Epidemija nije usporila industriju ljepote: pali su kirurški zahvati, porasli nekirurški

Prošle su skoro dvije godine od početka pandemije koja je stubokom promijenila naš svijet. Ništa se više ne radi isto, dapače! Osim što su se promijenili i radni uvjeti, pa i privatni životi, promijenili smo se i mi sami.

Naime, tijekom pandemijskog lockdowna naučili smo svi ponešto o sebi i o drugima, nema onoga tko nije poželio uređivati mali balkonski vrt, naučiti heklati ili pak mijenjati frizure iz dana u dan, jer što drugo smo uopće i mogli raditi. Tijekom lockdowna mnogi su osvijestili da žele mijenjati i sebe i svoje živote, a vjerujemo da svatko od nas barem ima jednu takvu priču. Onu priču u kojoj su sebi, konačno, poželjeli ljepša usta, konačno srediti opuštenu kožu na licu ili pak osvježiti svoj izgled.

Upravo zbog takvih odluka, industrija ljepote, za razliku od mnogih drugih, nije patila tijekom obustava rada. Dapače, samo su se promijenile želje pacijenata koje su bile u skladu s tadašnjim mogućnostima.

Prema, American Society of Plastic Surgeons kirurški estetski zahvati su 2020. bili samo 14% manji u odnosu na 2019., dok su nekirurški zahvati za isto razdoblje pali samo 15%. U porastu su i to za 16% broj kirurških i nekirurških zahvata kod žena od 30 do 39 godina.

Što se tiče nekirurških zahvata poput injekcija botoksa, riječ je o daleko najpopularnijem zahvatu s preko 4 milijuna aplikacija u 2020, a prema subjektivnim podatcima liječnika kojima raspolaže ASPS, u 2021. taj broj bi mogao biti daleko veći.

Što je s Europom?

Za usporedbu s europskom situaciju, The British Association of Aesthetic Plastic Surgeons (BAAPS) objavio je izvještaj iz 2020. godine prema kojem je operacija povećanja grudi urađena 4.702 puta, i predstavlja pad od 32% u odnosu na pretpandemijsku 2020.

Nažalost, podaci za Veliku Britaniju što se tiče nekirurških zahvata ne postoje, jer se radi o poslu kojeg ne moraju obavljati liječnici, te ne postoji formalna zapreka da filere ili botox injektiraju kozmetičari i kozmetičarke, primjerice. No, i to bi se u budućnosti trebalo promijeniti. Naime, Ujedinjeno kraljevstvo je zabranilo injekcije filera i botoxa na mlađima od 18 godina, odnosno maloljetnicima, jer prema službenim podacima, oko 41 tisuća maloljetnika je 2020. na sebi napravilo neki nekirurški zahvat. Uskoro će, ako je suditi prema najavama, krenuti u kampanju za zabranu aplikacije filera i botoksa, te ostalih nekirurških zahvata osobama koje nemaju liječničku licencu.

Zašto smo toliko zainteresirani?

Prema anketi na uzorku od 1000 osoba, koju je naručio ASPS, 11% anketiranih žena izjavilo je da im je porastao interes za nekirurške i kirurške estetske zahvate, negoli je to bio slučaj u pretpandemijskim godinama. Ta brojka zainteresiranih još je veća – 24% žena koje su već napravile estetske korekcije je i dalje zainteresirano za njih.

Zanimljivo jest da iako nisu u top 3 zahvata po popularnosti, ali bilježe najveći pojedinačni porast su zatezanje trbuha i liposukcija, i to u mjesecima neposredno nakon popuštanja pandemijskih mjera. Kako to objašnjavaju liječnici i psiholozi, riječ je o posljedicama karantene tijekom koje je kretanje bilo ograničeno, a unos kalorija, nažalost, nešto viši, pa su se i ljudi, logično, udebljali.

 

Prema podatcima CDC-a (Center for Disease Control and Prevention), 16 američkih saveznih država ima stopu pretilosti od 35% i višu u 2020. godini što je izravni učinak pandemije na zdravlje Amerikanaca.

Što se tiče Europe u 2020., 58.6% Europljana ima prekomjernu tjelesnu težinu, dok njih 23% se smatra pretilim. Za usporedbu, ti brojevi 2019. su bili 53% populacije za prekomjernu težinu i 17% za pretilost. Dakle, i lijevo i desno, situacija je ista: tijekom pandemije došlo je do porasta težine, pa su u porastu zahvati oblikovanja tijela ali i nekirurški zahvati poput injekcija botoksa ili filera koji podrazumijevaju ambulantnu aplikaciju, te su minimalno invazivni.

Pročitajte još i ...