“Brzinski” tretmani – uklonite bore, podignite obrve i pomladite dekolte

Barbara Palvin (realbarbarapalvin / 22.11.2017): "PILGRIM SS18, Image: 355966478, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Sofisticirani postupci nakon kojih nema vremena oporavka počinju preuzimati scenu uljepšavanja. Danas je u brzim postupcima moguće pomladiti lice, i to za desetak godina, popuniti obraze i bore, podignuti obrve, popuniti usne ili pomladiti vrat.

CHARLIE WILSON''S WAR, Julia Roberts, 2007., Image: 97835985, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Universal/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Lice bez bora

Uređaji koji rade na principu radiofrekvencije, botox i dermalni fileri neki su od načina pomlađivanja lica.

Tretman radiovalovima idealan je za tretiranje umjerenih do srednjih bora na licu, dekolteu i vratu. Bore se povlače nakon izlaganja zagrijavanju – kolagen se skuplja, a koža zateže te postaje kvalitetnija. Radiofrekvencija zagrijava kožu i na površini i u dubokom sloju, mijenjajući strukturu kolagena. Zbog toga koža sama počinje stvarati novi, mladi kolagen, obnavljajući samu sebe. Jedan od razloga široke popularnosti ovog tretmana je u tome što radiofrekvencija ciljano pomlađuje kožu bez oštećenja drugih tkiva, a rezultati su vidljivi odmah nakon prvog tretmana i potpuno su prirodni.

Lice je osvježeno, pore i bore ublažene, a ostvaren je cjelokupni dojam mlađeg i zdravijeg izgleda. Cijena jedne radiofrekvencije iznosi oko 2 000 kuna, ovisno o poliklinici.

French actress and model Laetitia Casta poses for Nina Ricci new fragante L'Extase., Image: 216405060, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Botox je još jedan način pomlađivanja lica i ublažavanja bora. U mlađim se godinama lice može tretirati manjim količinama botoxa – baby botoxom. Botox djeluje tako da opušta rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Idealan je za bore oko očiju (tzv. bore smijalice), a koristi se i za podizanje obrva i bore između očiju. Cijena ovog tretmana iznosi od 2 000 kuna, a u ordinacijama u Hrvatskoj formira se ili prema regijama, ili prema jedinicama.

Fileri s hijaluronskom kiselinom djeluju tako da popunjavaju bore – potiskuju kožu prema gore te je čine zaglađenom i zategnutom. Najčešće se koriste za popunjavanje bora oko usana, za korekciju kontura lica, usnica, kao i za korekciju podočnjaka te popunjavanje bora na dekolteu i vratu. Idealni su za nazolabijalne bore, pušačke i perioralne bore, nadoknadu volumena i popunjavanje usana.

Uklanjanje podočnjaka

Osjetljivo područje oko očiju s godinama se stanjuje i isušuje te se spušta s masnim naslagama i atrofiranim jastučićima. Aplikacijom hijaluronskih filera nestaju tamni kolutovi i natečenost, čime se briše umoran izgled lica.

„Ovim se tretmanom tretira područje ispod donjeg kapka te neposredno iznad kosti očne šupljine gdje se tankom iglom ubrizgava dermalni filer. Filer se potom pažljivo oblikuje masiranjem, a rezultati su iznimni i odmah vidljivi“, objašnjava dr. Nikola Milojević. Tretman se provodi vrlo brzo, traje oko 15 minuta, a rezultati su trenutačni i traju od 12 do 18 mjeseci. Cijena iznosi oko 2 500 kuna, ovisno o poliklinici.

English fashion model Cara Delevingne estas in Penshoppe Spring 2015 advertising campaign., Image: 218169183, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Podignute obrve

Obrve su okvir lica. Kod mlađih osoba, a posebice kod žena, one su uzdignute i dovoljno udaljene od oka. S godinama dolazi do spuštanja obrva, boranja i opuštanja kože na čelu.

Za podizanje obrva izvrsna je metoda već spomenuti botox, a još je jedna od varijanti i uređaj koji koristi infracrvene zrake. Infracrveno svjetlo zagrijava dermis i potiče stvaranje novog kolagena čime se mogu podići kapci i otvoriti oko. Cijena takvog tretmana iznosi oko 2 000 kuna.

Pomlađivanje vrata i dekoltea

Koža vrata podložna je genetskom starenju, ali je izložena i vanjskim čimbenicima, kao što su UV zračenje, pušenje, zagađenje okoliša i zraka. Ponešto se razlikuje od kože lica; tanja je, ima manje žlijezda lojnica te je suha, a gubitkom kolagenih i elastičnih vlakana dolazi do pojave dubokih, vertikalnih bora vrata.

Za kožu vrata idealne su metode poput mezoterapije kojom se injektira hijaluronska kiselina i različiti antioksidansi te tretmani koji potiču sintezu kolagena i elastina, u prvom redu microneedling i PRP. Na ovom osjetljivom području koža se može pomladiti i aplikacijom skinboostera kao što su Restylane Vital i Restylane Vital Light.

Danish fashion model Josephine Skriver in the photo session for Victoria's Secret March 2017 lingerie catalogue., Image: 326281889, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Skinboosteri nadoknađuju hijaluronsku kiselinu koja se s godinama slabije prirodno proizvodi te stimuliraju proizvodnju novog kolagena u koži, ali bez dodavanja volumena. Hidratiziraju kožu iznutra i osiguravaju dugotrajnu vlažnost tretiranim područjima. Osim lica, koriste se za poboljšanje kvalitete kože i pomlađivanje fotooštećene kože ruku, dekoltea i vrata. Skinboosterima se umanjuju posljedice vanjskih faktora poput dehidracije kože nastale zbog pretjeranog izlaganja suncu, a rezultat je poboljšani izgled kože, oživljen ten te zdrava koža koja blista.

Barbara Palvin (realbarbarapalvin / 04.12.2017), Image: 356887632, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Kombiniranje tretmana

Kombinacija dermalnih filera i botoxa najbolji je odabir ako imate izražene bore na čelu i nedostatak volumena na obrazima. Tada se botoxom postiže izvrstan lifting efekt uz učinak blagog otvaranja očiju i podizanja kapaka, a dermalnim filerima popunjavaju se dijelovi lica kojima nedostaje volumen. Za kvalitetu kože izvrsne su metode poput PRP-a, mezoterapije i skinboostera koje koži nadoknađuju ono što je izgubila s godinama, čineći je blistavom i pomlađenom.

Uz pomlađivanje lica može se kombinirati i pomlađivanje vrata, a popunjavanje usnica svakako je jedan od onih tretmana koji mogu doprinijeti cjelokupnom skladu i estetici lica.

Pročitajte još i ...