Beyoncéin dermatolog otkriva: Kako probleme kože riješiti kod kuće, a kada se obavezno obratiti dermatologu

08 February 2015 - Los Angeles, California - Beyonce. 57th Annual GRAMMY Awards held at the Staples Center. Photo Credit: AdMedia/ADMEDIA_adm_GrammyAwards2015_327/Credit:AdMedia/SIPA/1502091020, Image: 231722100, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Kada ste zadnji put vidjeli svjetsku glumicu s prištićem, aknama ili crvenilom na koži? Istina, dio nepravilnosti može se prekriti makeup-om, no poznate dame veliku pažnju posvećuju zdravlju i kvaliteti svoje kože.

Jedan od najpoznatijih hollywoodskih dermatologa dr. Harold Lancer, kojem se s povjerenjem obraćaju Victoria Beckham, Kim Kardashian, Scarlett Johansson i Beyoncé, za E online otkriva kako probleme kože rješavati kod kuće, a kada je vrijeme da se obratite dermatologu.

Picture Shows: Scarlett Johansson April 21, 2015 Scarlett Johansson attends 'The Avengers: Age Of Ultron' European premiere at Westfield London in London, UK. The actress stunned in a printed gown. Worldwide Rights, Image: 239484183, License: Rights-managed, Restrictions: Non Exclusive No Digital Rights Without Permission Please Credit All Uses, Model Release: no, Credit line: Profimedia, FameFlynet UK

Prištići koji se ne povlače

Ako se radi o prištiću koji se na licu pojavio prije manje od tjedan dana, dr. Lancer savjetuje da nježnim metodama pokušate sami riješiti problem.

„Prvo i najvažnije – ‘ne kopajte’ po prištićima! Time ćete problem samo pogoršati. Zatim pregledajte područje i ustanovite radi li se o možda o iziritiranoj koži ili ubodu insekta“, savjetuje dr. Lancer. Područje čistite nježnim proizvodima za čišćenje i izbjegavajte sunce.

„Ako je prištić velik i bolan, nanesite topli oblog na nekoliko minuta kako bi gnoj lakše izašao van.“

Kada je vrijeme za posjet dermatologu? Normalni prištić trebao bi trajati samo nekoliko dana. Ako je prisutan i nakon 7 dana, vrijeme je da posjetite liječnika, smatra dr. Lancer.

„U tom bi se slučaju moglo raditi o nečem potpuno drugom“, ističe poznati dermatolog. Ako se radi o trajnom i bolnom prištiću, možda će vam liječnik pripisati određeni proizvod kao terapiju.

Crvena, iziritirana koža

Ako je koža nadražena i crvena, dr. Lancer savjetuje iz upotrebe izbaciti proizvod koji je možda izazvao reakciju. Ako se crvenilo ne povuče, nježno očistite kožu blagim proizvodom za čišćenje koji se ne pjeni. Dok se koža ne uravnoteži i ne obnovi, u uobičajenu hidratantnu kremu možete umiješati malo maslinovog ulja, otkriva dr. Lancer.

Ako je nadražena, iritirana koža prisutna i nakon nekoliko tjedana, obratite se dermatologu. Tada postoji mogućnost da je riječ o alergijskoj reakciji ili gljivičnoj infekciji.

30 JUNE 2015 BEYONCE IN THIS GREAT CELEBRITY TWITTER PICTURE!, Image: 251512832, License: Rights-managed, Restrictions: PLEASE CREDIT AS PER BYLINE *UK CLIENTS MUST CALL PRIOR TO TV OR ONLINE USAGE PLEASE TELEPHONE 0208 344 2007*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

Suha koža koja se peruta

„Mnogi se iznenade kada ovo predložim, no ljuštenje i uklanjanje kože koja se peruta najbolji je način da hranjivi proizvodi koje nanosite prodru u kožu i obnove je“, objašnjava dr. Lancer, dodajući kako je poželjno koristiti piling koji ima ravnomjerna i finija zrnca, a izbjegavati one koji su rađeni od, primjerice, ljuske oraha jer su agresivniji i mogu izazvati sitne rezove na koži.

Pravilo „tjedan dana“ vrijedi i u ovom slučaju. Ako i nakon tjedan dana imate problem sa suhom kožom koja se peruta, moguće je da se radi o dubljem problemu.

„Često je koža koja se peruta indikator loše prehrane te se problem mora sagledati eksterno i interno“, ističe dr. Lancer te napominje kako tada analiza krvi može ukazati na nedostatak vitamina i hranjivih tvari, a ta će informacija svakako pomoći u otklanjanju problema ljuštenja kože.

Izvor: Eonline.com

Pročitajte još i ...