Najvažnija novogodišnja odluka: Self-care

Prvi dani svake nove godine obično su posvećeni revolucionarnim novogodišnjim odlukama ili dramatičnije rečeno – rezolucijama koje bi nam trebale drastično promijeniti život. Nabolje, naravno! Tako odlučujemo da ćemo smršaviti i ekspresno izgubiti bar one kilograme koje smo nakupili tijekom blagdana, upisujemo se u teretanu, krećemo trčati, ormare i frižider čistimo od svog junka kojega smo prethodno u njih dovlačili. Odlučujemo pronaći i vremena za sebe, više čitati, posvetiti se omiljenom hobiju, možda i početi učiti novi strani jezik ili upisati tečaj krojenja i šivanja. Uglavnom, želimo postati bolja verzija sebe.

Ako smo tako započeli i ovu, 2023. godinu, možemo reći da smo totalno u trendu jer sve navedeno može se obuhvatiti terminom self-care koji će biti ključna riječ u narednih 12 mjeseci.

Što je to self-care?

Pojam self-care obuhvaća puno toga, no generalno to podrazumijeva zdrav životni stil, trenutke provedene uz najdraže ljude, aktivnosti koje nas vesele, ali i brigu o svom tijelu i licu. U nastavku donosimo neke od koraka uz pomoć kojih možete ovaj pozitivan pristup životu početi uključivati u svoju svakodnevicu. I pritom se osjećati (i izgledati) odlično!

1. Naspavajte se!

S ovim vam nismo rekli ništa novo jer znate da je kvalitetan san ključan za zdravlje čitavog organizma. Preporuča se barem osam sati neprekinutog sna kako bismo bili dobro raspoloženi, ali i ojačali imunitet. Kvalitetan san važan je i za zdravlje srca, a blagotvorno djelovanje ima i na šećer u krvi. Osim toga, dokazano je njegovo pozitivno djelovanje i na hormonalnu ravnotežu kao i na mentalne sposobnosti i na regeneraciju čitavog organizma.

Ako radite stresan posao i navečer imate problema sa spavanjem, stručnjaci preporučuju da na počinak krenete rano, uzmete si vremena za male rituale poput opuštajuće tople kupke i biljnog čaja koji će vas također opustiti. Mobitel ne nosite u spavaću sobu – njegovo plavo svjetlo zasigurno vam neće pomoći u misiji zdravi san.

2. Naučite reći NE

I sami ste to već stotinu puta doživjeli: kalendar vam je pretrpan terminima i obavezama, jedan event slijedi drugi i naprosto vam se čini da se stalno utrkujete sami sa sobom. Vremena za sebe gotovo da i nemate, a pogotovo ne onoga za svakodnevne male užitke koji život znače. U Novoj godini dajte si zadatak pronaći upravo to vrijeme, a toliko željenu ‘rupu’ u rasporedu najlakše ćete si osigurati tako da otkažete peti poziv na večeru toga tjedna. Reći NE ne mora značiti da ćete biti drski i nepristojni – učinit ćete to ljubazno i druga će vas strana sasvim sigurno razumjeti.

3. Volite se!

Iako na svjesnoj razini volite sebe i razmišljate intenzivno o tome kako si tu ljubav pokazati, na kraju, na listi prioriteta uvijek pobijede drugi. Usvojiti nove navike nije lako, a prema brojnim psihološkim studijama, za to je potrebno otprilike dva mjeseca. Najbolji put do toga su mali, svakodnevni koraci.

 

Drugim riječima, svakoga si dana posvetite malu gestu koja će biti samo vaša pa makar trajala nekoliko minuta. Napravite si kupku, stavite na lice njegujuću masku ili otiđite na manikuru. I večernja opuštajuća šetnja nasipom bit će pravi melem za dušu, upravo kao i nekoliko stranica knjige koja već tjenima čeka na vas na noćnom ormariću. Baby steps, rekli bismo!

4. Vježbajte s frendicom

Iako je pojačana fizička aktivnost uvijek negdje pri vrhu liste novogodišnjih rezolucija, početni elan vrlo se brzo izgubi. Kako biste održali motivaciju i sustavno radili na boljoj liniji, ali i zdravlju cjelokupnog organizma, smanjenju stresa i poboljšanju sna, dogovorite zajedničke termine vježbanja s prijateljicom ili partnerom.

Tako ćete imati fiksni dogovor i odgovornost, a vježbanje u dvoje puno je zabavnije od samovanja u teretani.

5. Priuštite si beauty tretmane

Koliko god vjerovali u moć i učinkovitost tretmana iz vlastite kupaonice, oni nikad neće donijeti rezultate kao oni koje za vas obavi profesionalac. Konzultirajte se s dermatologom od povjerenja i napravite godišnji plan.

Neinvazivni ili nešto invazivniji tretmani – ovisno o tipu i statusu vaše kože – osim što će vas pomladiti, pružit će vam i snažan psihološki učinak zahvaljujući kojemu ćete njegovati i tijelo (lice) i duh.

 

Pročitajte još i ...