težinu, iako ima i dosta slučajeva kada mršave osobe imaju podbradak. Podbradak se nalazi na sredini donje čeljusti te se spušta prema vratu ili se nalazi pod bradom, uzrokujući tzv. dvostruku bradu.

Može se riješiti na nekoliko načina, ovisno o vrsti podbratka i dobi pacijenta. U slučaju mladih osoba kod kojih se ispod brade nakuplja masno tkivo koje se ne može riješiti dijetom, najbolji je izbor liposukcija, a kod starijih osoba, kada vrat visi, treba napraviti korekciju zatezanja kojom se mobilizira opušteni mišić na vratu.

Salma Hayek

Metode rješavanja podbratka

„Problem podbratka ili duple brade kod mlađih osoba najbolje se može riješiti liposukcijom ili laserskom lipolizom kojom se odstranjuje suvišak masnog tkiva. Mlade osobe posjeduju dobar tonus i elastičnost kože koja nakon zahvata vraća lijepu konturu vratu. Kod starijih osoba, kod kojih osim suviška masnog tkiva, još nalazimo višak naborane, neelastične kože potrebna je kombinacija liposukcije i zatezanja mišića ispod brade i ponekad zatezanja kože cijelog vrata – lifting vrata“, objašnjava prof. dr. sc. Mislav Gjurić, dr. med.

dr. Mislav Gjurić
dr. Mislav Gjurić

U obzir se uzima nekoliko faktora. Prvo se treba odrediti je li u pitanju višak kože, masno tkivo ili oboje.

„Ukoliko se radi o višku kože, primjenjuju se metode mezoniti, frakcijski CO2, Thermi, radiovalovi, frakcijski radiovalovi, Medvisage i laserska lipoliza, a u slučaju masnog tkiva, to su : Thermi, radiovalovi, laserska liposukcija, injekcije Aqualuyx, iako ima drugih injekcija. U slučaju da se radi i o višku kože i o masnom tkivu, savjetujem isto što se primjenjuje kod masnog tkiva, ali bez injekcija“, objašnjava dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.

Liposukcija podbratka

Liposukcijom podbratka odstranjuje se veća količina masnog tkiva, stoga je tretman vrlo učinkovit i vidljiv. Prilikom liposukcije podbratka najčešće se koristi po jedan ubod od 3 mm sa svake strane, prikriven ušnom resicom te jedan ispod brade (u sredini). Rezovi nakon cijeljenja nisu uočljivi. U slučaju opuštene kože, radi se lifting vrata te mobiliziraju opušteni mišići i odstranjuje višak kože. Nakon zahvata preporučuje se nekoliko dana nositi kompresivni zavoj, kako bi se koža bolje priljubila i adaptirala i kako bi se smanjila oteklina. Podbradak se može ukloniti i neinvazivnim metodama poput metode radiovalova i laserskom lipolizom.

Laserskom lipolizom vrata rastapa se površinsko masno tkivo vrata. Izaziva se pucanje masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju i reorganizaciju kolagena što dovodi do adaptacije i zatezanja kože.

dinko-kaliterna
dr. Dinko Kaliterna

„Postupkom laserske lipolize iglom se pod kožu u lokalnoj anesteziji optičkom energijom zategne višak kože, i to u samo jednom tretmanu, masno se tkivo otopi, ali se ne vadi, tj. ne radi se liposukcija. Rupica gdje ulazi igla bude 2 – 3 mm te se ne vidi ništa. Radi se o zamjeni za operaciju jer zategne i vrat. Oporavak traje nekoliko dana“, opisuje dr. Kaliterna. U slučaju laserske liposukcije, radi se isto što i u postupku laserske lipolize, ali se vadi mast van, dodaje. Cijena radiovalova, kaže dr. Kaliterna, iznosi 700 – 1 000 kuna, Thermi 1 000 – 1 500 eura, a laserska liposukcija tj. lipoliza 1 000 –2 500 eura.

Roma - 5° Festival internazionale del film - photocall film "Last night"

Metoda radiofrekvencije

Metodom radiovalova koristi se elektromagnetska energija koja rotira molekule vode i tako oslobađa energiju. Tako nastala energija uništava masne stanice i oštećuje vezivno tkivo, a kao posljedica toga organizam jača postojeće vezivno tkivo i stvara novo uz efekt zatezanja kože. Za smanjenje podbratka potrebno je 3 – 6 tretmana te je razmak između tretmana 3 – 4 tjedna. Prvi rezultati vidljivi su nakon 4 tjedna, a konačni nakon 6 mjeseci. Oporavak nije potreban te se odmah možete vratiti svojoj svakodnevnoj rutini.

„Neinvazivne metode, kao npr. radiofrekvencija kojom se zagrijava i regenerira potkožno tkivo, ili zatezanje vrata resorptivnim kirurškim koncima, ili primjena botoxa, sve su to metode koje se koriste kod blažih promjena i imaju ograničen učinak. Za razliku, liposukcija i lifting vrata, ukoliko pacijent značajno ne varira u tjelesnoj težini, imaju dugogodišnji učinak“, kaže dr. Gjurić i dodaje da cijena iznosi 7 – 18 000 kuna.

Dijetom i vježbama možete smršaviti i poboljšati svoj izgled, ali za rješavanje podbratka, vjerojatno će vam trebati neka druga metoda. Na sreću, danas podbradak vrlo brzo može postati stvar prošlosti, a na vama je samo da odaberete kako.

Pročitajte još i ...