Sedam pogrešaka u večernjoj rutini njege za koje niste ni svjesni da ih činite

Umijete lice, uklonite make-up i u kožu nježno umasirate omiljene proizvode – koncept idealne beauty rutine, zar ne? Hm – i ne baš. Premda na prvi pogled sve radite besprijekorno, „by the book“, postoje, kao i uvijek u životu, stvari koje i ne percipirate, a u postizanju savršenog tena itekako odmažu.

Pogreška broj 1: Aplicirate retinol na vlažnu kožu

Premda bi ovo moglo zvučati kao super rješenje za osjetljivu kožu koja neke „konkretnije“ preparate – u koje se retinol svakako ubraja –  ne podnosi najbolje, apliciranje topikalnih retinoida na mokru ili vlažnu kožu može dovesti do iritacije i smanjenja razine tolerancije kože. Umjesto besprijekornog tena mogli biste postići – očajni.

Pogreška broj dva: Ne perete jastučnice dovoljno često

Koja je magična brojka? Američka skincare stručnjakinja Nerida Joy otkriva da bi se jastučnice trebale prati na tjednoj bazi. Također, kao velika pogreška ističe se odlazak u krevet s make-upo, ili neumivene kože – ostavimo li na koži prljavštinu koja se tijekom dana nakupila na licu, začepljene pore, pa čak i akne – neizbježna su posljedica.

Pogreška broj tri: Spavate u nepravilnom položaju 

Iako se na prvu čini pomalo neuobičajeno, poznati estetičar Renée Rouleau kao jedan od bitnih uzroka nastajanja bora navodi – spavanje. “Nakon izlaganja suncu / UV zračenju, lice utisnuto u jastuk tijekom otprilike 2500 sati sna godišnje je poput plisiranja kože”, kaže ova stručnjakinja.

Dutch model Doutzen Kroes y spanish model Andres Velencoso star in Massimo Dutti Limited Edition spring 2016 campaign. ©DJ / LAN - 17/2/16 *Hands out pics*, Image: 274595525, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 14 As the promotional pictures in this set are defined as 'Hands Out', the supplier can´t be considered responsible of subsequent sales or any other legal matter concerning to the material provided. These promotional pictures has been provided without  any compromise between the parts and it is only under the responsibility of the recipient, who acknowledges the reception of these pictures as 'Hands Out'., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Dakle, želite li usporiti nastanak bora na licu, možda biste trebali razmisliti kako ćete noću leći na jastuk. Rouleau nudi rješenje: „Koristite čvrsti jastuk i strateški postavite glavu tako da ga donja polovica lica nikada ne dodiruje“. To, naime, prevenira trzanje lica, koje pak pogoršava nazolabijalne bore do kojih dolazi s godinama. To su one duboke brazde – poznate kao „zagrade“ ili marionetske linije – koje idu od nosa do kutova usana s obje strane lica i pojačavaju se svaki put kad se nasmijete.

Pogreška broj četiri: Podcjenjujete hidrataciju

Nakon što navečer očistite lice, hidratacija mora biti korak koji se ne preskače – ako je, naime, koža opskrbljena vlagom, i njezina će zaštitna barijera biti neoštećena, što je iznimno bitno u održavanju njezina zdravlja.

Od preparata, najviše se preporučuju topikalni proizvodi s hijaluronskom kiselinom ili ceramidima, koji će kožu opskrbiti dovoljnom količinom vlage i na taj je način zaštititi.

Pogreška broj pet: Spremate (manje važne) serume

Znate one neka male korake koji nisu baš toliko važni poput nanošenja noćne kreme, ali ipak utječu na vašu ljepotu? Recimo, nanošenje seruma za brži rast trepavica i obrvi? Ok, ovo već zadire u sferu make-upa, ali dobro je imati na umu da žene čine popogrešku pospremajući takve preparate u ormarić – što za posljedicu ima zaboravljanje apliciranja istih.

Najbolje vrijeme za nanošenje tih preparata je navečer, nakon što ste očistili cijelo lice. Te proizvode stavite odmah pokraj četkice za zube da ih ne zaboravite nanijeti svaku noć.

Pogreška broj šest: Pretjerujete s eksfolijacijom  

Obožavate taj osjećaj kože pod prstima nakon što ste obavili piling? Apsolutno razumijemo! No, dermatolozi se slažu da ako lice „stružete“ svaku večer –  apsolutno pretjerujete. I ne činite koži dobro. Stručnjaci čak misle da bi prije uporabe pilinga bilo dobro zatražiti savjet kakav preparat koristiti s obzirom na stanje kože. Jer, iako su neizostavan korak u njegujućoj rutini, eksfoliatori kožu mogu dovesti u očajno stanje ako ih nepravilno koristite –  posebice imate li akne ili rozaceju.

Pogreška broj 7: Koristite prejake preparate  

Volimo serume i kreme s moćnim aktivnim sastojcima, no ako su doze prejake ili koncentracije prevelike, ti preparati mogu isušiti, pa čak i „spržiti“ kožu, poremetiti melanocite i na kraju uništiti kožnu barijeru.

A koža s uništenom zaštitom postaje ranjiva, sklona iritacijama, mrljama… Kad je dermalna barijera narušena, na nju mogu loše utjecati čak i najnježniji sastojci. Stoga – da bi vam koža što dulje bila lijepa – valja osvijestiti svoje loše (beauty) navike.

 

Pročitajte još i ...