Muškarcima se (ne)oprašta starenje

D 89795-08 Brad Pitt and George Clooney. . American actors Brad Pitt (left) and George Clooney, pictured attending a photocall for 'Burn After Reading' at the 65th Venice International Film Festival 2008 in Venice, Italy, 27/08/2008., Image: 222283177, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Estetska dermatologija nije područje rezervirano samo za žene i, iako se muškarcima bore i starenje lakše „opraštaju“, svježi i odmorni izgled poželjna je karakteristika, bez obzira na spol. U posljednje vrijeme muškarci sve više počinju brinuti o svom izgledu, žele izgledati svježije, mlađe i bez tragova umora na licu. Postoji li razlika u starenju između muškaraca i žena i kako prilagoditi tretmane muškoj koži lica, otkrila nam je dr. sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

dr. sc. Ivana Nola
dr. sc. Ivana Nola

„S obzirom na to da su mišići lica kod muškaraca mnogo jači od mišića lica kod žena, najjače bore kod muškarca javit će se upravo u području između obrva, na čelu i oko očiju“, objašnjava dr. Nola, dodajući da su najčešći tretmani koji se kod muškaraca provode tretmani botulinom i hijaluronskim filerima na predjelu gornjeg dijela lica, kao i tretmani nekirurškog uklanjanja podočnjaka. Brojni se muškarci također odlučuju i na tretman dermoabrazije i tretmane medicinskim kemijskim pilinzima.

Neki od najtraženijih zahvata, otkriva dr. Ivana Nola, jesu podizanje obrva, operacija gornjih i donjih vjeđa u slučaju viška kože na kapcima i pojave „masnih jastučića“ na vjeđama, redukcija povećanih grudi, liposukcija podbratka kako bi se poboljšale konture lica, liposukcija i abdominoplastika. Liposukcijom se rješavaju lokalizirane nakupine masnog tkiva, a najčešće se radi o području trbuha, bokova ili bedara, a abdominoplastikom se uklanja višak kože i prekomjerne masne naslage na trbuhu.

George Clooney and Brad Pitt

Muška koža deblja je od ženske

„Muška koža obično je nešto deblja i bogatija lojnicama od ženske. Stoga je raspored i pojavnost bora kod muškaraca nešto drugačija nego kod žena. Stručnjaci iz područja estetske dermatologije točno će znati koju vrstu tretmana, odnosno koju kombinaciju tretmana valja provesti kod kojeg muškarca“, objašnjava dr. Nola, ističući kako se muška koža samo u određenoj mjeri razlikuje od ženske, zbog čega se i tretmani za muškarce samo u manjoj mjeri razlikuju od tretmana namijenjenih ženama.

Vrlo popularan tretman među muškarcima jest i injektiranje botoxa u predio pazuha čime se smanjuje znojenje. S obzirom na veći broj lojnica, na muškoj su koži prisutne dublje i šire pore, a koža je masnija i često sklona aknama, i to ne samo na licu, nego i na gornjem dijelu trupa.

CANNES, FRANCE - MAY 12: George Clooney attends the 'Money Monster' photo- call during the 69th Cannes Film Festival on May 12, 2016 in Cannes, France., Image: 294272821, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

„Zbog utjecaja testosterona, muškog spolnog hormona, kod muškaraca u velikom broju slučajeva sa starenjem dolazi i do prorjeđenja kose. Jedan od anti-age tretmana na koži vlasišta jest mezoterapija i karboksiterapija u kombinaciji s tabletama finasterida, no ova je terapija učinkovita samo kod muškaraca kod kojih nije došlo do potpunog gubitka korijena vlasi“, objašnjava dr. Nola, napominjući da tretmane valja početi provoditi na vrijeme, kako bi se spriječio prijevremeni gubitak korijena dlake i kako bi se postigla stimulacija rasta kose. U slučaju potpunog gubitka korijena vlasi, ako muškarac želi kosu na tim određenim regijama gdje kose više nema, jedino što preostaje od tretmana jest transplantacija kose.

„Svi nabrojeni anti-age tretmani mogu se provoditi u bilo koje doba života, no pravi je smisao početi ih provoditi na vrijeme, već od 25. godine života, kada sve znakove starenja odgađamo za kasnije. Na taj način duže izgledamo svježe i odmorno, a iako zapravo starimo i dalje, ne izgledamo zapušteno, sivo i tužno. Uz sve to, ako se s tretmanima započne ranije, potrebna nam je manja količina navedenih preparata“, savjetuje dr. Nola.

 

Pročitajte još i ...