Zašto se parfem kraće zadržava na koži tijekom hladnijih dana?

Jeste li ikada primijetili da tijekom zime vaš omiljeni parfem jednostavno ne može izdržati cijeli radni dan. Iako ste možda pomislili da vam se čini, moramo vam javiti da ste u potpunosti u pravu. Zapravo, parfemi imaju tendenciju trajati kraće tijekom zimskim mjeseci. A evo i zašto!

Kako temperatura zraka pada, tako pada i postotak vlage u našoj koži, pa postaje isušena. A to stanje se pogoršava s porastom temperature zraka u zatvorenim prostorima, odnosno grijanjem. Suha koža jednostavno ne drži parfeme dobro, pa su u ovom slučaju na dobitku sretnice s malo masnijom kožom.

Na svu sreću, ne morate umiroviti omiljeni parfem već ove sezone jer postoji rješenje za kratkotrajnost vašeg mirisnog potpisa zimskih mjeseci.

Hidrirajte kožu

Iako je potreba za hidracijom kože tijekom zimskih mjeseci očita, ipak ćemo vas podsjetiti na njene dobrobiti. Korištenjem bogate emolijentne kreme nakon tuširanja, zarobit ćete molekule vode na koži, pa ne samo da će vam koža biti vrlo zdrava, i parfem će bolje držati.

Isto tako, imajte na umu da osobito obratite pažnju na hidraciju područja kože gdje ćete prskati parfem, ta područja kože posebno dobro namažite bogatom hidratantnom kremom. No, ako i dalje ne vidite učinak dugotrajnosti parfema, možda je vrijeme da zamijenite parfem s nekom kvalitetnom parfumiranom kremom za tijelo.

Eau de parfum

Parfem je pravi izbor za jesenske i zimske mjesece dok su toaletne vodice bolji izbor za ljetne i proljetne mjesece. Eau de parfum, za razliku od eau de toilette, ima veću koncentraciju mirisnih ulja što znači da će se bolje i dulje zadržavati na koži, pa ako imate priliku birajte parfem s najmanje 20 do 30% koncentracije ulja u sebi.

Fokusirajte se na bazne note

Cvjetni i citrusni mirisi često se nalaze u gornjoj bazi parfema, što znači da se osjete odmah pri prskanju, ali i da najbrže hlape kako bi se oslobodile tonove srednje i donje baze parfema. Stoga, kako biste osigurali dugotrajnosti parfema birajte parfeme s bogatijim donjim notama. Takvi parfemi su najčešće s mirisnim bazama drveća, mošusa i orijentalnih nota.

Lokacija, lokacija, lokacija…

Najbolje mjesto za prskanje parfema su mjesta na tijelu koja pulsiraju, dakle zapešća i vrat, jer su to ujedno i najtoplija mjesta na tijelu. Izbjegnite trljanje parfema u kožu, kao što to većina radi trljajući zapešća, jer takav potez skraćuje trajanje parfema.

I ne zaboravite na odjeću! Kako ste vrlo vjerojatno primijetili, odjeća jako dobro “hvata” mirise. Upravo zato mirišemo po bakinom ručku cijelu nedjelju. Nekoliko kapljica omiljenog parfema na kragnu jesenskog kaputa ili zimski šal osigurat će dugotrajnost mirisnog potpisa vaše svakodevice.

Pročitajte još i ...