Rješenje za iznimno prorijeđenu kosu: presađivanje vlasi u lokalnoj anesteziji

Pri samoj pomisli na ćelavost, prorjeđivanje i gubitak kose, većina nas automatski pomisli na muškarce, no
pretpostavka da žene ovim problemom nisu pogođene potpuno je pogrešna.

Iako je gubitak kose zaista zastupljeniji kod muškaraca – već u dvadesetima svaki peti muškarac primjećuje probleme vlasišta povezane s prorjeđivanjem i ispadanjem kose, a do sredine 40-ih taj se postotak penje na gotovo svakog drugog muškarca – ulaskom u četrdesete među ženama se postotak pogođenih ovim estetskim problemom drastično povećava.

Minimalno invazivna metoda transplantacije

Gubitak kose problem je koji uvelike utječe na kvalitetu života. Nasreću, danas su razvijene metode kojima se to može popraviti. FUE metoda transplantacije kose predstavlja minimalno invazivnu metodu transplantacije koja omogućuje dugotrajne rezultate.

FUE je skraćenica od naziva Follicular Unit Extraction, hrv. ekstrakcija folikularne jedinice. Ovaj bezbolni zahvat obavlja se u lokalnoj anesteziji. Pojedinačni folikuli dlake uzimaju se donorske regije (regije s koje se kosa „presađuje“), a najčešće je donorska regija zatiljak.

Raspored folikula

Potom se folikuli transplantiraju u regiju gdje kosa nedostaje ili je prorijeđena. Folikuli dlake uzimaju se posebnim aparatom koji omogućuje vrlo precizno uzimanje folikula dlake, bez oštećenja okolnih folikula i bez vidljivih ožiljaka. Nakon što se uzmu iz donorske regije, folikuli se implantiraju na mjesto gdje se kosa želi nadomjestiti.

Liječnik postupak radi pomoću povećala u obliku naočala ili pomoći mikroskopa, zbog čega je omogućen izrazito precizan rad – folikuli se mogu implantirati vrlo blizu jedan drugome, a smjer i kut rasta dlake mogu se dobro kontrolirati.

Australian fashion icon Miranda Kerr stars in Wonderer Spring Summer 2017 advertising campaign., Image: 311262886, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Nakon zahvata, 7 dana treba izbjegavati fizičke aktivnosti, a tijekom 2 tjedna paziti da se glava zaštiti i da ne bude nikakvih udaraca na tretirano područje. Transplantirana kosa ispadne te počne ponovno rasti 3 – 4 mjeseca nakon zahvata.

Ovisno o potrebi, ova metoda transplantacije može se ponavljati, a broj transplantiranih folikula i zahvata te razmaci među zahvatima ovise o individualnim željama.

Razne prednosti metode

S obzirom na to da nakon FUE transplantacije kose nema ožiljka, moguće je nošenje vrlo kratke kose. Nakon zahvata oporavak je kratak, a ovom tehnikom nisu potrebni nikakvi konci ni zavoji. Postupak omogućuje visoku preciznost zbog čega se folikuli mogu transplantirati na manju međusobnu udaljenost i stvoriti dojam gušće kose.

Nakon transplantacije, izgled kose je prirodan, a moguća je i transplantacija folikula dlaka u područje ožiljaka u vlasištu ili obrvama te bradi. Zahvat je namijenjen i muškarcima i ženama te se manje transplantacije mogu ponavljati u kratkom vremenskom periodu, a rezultati ove metode su odlični jer se postiže prirodan izgled rasta kose.

Usluga je dostupna i u zagrebačkoj Dermatologiji Nola. „Kako bismo mogli planirati koliko je točno potrebno vlasi za postizanje zadovoljavajućeg estetskog rezultata, najvažnije nam je procijeniti kvalitetu kose, ali i kože vlasišta, jer o tome ovisi i koliko folikula možemo uzeti s vlasišta pacijenta, ali i koliko ih možemo usaditi bez izazivanja neprirodnog efekta“, tvrdi dr. sc. Ivana Nola, dodajući kako je najveća prednost tretmana to što ožiljci uopće nisu vidljivi, jer je riječ o sitnim rupicama koje ne zahtijevaju šivanje.

Pročitajte još i ...