Mrske strije – ove metode mogle bi vam pomoći da ih se riješite

Naglo ste smršavili? Upravo ste rodili? U kraćem vremenskom roku ste se nekoliko puta debljali pa mršavjeli? U mladosti ste u određenom periodu naglo izrasli? U svim ovim slučajevima vjerojatno ste zaradili mrske znakove na koži – strije.

Strije su ožiljkasto tkivo koje nastaju uslijed rastezanja ili skupljanja kože. Riječ je o malenim pukotinama u dermisu, odnosno pucanju kolagenskih i elastinskih veza zbog čega nastaje trajni ožiljak kojeg vidimo na površini kože.

Kada se tek pojave, tamnije su boje, najčešće ljubičaste ili crvene, a mogu biti i blago izidignute od kože, kao da su natečene. S vremenom, one gube specifičnu ljubičastu ili crvenu boju te postaju svjetlije. S prolaskom godina strije postaju ružičaste i blijede, te gotovo pa potpuno ravne s kožom, a nekada čak kao brazde u koži.

Strije nitko ne voli pa nije ni čudo da stalno tražimo načine kako ih se riješiti. Iako je do nedavno vladalo mišljenje da kada ih jednom dobijemo, nosimo ih do kraja života, najnovija istraživanja pokazuju da ih je ipak moguće ublažiti, a ponekad i sasvim ukloniti.

Kako ukloniti strije?

Strije se, primjerice javljaju u čak 70 do 90% svih trudnoća i to najviše na području trbuha i grudi. Stoga se trudnicama preporuča nošenje raznih laganih steznika i posebno dizajniranih grudnjaka koji će spriječiti nastanak strija. Najbolji način tretiranja strija je prevencija, i to uz pomoć posebnih krema i ulja koji kožu hrane i osnažuju.

Vrlo su učinkoviti proizvodi s kofeinom, uljem jojobe ili različiti losioni na bazi retinola. I sastojci poput vitamina C i E mogu pomoći. Potrebno ih je masirati laganim, kružnim pokretima kojima ćete potaknuti cirkulaciju, a mogle bi pomoći i neke od metoda koje donosimo u nastavku.

Suho četkanje

Redovito četkanje suhe kože specijalnom četkom potiče cirkulaciju, ali i priprema kožu pogođenu striama za predstojeću njegu kremama i uljima. Odlično je kombinirati četkanje i proizvode za njegu, budući da samo četkanje omogućuje dublje prodiranje proizvoda u kožu. Kožu odlično možete pripremiti i kvalitetnim peelingom.

Toplo-hladno tuširanje

Izmjenično hladno i toplo tuširanje također će potaknuti cirkulaciju, a odlično će djelovati i na čitav organizam. Najbolje ga je pratkricirati ujutro jer ćete tako svježi krenuti u dan.

Započnite tuširanje toplom vodom, a zatim je zamijenite hladnom. Ponovite postupak nekoliko puta, ali svakako završite hladnom vodom. Dobro je znati da će posljednje ispiranje hladnom vodom goditi i vašoj kosi koja će od toga biti posebno sjajna.

Masaža uljem za tijelo

Najbolje je ulje za tijelo nanijeti odmah nakon tuširanja, dok je koža još vlažna. Naime, nakon tuširanja pore su još otvorene pa će koža još bolje upiti hranjive sastojke iz proizovda. Umasirajte ulje kružnim pokretima i još neko vrijeme masirajte mjesta na kojima postoje strije.
Ulje posebno godi tijekom hladnih zimskih mjeseci kada se koža, uslijed hladnoće i suhog zraka značajnije suši. Tako ćete jednim potezom rješavati strije i suhoću kože.

Redovita upotreba krema za tijelo

Redovito korištenje njegujućih krema za tijelo neće posve ukloniti strije, ali će svakako smanjiti njihovu vidljivost. Kreme vam mogu pomoći i da zagladite kožu tijela. Stoga birajte one s vitaminom E ili pak s kakao maslacem koje ćete doista beskompromisno nanositi svaki dan. Rezultati neće izostati.

Serumi protiv strija

Danas je kozmetičko tržište doista preplavljeno preparatima koji doista djeluju na strije, a serumi najnovije generacije pružaju konkretne i relativno brze rezultate. Prepuni su aktivnih sastojaka koji će potaknuti cirkulaciju, zagladiti i ojačati kožu te je učiniti elastičnijom. Serum nije potrebno koristiti svakodnevno – dovoljno će biti to učiniti vikendom, kada imate malo više vremena za njegu.

Pročitajte još i ...