Totalni makeover lica filerima na kraju 50-ih

Prve znakove starenja žene obično primijete već u 30-ima, a promjene koje su do tada bile jedva primjetne, do 50-ih postaju vrlo izražene. Tanke linije postaju dublje bore, obrazi o nekadašnjoj čvrstoći mogu samo sanjati, a volumen usana nestaje nam pred očima.

Cjeloviti pristup jedini je ispravan

Kad je pomlađivanje u pitanju, smatra se kako je prevencija bolji put od korekcije, jer će koža koja je adekvatno njegovana još od rane mladosti starjeti sporije, suptilnije i pravilnije, a znakovi starenja, kada se i pojave, bit će blaži i na licu djelovati prirodnije.

Produžena mladost jedan je od najvećih imperativa beauty industrije, a približiti joj se možemo jedino cjelovitim pristupom – uklanjanje bora s jednog dijela lica često će samo naglasiti druge, a nedostatak volumena i čvrstoće kože neće nestati popunimo li, primjerice, samo usne.

Što ako s pomlađivanjem nismo počeli sve do praga 60-e?

Razmišljamo li o idealnom scenariju, s postupnim pomlađivanjem početi bismo trebali mnogo ranije, no što ako se nađemo sasvim blizu 60-e, a lice nam pokazuje ozbiljne i izražene znakove starenja?

Prof. dr. sc. Srećko Budi

Prof. dr. Sc. Srećko Budi, spec. plastične kirurgije, konzultant  Poliklinike Mesotrax, tvrdi kako čak ni tada nije kasno za rejuvenaciju lica, što dokazuje i na primjeru 59-godišnje pacijentice Vesne.

Prije tretmana

„U ovim se godinama žene ne susreću samo sa smanjenom količinom hijalurona i kolagena, već i s gubljenjem masnog tkiva, ali i smanjenjem koštane potpore. Iako ove pojave primjećujemo na cijelom licu, njihov je utjecaj najuočljiviji na obrazima i u periorbitalnoj regiji“, objašnjava prof. Budi, dodajući kako s godinama postaje sve teže postići sklad na licu te ne pretjerati u pomlađivanju samo jedne regije.

Lice uvijek moramo gledati kao cjelinu

S obzirom na to da je riječ o dami na pragu 60-e, znakovi starenja na njenom licu nisu bili koncentrirani samo na jednu regiju, već je čitavom licu bila potrebna nadoknada volumena, zaglađivanje bora, ali i osvježenje tena.

Prije tretmana

„Pomlađujemo li jednu regiju lica, uvijek vodimo računa o skladu cijelog lica – balansu, no kad je u pitanju kompletna rejuvenacija lica s izraženim znakovima starenja, iznimno je važno paziti da ne promijenimo prirodnu fizionomiju, već suptilnim, pomno odabranim tehnikama djelujemo na vraćanje mladolikosti cijelom licu“, tvrdi iskusni plastični kirurg.

Napredak kojem svjedočimo posljednjih godina u polju estetske medicine nevjerojatan je, jer su ovakve drastične rejuvenacije sve donedavno bile moguće jedino kirurškim faceliftingom.

Sve su regije lica povezane

Koristeći se isključivo filerima različitih gustoća i namjena, prof. Budi na idealnom je primjeru pokazao važnost cjelovitog pristupa znakovima starenja, a makeover pacijentice odlučio je započeti u donjoj trećini lica.

„Donja regija lica pokazivala je najizraženije znakove starenja – vidljive nazolabijalne bore, kao i sitne okomite linije oko usana (tzv. „pušačke bore“) koje su pacijentičinom licu dale su dodatno umoran i tužan izraz. S obzirom na to da su upravo nazolabijalne bore bile najizraženije u ovoj regiji lica, Belotero Intense filer na bazi hijaluronske kiseline savršeno se prilagođava prijelazu između dubokih bora i obraza“, objašnjava kirurg, dodajući kako za potpuno uklanjanje ovih tvrdokornih bora, nije dovoljno samo popuniti brazdu, već i vratiti volumen obrazima, kako bi ih napeta koža jagodica dodatno zategnula, a licu dala prirodnu konturu.

„Popunjavanjem i naglašavanjem jagodica filerom veće gustoće, Belotero Volume, pacijentici je vraćen volumen obrazima, što nije samo doprinijelo postizanju mladenačkog izraza lica, već je pomoglo i u dodatnom smanjenu nazolabijalnih bora, na kojima više ne leže opušteni obrazi“, učinke Belotero Intense i Volume filera opisao nam je konzultant i plastični kirurg Poliklinike Mesotrax.

