Kako razlikovati prhut od seboroičnog dermatitisa?

Prhut je stanje kože koje je teško prikriti, a taj problem zahvaća otprilike 50 posto svjetske populacije. Doktorica Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije, u zanimljivom podcastu objasnila nam je kako razlikovati prhut od seboroičnog dermatitisa.

Što je zapravo prhut?

Prhut je jedan vrlo česti dermatološki problem s kojim se svakodnevno susrećemo: riječ je o pojačanom ljuštenju vlasišta koje se manifestira pojavom sitnih ljuskica prašinastog izgleda. Bitno je reći da je taj proces ograničen samo na vlasište, i da ne podrazumijeva nikakvu upalu.

Koja je razlika između masne prhuti – odnosno seboroičnog dermatitisa – i suhe prhuti?

Suha prhut se manifestira pojavom sitnih bjelkastih ljuskica na koži vlasišta, koje znamo viđati po tamnim sakoima pa pacijenti izgledaju kao da ih je netko posuo snijegom. Kod seboreje su te ljuskice masne i žućkaste, više se drže za kožu vlasišta i za samu kosu. Pojavljuje se crvenilo, a prisutan je i osjećaj svrbeža… I prhut i seboroični dermatitis su zapravo spektar jednog stanja, pri čemu je prhut jedan puno blaži oblik.

Dr. Maja Kovačević, spec. dermatovenerologije

Kako se dijagnosticira seboroični dermatitis?

Dijagnosticira se na temelju karakteristične kliničke i trihoskopske slike. On ne zahvaća samo vlasište već i ostala seboroična područja – ona na kojima su guste žlijezde lojnice. Rub vlasišta, područje između obrva, kod nazolabijalnih brazdi, u samom uhu i iza uha, zatim prsište, pazuh, između lopatica, pupak i prepone.

Koga bolest najčešće pogađa?

Seboroični dermatitis zahvaća 3 – 5 posto svjetske populacije, a najčešće se javlja u tri dobne skupine: u prva tri mjeseca života, u pubertetu te od 30. do 60. godine. Češći je kod imunosuprimiranih bolesnika.

Kako ga liječimo?

Lokalnom i sistemskom terapijom. U svakodnevnoj praksi priobjegavamo lokalnoj terapiji jer opseg kožnih promjena nije tako jak da bismo se odlučili za perioralno liječenje, a liječimo ga kombinacijom protuupalnih i antimikotskih preparata te preparata s keratolitičkim djelovanjem.

Simptomi seboroičnog dermatitisa znaju biti vrlo neugodni – i čak narušiti kvalitetu života. Koji su to simptomi?

Intenzivno crvenilo, osjećaj svrbeža i ljuštenje koje nije ograničeno samo na vlasište. Veliki je problem što su ljudi stigmatizirani, posebice u današnjem svijetu gdje je fokus često na izgledu pa pacijenti ponekad čak i izbjegavaju kontakte s drugim osobama…

Na što bi pacijenti trebali obratiti pozornost prilikom odabira proizvoda?

Svakako bih savjetovala pacijentima da se u akutnoj početnoj fazi obrate dermatologu. Ako je, naime, riječ o nekom ozbiljnom stanju, samo dermokozmetski preparati neće polučiti očekivani rezultat – potrebna je adekvatna lokalna terapija. Ako se pacijenti već odlučuju za dermokozmetske preparate, onda im mi preporučujemo one koji sadrže aktivne supstancije s antifungalnim, antiupalnim i keratoličkim djelovanjem – kako bi se razgradile ljuskice koje se nalaze na površini kože.

Ostatak intervjua pogledajte OVDJE.

Proizvod koji zaista djeluje

Jedan od top proizvoda za tretiranje prhuti je i Ducray Kelual DS šampon protiv prhuti, koji je i potporna njega vlasišta sklonog seboroičnom dermatitisu. Iznimno učinkovito bori se protiv teških oblika prhuti praćenih crvenilom i nadraženošću vlasišta te intenzivnim svrbežom. Što ga čini toliko učinkovitim? Djelatne tvari – antifungalna kombinacija ciklopiroksolamina i pirokton olamina, koji sprečavaju razmnožavanje gljivice Malassezia, odgovorne za nastanak prhuti.

Tu su i tvari koje djeluju protuupalno i smanjuju crvenilo te imaju keratolitički efekt. Kako ga i koliko često treba koristiti, objasnila je u PODCASTU Ivana Burulic, dipl. ing. preh. teh, edukatorica za program Pierre Fabre DC.

Pročitajte još i ...