Ten vam se pogoršao nakon godišnjeg? Niste jedini, a evo zašto se to događa

Na godišnjem ste odmoru i imate više vremena nego tijekom godine pa ste se odlučili više pozabaviti njegom svoje kože? Odmarate lice od šminke, čuvate kožu od sunca, hidratizirate je izvana i iznutra, ne zaboravljate SPF, a barem jednom tjedno priuštite si hidratantnu i umirujuću masku? Ten vam uzvraća i čini vam se da polako, ali sigurno dolazi onaj divni ljetni glow.

No, vaše je veselje nažalost kratkog daha jer neposredno po povratku u grad, stvari se mijenjaju – javljaju se prištići, razna druga izbijanja, hiperpigmentacije, koža se peruta, a čini se da su i borice izraženije. S pravom se pitate kako je moguće da vam se ten, nakon što se na moru naglo očistio, sada odjednom pogoršao te postao čak i gori nego prije godišnjeg?

Dermatolozi tvrde kako je riječ o površinskom efektu – izloženost suncu površinski isušuje kožu, dok ga morska voda – zbog bogatog mineralnog sastava – lagano dezinficira i smiruje upale. Kao posljedica, površinske upale i prištići privremeno se smiruju, a proizvodnje sebuma naizgled pada, no u dubljim se slojevima kože i dalje odvijaju procesi koji dovode do upala – samo je pitanje kad će sebum, u kombinaciji s bakterijama na koži, dovesti do ponovnog izbijanja akni.

Uzroci su brojni

Glavni razlog zbog kojeg se prištići vrlo često vraćaju je činjenica da u njihovom nastanku sudjeluje mnogo faktora – od prirodno povećane proizvodnje sebuma, hormonskog neravnoteže, izloženosti bakterijama, zagađenog gradskog okruženja, pa sve do pogrešnog odabira njege lica.

Pojačano lučenje sebuma ljeti može predstavljati poseban problem, jer toplina i vlažan zrak potiču žlijezde lojnice na snažniji rad, zbog čega nam isušujući efekt mora donosi dodatnu dozu olakšanja – no samo do povratka s godišnjeg odmora.

Gubitak vlage

Stručnjaci tvrde da je nakon sezone kupanja i sunčanja najvažnije koži nadoknaditi sve ono što je izgubila u ljetnim mjesecima, pri čemu je vlaga najvažniji faktor. Naš najveći organ iznimno je kompleksan – funkcionira samo ako funkcioniraju i svi njegovi dijelovi. Tijekom ljetnih mjeseci, kako bi se obranila od snažnog UV zračenja, vrućine i soli, koža u površinske slojeve šalje veliku količinu vlage – a upravo u tome se i krije problem, jer će voda iz površinskog sloja ispariti vrlo brzo, a dublji će slojevi ostati dehidrirani.

Znajući koliko je voda važna za nesmetano obavljanje svih funkcija kože, poput međustanične izmjene tvari te proizvodnje elastina i kolagena, jasno nam je da je nadoknada vlage jedini put do besprijekornog tena. Kad je u pitanju koža sklona aknama, osim vraćanja vode, ključno je djelovati i na uzrok problema – začepljene pore, višak sebuma i pretjerani rast štetnih bakterija.

 

Pročitajte još i ...