PODCAST: O FACELIFTINGU S DOAJENOM HRVATSKE PLASTIČNE KIRURGIJE

Lice je uvijek izloženo pogledima, stoga smo najosjetljiviji na promjene koje se odražavaju baš na ovom dijelu tijela: smanjenje elastičnosti kože, opuštanje lica, pojava bora i mijenjanje kontura lica prepoznajemo kao počentne znakove starenja…

Facelifting je jedna od najučinkovitijih operacija za uklanjanje i ublažavanje navedenih promjena, a više o njemu ispričao nam je mr. sc. Vladimir Borić, voditelj Odjela estetske kirurgije u Poliklinici IMED, doajen domaće plastične kirurgije i jedan od prvih liječnika specijaliziranih za estetske zahvate u Hrvatskoj.

Estetska je kirurgija dvojaki fenomen: s jedne strane medicinski, s druge strane društveno-kulturni. To je mlada djelatnost – jer koristimo medicinsko kirurško umijeće za operacije na zdravom čovjeku. Takve operacije nisu bile moguće dok medicina nije došla na razinu da može garantirati zahvat s minimalnim komplikacijama…”, rekao nam je naš sugovornik, kojem smo najprije postavili nekoliko pitanja o konkurentskom odnosu filera i faceliftinga. 

Jesu li fileri maknuli sa scene facelifting ili je facelifting nezamjenjiv?

Fileri nisu učinili facelifting nepotrebnim. Oni su dio neinvazivne estetske medicine, ali nemaju istu indikaciju kao facelifting. Tamo gdje ne postoji indikacija za ovaj zahvat, tu će fileri biti korisni za postizanje manjih, ali značajnih promjena. Možemo čak reći da se tu radi o invazivnoj kozmetici… Facelifting ima mjesto tamo gdje su konturne promjene lica jako izražene – kao posljedica procesa starenja. Svakom liječniku estetske medicine jasno je što se može riješiti filerima, a što je indicirano za estetski zahvat.

Je li forsiranje filera dovelo do overfilled face sindroma?

To je zapravo štetna nuspojava primjene filera. Općenito u estetskoj kirurgiji je posebno to što pacijenti dolaze s već postavljenom indikacijom, odnosno željom što da se kod njih radi. Inače, u medicini pacijenti obično dođu s problemom, i ne znaju što bi trebalo napraviti – pa liječnik koncipira taj zahvat. U estetskoj kirurgiji taj je proces obrnut: pacijent dođe i sam kaže „Ja želim filer, lifting, operaciju nosa…“ Dobar kirurg onda treba okrenuti tu priču u perspektivu rješavanja problema, a ne ispunjavanja svake želje pacijenta. Za overfilled face sindrom može biti odgovoran pacijent koji forsira, no ipak je u osnovnoj zoni odgovornosti liječnik, koji će znati reći kad je – dosta.

Do koje godine fileri imaju učinka, a kad treba “pod nož”?

Dob sama po sebi nije niti prepreka, niti postoji neka konkretna dobna granica. Pitanje je indikacija, pitanje je intenziteta promjena, zapravo intenziteta opuštenosti kože…

Zanimaju vas detalji? Pogledajte naš podcast!

 

 

 

 

Pročitajte još i ...