Može li kolagen iz napitaka pronaći put do naše kože i kako djeluje u usporedbi s tretmanima za poticanje kolagena?

Nicole Scherzinger attending the Elton John AIDS Foundation Viewing Party held at West Hollywood Park, Los Angeles, California, USA., Image: 415743157, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Ako je jedna riječ obilježila proteklo desetljeće u njezi kože, onda je to bez razmišljanja – kolagen. Na lice ga nanosimo u kremama, serumima i maskama, potičemo njegovu prirodnu proizvodnju manje ili više invazivnim tretmanima, a najnoviji su hit – suplementi koji ovaj vrijedan protein u tijelo unose – iznutra.

Dok neki tvrde da je ključ u direktnoj stimulaciji kolagena, drugi da će redovitim nanošenjem topikalnih proizvoda njegov učinak biti najjači, treći se slažu da je opskrba tijela adekvatnom količinom ovog gradivnog elementa iznutra pravi put do besprijekorne, čvrste i kvalitetne kože koja odiše mladenačkom punoćom.

Svjedočimo pojavi napitaka i suplemenata na bazi kolagena, a nameće nam se samo jedno pitanje – kako točno djeluju? Može li kolagen iz napitaka uopće pronaći put do naše kože ili se izgubi negdje u procesu? Odgovore na ova, ali i sva ostala pitanja koja vas o kolagenskim nadomjescima zanimaju, potražili smo kod magistre Ivane Čolak, a čitav intervju vam donosimo u nastavku.

Koja je razlika između tekućeg kolagena i kolagena u tabletama ili prahu?

Tekući oblik osigurava bržu i bolju apsorpciju te veću učinkovitost. Jednostavan je i praktičan za primjenu. Oblik je koncentriran pa jedna bočica Mikeda® Active Collagen 5000 napitka zamjenjuje najmanje 5 tableta.

Za koga se preporučuje Mikeda® Active Collagen 5000 napitak?

Mikeda® Active Collagen 5000 napitak preporučuje se svim odraslim osobama koje žele očuvati zdravlje i ljepotu kože, osobito nakon tridesete godine.

Kombinacija sastojaka za smanjenje bora i povećanje elastičnosti kože

Peptan®, vitamin C, vitamin E, vitamin B2, cink, hijaluronska kiselina i vitamin B3… Zašto Mikeda Active Collagen 5000 napitak sadrži baš te sastojke?

Upravo ova kombinacija učinkovito povećava razinu kolagena u koži te aktivno doprinosi smanjenju bora, povećanju hidratacije, napetosti i elastičnosti kože te blistavoj kosi i noktima.

Kako djeluje svaki id ovih sastojka i možemo li biti sigurni da će koža od njih imati koristi?

Peptidi kolagena stimuliraju izgradnju novog kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, dok će Beauty Shield Complex s vitaminom B3 i hijaluronskom kiselinom zaštititi kožu od vanjskih faktora.

Vitamin B3 je potreban za zdravlje i ljepotu kože te je važan za stvaranje lipida koji koži pružaju učinkovitu barijeru od vanjskih faktora,a hijaluronska kiselina ima jedinstvenu sposobnost vezanja i zadržavanja vode. Vitamin B2 je antioksidans koji može pomoći u smanjenju i prevenciji oštećenja koja doprinose procesu starenja, a njegovo je djelovanje nadopunjeno i snažnim antioksidativnim djelovanjem vitamina E.

Vitamin C je, pak, nužan za stvaranje kolagena i očuvanje kolagenskog matriksa te osigurava vitalnu zaštitu kože neutralizacijom slobodnih radikala, a on će najbolji učinak postići upravo u kombinaciji s vitaminom E i cinkom – antioksidansima koji štite kožu od štetnih slobodnih radikala. Budući da sudjeluje u procesu dijeljenja stanica, cink je stalno potreban dijelovima tijela koji se brzo obnavljaju – koži, kosi i noktima.

Potiče sintezu novih kolagenskih vlakana

Zašto se tridesete navode kao idealna dob za uzimanje napitka? Što se u tim godinama događa s našom kožom?

