Suho četkanje – drevni ritual prepun benefita za cijelo tijelo

Već smo navikli da kada Gwyneth Paltrow promovira određeni beauty ili lifestyle trend, on ubrzo postane viralan i globalno popularan. Tako je bilo i sa suhim četkanjem, koje, doduše, ima tradiciju dugu tisuće godina, ali posljednjih je tjedana glavna beauty tema.

Naime, ovaj ritual čišćenja kože prakticirale su drevne civilizacije poput starih Grka pa smo mu se, kao i mnogim drugim prokušanim praksama, vratili i mi, u 21. stoljeću. Jako dobro znamo da suvremeni način života koji ukljuuje stres, nezdravu prehranu, manjak fizičke aktivnosti, zagađeni zrak život pred ekranima i tko zna što sve ne, itekako loše utječe i na kožu. Ona postaje suha, perutava, gubi elastičnost, zateže, svrbi, nerijetko se na njoj pojavljuju pigmentacije i crvenilo. Posebno je osjetljiva i zahtjevna u hladnim mjesecima pa je upravo sada idealan trenutak da u svoju redovnu beauty rutinu tijela uvrstite suho četkanje.

Ne može biti jednostavnije – pomoću posebne četke za tijelo, sa suhe kože uklanjamo mrtve stanice kože – drugim riječima, radimo mehanički peeling, a koža nakon toga ostaje sjajna, glatka i meka. No, to nije jedini benefit ovog skincare postupka. Suho četkanje odlično je i za kompletni detox tijela, budući da potiče cirkulaciju, jača imunitet, djeluje poput limfne drenaže, a može potaknuti i probavu. Nerijetko ćemo pronaći i informaciju kako će ovaj postupak pridonijeti i smanjenju celulita, no o tome nismo pronašli medicinski potvrđenu studiju. No, ono što će posvjedočiti svi koji ga prakticiraju, jest da je osjećaj nakon četkanja tijela fantastičan i nezamjenjiv, a dnevno za njega treba izdvojiti doslovno nekoliko minuta, najbolje prije jutarnjeg tuširanja.

Iako beskrajno jednostavan i praktičan, ovaj postupak ipak ima svoja pravila – najprije treba odabrati alat, odnosno posebnu četku napravljenu od vlakana koja nisu ni premekana ni pregruba. Tretman treba započeti četkanjem nogu, a potom kružnim pokretima nastaviti u smjeru srca. Iako je svejedno hoćete li se četkati ujutro ili navečer, stručnjaci preferiraju jutarnje četkanje jer smatraju kako ono ima razbuđujući učinak na tijelo.

Kao i kod svih drugih beauty postupaka, ni ovdje ne valja pretjerati. Četkajte se jednom dnevno, ni pregrubo, ni prejako, a posebnu pažnju posvetite bedrima, trbuhu i stražnjici – dijelovima tijela koji su i inače ‘na udaru’ celulita. Posebno se pozabavite koljenima i laktovima jer je tu koža grublja.

Četka koju ćete odabrati može biti okrugla, ali i imati dulju ručku zahvaljujući kojoj ćete moći dohvatiti i leđa. Iako se sam postupak zove suho četkanje, na četku možete dodati i par kapi ulja za tijelo, naročito ako vam je koža jako suha.

Vjerujemo da će vam biti potrebno neko vrijeme da se naviknete na ovaj wellness i beauty ritual, ali, ako je sudeći prema zadovoljstvu njegovih brojnih fanova, brzo ćete uvidjeti sve njegove benefite i naprosto nećete moći zamisliti tuširanje bez prethodnog suhog četkanja.

 

Pročitajte još i ...