Pušačke i marionetske bore uklanjaju se u nekoliko minuta

Na licu 59-godišnjakinje promjene su vidljive odmah nakon tretmana, no nazolabijalne bore nisu jedini estetski problem na donjoj regiji lica pacijentice prof. Budija. Uspravne linije u području oko usana, često nazvane i „pušačkim borama“, nisu uzrokovane samo pušenjem, već i genetikom kao i životnom dobi.

Apliciranje hijaluronskog filera

Njihova izraženost ovisi o debljini kože, a u slučaju 59-godišnje Vesne, liječnik ih je odlučio zagladiti Belotero Intense filerom, dok je kompletna transformacija donje regije lica završena tretiranjem tzv. marionetskih bora – okomitih brazdi koje se protežu od vanjskog kuta usana do ruba brade.

Prije tretmana

„Marionetskih se bora želi riješiti baš svaka žena, jer licu najčešće daju tužan ili pak ljut izgled, vidljive su i u mirovanju lica, a ne nestaju čak niti prilikom osmjeha. Njihov je uzrok jednostavno starenje kože – gubitkom elastičnosti, ona postaje obješena, smanjenjem koštane potpore i masnog tkiva koža se dodatno spušta, a marionetske linije postaju vrlo izražene“, dodaje liječnik.

Rezultat – smanjene marionetske bore, podignuti obrazi i zategnuta čeljust nakon tretmana

Nakon kompletne donje regije lica, red je došao na usne. Na pitanje zašto s usnama nismo mogli odmah započeti, prof. Budi nam objašnjava kako je lice potrebno gledati kao cjelinu, a popunjavanje usana bi zbog rastezanje okolne kože dodatno pojačalo vidljivost bora, zbog čega pojedine znakove starenja ne bismo smjeli tretirati izolirano.

Rezultati tretmana

„U ovom slučaju tretman usana prvenstveno se odnosi na njihovo pomlađivanje i zaglađivanje, kako bi se ublažile sitne, vertikalne bore i vratila mladenačka punoća. Usne s godinama počinju djelovati isušeno, a mala količina filera može ih transformirati u nekoliko minuta. Apliciranjem Belotero Intense filera, postignuta je i bolja profilna projekcija, što doprinosi svježem, mladolikom i zdravom izgledu lica“, tvrdi naš sugovornik.

Znakovi starenja s kojima se borimo godinama

Zbog iznimne sposobnosti zadržavanja vode, hijaluronska kiselina ima mogućnost „nabubriti“ te popuniti čak i dublje bore, poput dinamičkih bora na čelu, nastalih zbog izražene mimike.

Pacijentica prof. Budija s ovim se znakovima starenja bori godinama, baš kao i s izraženom vodoravnom borom na korijenu nosa, a pomoću Belotero Intense filera čak i duboke bore nestale su u svega nekoliko minuta – koža iznad tretiranih bora se zateže, stvarajući efekt nekirurškog liftinga.

Rezultati tretmana

Kvaliteta kože kruna je cjelovitog pristupa

Privodeći kompletno pomlađivanje pacijentičinog lica kraju, prof. Budiju ostalo je još samo djelovati na kvalitetu kože – cjelovit pristup s razlogom se zove tako, a zategnute bore i vraćen volumen neće dati željen učinak ne vratimo li tenu blistavost i mladenački sjaj.

Iz tog je razloga liječnik odlučio pomlađivanje završiti tretmanom Belotero Soft filerom, koji zbog male gustoće djeluje na lice gotovo poput mezoterapije, a zahvaljujući korištenju vrlo tanke iglice, ovaj se proizvod pod kožu integrira potpuno prirodno i glatko, bez ijedne neravnine.

Prije i poslije

Količina korištenih filera (u ovom slučaju 4 ml), kao i kombiniranje različitih tehnika injiciranja dokazuje kako je potrebno individualno pristupiti ne samo svakom licu, već i svakoj regiji lica, kako bi konačni rezultat bio skladan i prirodan.

Prije i poslije

Za maksimalan estetski rezultat potrebno je poznavati tehnike injiciranja, a količinu i tip filera odabrati prema indikaciji. Jedna od najvećih prednosti filera na bazi hijaluronske kiseline je vrlo uspješno kombiniranje s drugim metodama rejuvenacije, čak i u istom posjetu liječniku. U slučaju vrlo izraženih znakova starenja, fileri se mogu koristiti u kombinaciji s mezonitima, botoxom, PRP-om ili mezoterapijom.

Prije i poslije

Iako su nuspojave kod neinvazivnih zahvata rijetke i blage, kako bi ih sveli na minimum te osigurali vrhunski estetski rezultat i zadovoljstvo pacijentica, za sve navedene metode rejuvenacije potrebno je prepustiti se u ruke maksimalno educiranim liječnicima.

Pročitajte još i ...