Proizvodnja kolagena se u tijelu nakon 30. godine smanjuje prosječno za 1% svake godine. Uz to, utjecaj okolišnih faktora poput zagađenja i prekomjernog izlaganja suncu te individualni čimbenici poput pušenja ili konzumiranja alkohola također utječu na proizvodnju kolagena, kako u koži, tako i u zglobovima i drugim vezivnim tkivima.

Glatka, čvrsta i mladolika koža zahtijeva optimalnu razinu dobro organiziranih kolagenskih vlakana koja će osigurati da koža zadrži elastičnost, čvrstoću i sposobnost vezanja vlage. Istraživanja su pokazala da egzogeni kolagen može potaknuti sintezu novih kolagenskih vlakana.

Koliko se često preporučuje i kakve će rezultate dati na koži, počnemo li, primjerice, redovito uzimati napitak u 35. godini?

Za najbolje rezultate preporučuje se uzimati jednu bočicu Mikeda® Active Collagen 5000 napitka svaki dan kroz barem tri do četiri tjedna. Rezultati više provedenih studija pokazuju da redovito uzimanje hidroliziranog kolagena u periodu od 4 do 12 tjedana može usporiti i ublažiti znakove starenja. Hidrolizirani kolagen doprinosi čvršćoj i mlađoj koži iznutra, održavajući čvrstu i gustu mrežu kolagenskih vlakana koja je ključna za prevenciju nastanka bora.

Hidrolizirani kolagen također ima utjecaj na hidrataciju kože, a optimalno hidratizirana koža je glatka, zdrava i manje podložna nastanku sitnih borica.

Kako će napitak djelovati ako ga počnemo uzimati tek u 55. godini života?

Uzimanje hidroliziranog kolagena u toj dobi može smanjiti fragmentaciju (propadanje) kolagena, povećati gustoću kolagena u koži i hidrataciju kože. Mikeda® napitak stoga može pomoći ublažiti postojeće znakove starenja.

Potvrđeno povećava razinu kolagena u koži

Po čemu je formula Mikeda® Active Collagen 5000 napitka inovativnija od ostalih formula kolagena? Je li tekući kolagen bolji od kolagena u drugim oblicima?

Mikeda® Active Collagen 5000 je pionir među tekućim kolagenima na hrvatskom tržištu, a ističe se sastavom, kvalitetom sastojaka te ekskluzivnim, praktičnim pakiranjem. Sadrži dokazano djelotvorni hidrolizirani kolagen Peptan®, Beauty Shield Complex te antioksidanse u optimalnom omjeru. Zbog male molekulske mase, hidrolizirani kolagen je bolje probavljiv i lakše se apsorbira. Jedinstvena kombinacija potvrđeno povećava razinu kolagena u koži te aktivno doprinosi smanjenju bora, povećanju hidratacije, napetosti i elastičnosti kože te blistavoj kosi i noktima.

Količina kolagena u jednoj bočici Mikeda® Active Collagena 5000 je i do 30 puta veća nego u tableti ili kapsuli, a pored hidroliziranog kolagena koji se lakše apsorbira, tekuća formula u kojoj su svi sastojci već otopljeni omogućuje bržu i potpuniju apsorpciju.

Kako kolagen koji se uzima oralno pronalazi put do kože?

Da bi bio aktivan u dubljim slojevima kože, hidrolizirani kolagen mora proći crijevnu barijeru i dospjeti u krvotok. Više od 90% hidroliziranog kolagena se u probavnom sustavu razgrađuje na manje tripeptide i dipeptide koji su otporni na daljnju razgradnju te slobodne aminokiseline. Ovi peptidi se kroz sluznicu crijeva apsorbiraju putem specifičnih nosača. Di- i tripeptidi s aminokiselinama karakterističnim za kolagen pojavljuju se u krvi unutar jednog sata nakon uzimanja, a istraživanja su pokazala da se apsorbirani peptidi pojavljuju u koži i ondje zadržavaju i do 2 tjedna. Ovo pokazuje sposobnost peptida kolagena da dospiju u kožu gdje postižu glavni učinak.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balmain Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. Serbian model Mina Cvetkovic (L) and Russian model Sasha Luss (R). ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 263355977, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kako djeluje kolagen koji se uzima oralno u usporedbi s mehaničkim poticanjem kolagena, primjerice microneedlingom? (postoji li razlika u rezultatima?)

