Prirodna vs. laboratorijska kozmetika

Svi smo barem jednom u životu čuli za pojam organske kozmetike. Takva se kozmetika povezuje se s prirodnim i čišćim sastojcima. No, znači li to da je najbolji izbor za našu kožu ili pak da „ona druga“, laboratorijska kozmetika nije prirodna?

Christy Turlington Burns arrives on the red carpet at the 2013 Glamour Women of the Year Awards, sponsored by L'Oreal Paris, to honor courageous and inspiring women who are changing the world on November 11, 2013 in New York City., Image: 176486406, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Tradicionalna, odnosno laboratorijska kozmetika primjenom znanosti uhvatila je velik zamah iz kojeg se razvila čitava industrija. S druge strane, naziv “organska kozmetika” vezan je uz organski uzgoj i organsko porijeklo sastojaka koji su posljedica kulture i načina uzgoja, ali ne nužno i znanosti.

Coconut and coconut oil, Image: 316887293, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Organska kozmetika

Djelatne tvari u organskim proizvodima koriste se bez promjene sastava. Ravnoteža među molekulama i zdravi sastojci osnova su od koje polaze formulatori organske kozmetike. Proizvod je, dakle, vrijedan ako je bogat vitaminima i elementima u tragovima. U razvoju se koriste inovativne tehnologije molekularne biologije kako bi se poštovale najnovije smjernice moderne toksikologije.

Polazna je točka porijeklo i kvaliteta djelatnih tvari. U rukama je malih manufaktura, a polazi se od toga što je dobro za osobu i planet općenito. Tekstura organskih proizvoda nerijetko je ljepljiva, jakog mirisa… No, samim tim što je organska ne znači nužno da je bolja za kožu.

Organsko se bazira na načelima prirodnosti djelatnih tvari. Ipak, treba uzeti u obzir da postoji propisani minimum djelatnih tvari koje proizvod treba imati kako bi se nazvao prirodnim.

Raw coconut and coconut essential oils with sea salt and herbs natural spa Ingredients for scrub and skin care isolate on white background., Image: 319051547, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Što organsko znači za osjetljivu kožu?

Uvriježeno je mišljenje da je nešto što je organsko automatski dobro i sigurno za osjetljivu kožu. Uvriježeno, ali ne i potpuno točno jer su organski proizvodi napravljeni od biljnih ekstrakata koji sadrže od 10 do 100 različitih molekula.

Takav sastav kosi se sa svim alergološkim studijama koje slijede naputak da na minimum treba svesti broj molekula u formulacijama, jer što je više molekula, to je veća mogućnost za alergijske reakcije. Treba imati na umu i činjenicu da organska kozmetika ima više prirodnih sastojaka zbog kojih ih je teško sačuvati, a to ponekad znači da takva formulacija sadrži i više konzervansa.

Elsa Hosk releases a photo on Instagram with the following caption: "By @hungvanngo u0026 @michaelsilvahair ud83dudc93"., Image: 366978899, License: Rights-managed, Restrictions: *** No USA Distribution *** For Editorial Use Only *** Not to be Published in Books or Photo Books *** Handling Fee Only ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Laboratorijska kozmetika

Tradicionalna odnosno laboratorijska kozmetika ima inovativni pristup, koristeći znanstvena dostignuća i poznavanje kemije. Radi se o proizvodima farmaceutskog sektora koji se oslanjaju na ostvarivanje zadanih rezultata, dok se organska kozmetika oslanja na postupak. U laboratorijskoj kozmetici tvari su dio cjelokupnog recepta, a eksperimentima se nastoji postići rezultat.

Czech model and actress Eva Herzigova in the print ads for Dior Capture Totale 2017 advertising campaign., Image: 311681047, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Tradicionalna kozmetika upogonjena je dobrom marketinškom strukturom, a znanstvenici su ključni u njezinu razvoju. Posljedice za okoliš ne uzimaju se u obzir kao kod organske kozmetike. Za tradicionalnu kozmetiku vrlo je važna ugodna tekstura proizvoda, kao i osjećaj ugode na koži. Hidratacija i smanjenje bora neke su od ključnih ideja tradicionalne kozmetike, a korištene kemijske molekule uglavnom nisu alergene.

Što onda odabrati? Ne postoji jednoznačan odgovor. Svaka je koža jedinstvena i potrebno joj je prilagoditi njegu proizvodima koji vam najbolje odgovaraju.

Izvor: lifex.hr

Pročitajte još i ...