Ove se kiseline trebaju naći u vašoj kućnoj beauty rutini

Kada u istoj rečenici pročitaju riječi “kiseline” i “njega kože”, neupućenima nije svejedno. Posebno zato što je svijet njege kože prava zagonetka za čije rješavanje su nam često potrebni stručnjaci. Nove kategorije proizvoda, teksture, sastojci i poplava novih brendova svaki tjedan, odlučivanje o tome što vam odgovara… može biti zahtjevno.

Specijalci za različite probleme kože

Kada govorimo o kiselinama, vjerovali ili ne, one su dio njege kože od davnina. Kleopatra je eksfolirala kožu mliječnom kiselinom iz mlijeka, a europske žene su koristile staro vino (koje sadrži tartarnu i jabučnu kiselinu) za ispiranje kože. Kiseline su aktivni sastojci koji rješavaju različite probleme kože, ovisno o molekularnoj veličini kiseline i njezinoj jačini, poput akni, pigmentacije, znakova starenja, začepljenih pora i obnavljanja stanica kože.

Naravno, kiseline korištene u njezi kože su blage i uravnotežene kako bi koristile koži osvjetljavanjem i eksfolijacijom, otkrivajući svježi sjaj. Osim toga, većina kiselina je dobivena iz prirodnih izvora poput glikolne koja se dobiva iz šećerne trske i mliječne iz mlijeka. Blage kiseline djeluju samo na površini kože i pomažu u eksfolijaciji i postizanju sjaja. Obično ne zahtijevaju nikakvo vrijeme oporavka i većina zapravo ne “ljušti” vašu kožu.

AHA i BHA kiseline

Alfa hidroksilne kiseline, poznate i kao voćne kiseline, uključuju glikolnu, maličnu, citričnu i mliječnu kiselinu. One su posebno efikasne u tretiranju kožnih problema kao što su proširene ili začepljene pore, rozaceja i suha koža sklonija ljuštenju. Budući da su topljive u vodi, ove kiseline najučinkovitije djeluju na površini kože. Posebno su popularne među ženama s normalnom i suhom kožom, kao i kod onih s kožom oštećenom od sunca.

AHA kiseline poboljšavaju prirodne hidratacijske faktore u koži i smanjuju vidljive znakove oštećenja od sunca. Zbog njihovog nježnog načina djelovanja, prirodni sebum na koži ostaje netaknut, što znači da će ovaj tip eksfolijacije biti efikasniji na tankoj i suhoj koži nego na masnoj koži, gdje su odumrle stanice kože zarobljene ispod sloja sebuma.

Superheroji blistavog tena

Beta hidroksilne kiseline (BHA) često se smatraju “superherojima” u postizanju blistavog i ujednačenog tena kože. Za razliku od nježnijih alfa hidroksilnih kiselina, BHA kiseline prodire u dublje slojeve kože. Budući da su topljive u mastima, efikasno rastapaju sebum i djeluju ne samo na površini kože, već i duboko u porama. Zbog toga su posebno popularne među ženama s masnom kožom, sklonom nepravilnostima, aknama, proširenim porama i neravnoj teksturi kože.

Osim toga, BHA kiseline su poznate i po svojem umirujućem učinku na kožu, što ih čini pogodnima i za kožu sklonu crvenilu i upalama. Iako postoji četiri vrste BHA kiselina, u dermatologiji i kozmetici najčešće se misli na salicilnu kiselinu kada se govori o BHA kategoriji.

Biologique Recherche Lotion PIGM 400

Losion za piling i posvjetljivanje, idealan za sivi ten s hiperpigmentacijskim mrljama. Poboljšava ob­novu epiderme i pomaže regulirati sintezu melanina dok štiti kožu i poštuje njezine potrebe.

Potiče prirodni proces eksfolijacije, rješavajući se sivog i umornog tena zbog kojeg koža izgleda starije. Posvjetljuje kožu, smanjuje veličinu pigmentacijskih mrlja i sprječava njihovo pojavljivanje te poboljšava učinke proizvoda Biologique Recherche koji se nanose nakon njega.

Biologique Recherche Creme aux Acides de Fruits

Baršunasta formulacija ove kreme omekšava i čisti kožu zahvaljujući jedinstvenom spoju kompleksa voćnih kiselina i preinačenih prirodnih čimbenika hidratacije. Ova krema revitalizira i dezinficira kožu dajući joj ten poput breskve te trenutačno posvjetljava ten. Preporučuje se za devitaliziranu, sivu i/ili stresu izloženu kožu.

Environ Alpha Hydroxy Night cream

Formulirana sa srednjom koncentracijom glikolne i mliječne kiseline koje mogu poboljšati probleme s teksturom i hidratacijom, ova noćna krema pomaže restrukturirati i zagladiti dehidriranu kožu.

MBR Overnight Refiner

Ovaj gel za poboljšanje kože, baziran na voćnoj i glikolnoj kiselini, prodire duboko u kožu i ostaje aktivan preko noći. Pročišćava kožu, potiče obnavljanje stanica, vidljivo smanjuje linije i bore, povećava sjaj kože i daje joj ujednačen, čist izgled.

Pročitajte još i ...