Hidrolizirani kolagen u dermi djeluje na dva načina: slobodne aminokiseline služe kao gradivni elementi za nastanak kolagenskih i elastičnih vlakana, a oligopeptidi kolagena djeluju kao ligandi vežući se za receptore na membrani fibroblasta i potiču stvaranje novog kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Mikeda® Active Collagen 5000 se stoga može uzimati uz tretmane koji mehanički potiču stvaranje kolagena pružajući gradivne elemente kolagenskih vlakana u koncentriranom obliku.

Porast gustoće kolagena već nakon 3 tjedna

Koji su konkretni fizički rezultati nakon 3 tjedna, a kakvi nakon više mjeseci uzimanja napitka?

Učinkovitost Mikeda® Active Collagen 5000 napitka potvrđena je mini studijom provedenom na deset ispitanika koji su koristili proizvod tijekom 12 tjedana. Ispitanicima je mjerena gustoća kolagena u koži, a praćeno je i zadovoljstvo korisnika. Gustoća kolagena mjerena je modernim DermaLab® SkinLab ultrazvukom prije, te 3, 4, 6 i 12 tjedana nakon korištenja Mikeda® aktivnog kolagena.

Ispitivanje je pokazalo povećanje razine kolagena u koži* kod 7/10 ispitanika već nakon 3 tjedna te kod 10/10 ispitanika nakon 12 tjedana. Prosječni porast gustoće kolagena nakon 12 tjedana korištenja iznosio je 55 %. Upitnik koji su ispitanici popunjavali pokazao je da su promjene bile vidljive i samim korisnicima. Nakon 3 tjedna 7/10 ispitanika je prijavilo da im je koža više hidratizirana. Tijekom narednih tjedana pridruženi su i drugi učinci poput ujednačenijeg tena, zdravog sjaja, manje bora i čvršće kože koja izgleda mlađe. Nakon 12 tjedana više od polovice ispitanika (8/10) primijetilo je izražene ili značajno izražene promjene (ocjene 4 i 5) po svim navedenim kriterijima.

*područje sljepoočnice

Koliko puta „kuru“ od 3 tjedna treba ponoviti?

Sva dosad provedena istraživanja na djelatnim tvarima (ovdje prvenstveno govorimo o hidroliziranom kolagenu) ili sličnim gotovim proizvodima, kao i spomenuta studija na deset ispitanika, pokazala su da su potrebna tri do četiri tjedna da bi proizvod počeo djelovati te da postignuti rezultati postaju značajniji u periodu od 12 tjedana. Dakle, kontinuiranom duljom primjenom proizvoda svi postignuti rezultati postaju izraženiji.

November 2 2016, New York City Actress Gwyneth Paltrow attends the Frederique Constant Horological Smartwatch launch at Spring Studios on November 2, 2016 in New York City. By Line: Philip Vaughan/ACE Pictures ACE Pictures Inc Tel: 6467670430 Email: info@acepixs.com, Image: 304619194, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Acepixs

Kakav je feedback korisnika Mikeda® Active Collagen 5000 napitka?

Imamo bazu zadovoljnih kupaca koji proizvod kupuju iz mjeseca u mjesec. Također, provedena studija na deset ispitanika koji su koristili proizvod tijekom 12 tjedana uključivala je i ocjenjivanje zadovoljstva proizvodom. Svi ispitanici su bili zadovoljni tretmanom te su primijetili pozitivne promjene na koži poput bolje hidratacije, ujednačenijeg tena, zdravog sjaja i čvršće kože s manje bora te općenito mlađeg izgleda kože.

Mikeda® Active Collagen napitak dostupan je u ljekarnama i na web shopu www.mikeda.hr.

Pročitajte još i ...