Kako se u deset minuta riješiti podočnjaka na tankoj i osjetljivoj koži

Strah od zubara – koji većina nas vuče iz djetinjstva – prestaje već na ulazu u zagrebački Dental Estetic center Niveus. Jednu od vodećih poliklinika u regiji, specijaliziranu za stomatologiju i estetsku njegu lica, njezini su vlasnici – dr. med. dent. Iva Slade Knežević i direktor Andrej Knežević – opremili u skladu s najvišim standardima stomatološke i estetske struke.

Pomno su odabrali i tim koji je, osim po stručnosti, poznat i po iznimnoj ljubaznosti koju pacijent osjeti čim kroči u Niveus. A ondje se doista nije teško osjećati posebno – i prostor je, naime, opremljen vrlo ekskluzivno, u minimalističkom stilu: sve je bijelo i pročišćeno, s decentnim zlatnim detaljima.

Dr. Irena Kovačević, specijalizantica dermatovenerologije, i vlasnica poliklinike Niveus, dr. med. dent. Iva Slade Knežević

Belotero fileri – savršen odabir

Svoje je povjerenje poliklinici poklonila i 34-godišnja pacijentica koja je u Niveus došla zbog problema koji muči brojne žene nakon što zakorače u tridesete – podočnjaka. Sama je sebi, naime, stalno izgledala umorno, čak i onda kad nije bila. Dr. Irena Kovačević, specijalizantica dermatovenerologije, odlučila je područje ispod očiju tretirati filerima Belotero poznatog svjetskog proizvođača Merz Aesthetics.

Zašto baš njima? Poznati su, naime, po besprijekornoj apsorpciji u tkivo što zahvaljuju CPM tehnologiji: to znači da je proces biorazgradnje filera usporen, a vrijeme zadržavanja na mjestu injiciranja produljeno.

Fileri Belotero: u tretiranju podočnjaka korišteni su Belotero Balance i Belotero Soft

Također, Belotero fileri poznati su po atraktivnim, ali vrlo prirodnim rezultatima, a koji će tip liječnik odabrati, ovisi o strukturnim i funkcionalnim potrebama kože. Zahvaljujući patentiranoj Dynamic Cross-Linking tehnologiji,  pružaju idealnu ravnotežu kohezivnosti, elastičnosti i plastičnosti kako bi omogućili najfiniju dermalnu integraciju.

Belotero Soft formula optimalno je rješenje za prve, fine bore i duboku rehidraciju. Zbog svoje kohezivnosti i kapaciteta vezanja vode, idealna je za popunjavanje tzv. crow feets bora (oko očiju) te perioralnih, tzv. pušačkih bora (oko usana). Belotero Balance filerom korigiraju se umjereno izražene nazolabijalne i marionetske brazde, bore oko usana te oko očiju.

Dr. Irena Kovačević

Belotero Intense je namijenjen tretiranju dubljih bora, dok će Belotero Volume filerom liječnik modelirati lice i nadoknaditi izgubljeni volumen jagodica, obraza i brade.

Pacijentica prije tretmana Belotero filerima

Ovisno o gustoći apliciranog filera, rezultati su vidljivi od 9 do 14 mjeseci: trajanje je individualno jer ovisi o enzimu hijaluronidazi, prirodno prisutnom u organizmu i „odgovornom“ za razgradnju hijaluronske kiseline.

Zašto nastaju podočnjaci

Istaknuti podočnjaci posljedica su degenerativnih promjena kože i ostalih struktura koje daju oblik licu. Kod naše pacijentice zbog fizionomije orbitalne koštane strukture, manjka mišićne potpore i masnog tkiva te samog rastezanja kože uvjetovanog gubitkom kolagena i elastičnih vlakana došlo je do nastanka udubljenih i namreškanih podočnjaka“, objasnila nam je dr. Irena Kovačević, naglašavajući kako joj je ovakav tip podočnjaka – zbog vrlo tanke kože i  promjene njezine strukture izazvane starenjem – pravi izazov, posebice jer želi izbjeći Tyndallov efekt.

Plavičasto prosijavanje

A on se očituje kao plavičasto prosijavanje na površini kože, koje nastaje ako se filer na bazi hijaluronske kiseline aplicira previše površinski, u velikim bolusima, ili ako je, pak, neodgovarajuće gustoće.

Plavičasti odsjaj može biti vidljiv neposredno nakon tretmana ili nakon nekoliko dana, a bez korekcije enzimom hijaluronidazom traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Kad je riječ o tankoj koži, prilikom tretiranja regije podočnjaka potrebna je stoga dodatna doza opreza da bi se izbjegao taj nepoželjni učinak.

Kombinacija filera za prirodni efekt

Kako joj je cilj bio postići što ljepši i prirodniji rezultat – a i s obzirom na to da je svaki filer razvijen s točno određenom namjenom pa se često i kombiniraju – dr. Irena Kovačević odlučila se za aplikaciju dvaju filera različite gustoćeBelotero Balance i Belotero Soft. „Sa samo dva ml filera i nekoliko uboda na mjestima istaknutih udubljenja (infraorbitalna regija) ispod donjeg kapka postignut je prirodni efekt, bez vidljivih prijelaza“, objasnila nam je liječnica, koja je licu pacijentice u nekoliko minuta vratila svježinu.

I to na sasvim bezbolan načinBelotero punila dostupna su, naime, i u kombinaciji s lidokainom, a dodavanje anestetika povećava ugodnost zahvata, posebice na osjetljivijim područjima kao što je ono ispod očiju.

Full face approach

Našu smo sugovornicu pitali i što bi se još kod pacijentice na licu moglo napraviti kako bi ono djelovalo maksimalno pomlađeno. „Full face approach podrazumijevao bi nadoknađivanje izgubljenog volumena u srednjem dijelu lica te popunjavanje nazolabijalnih bora. S obzirom na to da je koža pacijentice vrlo tanka, trebalo bi se djelovati i na njezinu strukturu te potaknuti nastajanje novih elastičnih i kolagenih vlakana te rehidraciju – kako bi se preveniralo daljnje stvaranje bora i izbjegao obješeni izgled kože“, rekla nam je dr. Irena  Kovačević, odmah preporučivši i rješenje.

Dr. Irena Kovačević, 34-godišnja pacijentica te Mia Lulić za brend Merz Aesthetics

Kokteli za blistavu kožu

Mezoterapijski tretmani preparatima poput Belotero Hydra, individualno pripremljenih koktela vitamina i minerala ili pak plazme obogaćene faktorima rasta idealan su izbor za postizanje navedenog cilja“, objasnila nam je ova specijalizantica dermatovenerologije.

U postizanju besprijekorno mekog i zaglađenog tena ključna je, naime, hidratacija, a u godinama kada kreme i serumi nisu dovoljni za vraćanje dubinske vlage, izvrstan je odabir hijaluronski filer Belotero Hydra. On se preporučuje kod neujednačene strukture kože lica, vrata i dekoltea te umornog i beživotnog tena. Intenzivnom obnovom i vraćanjem zaliha hijaluronske kiseline, i ostali će znakovi starenja biti manje vidljivi, a ten će dobiti onaj zavodljivi „glow“.

Pacijentica prije tretmana
Poslije tretmana Belotero filerima

Bez adrenalinskih sportova, molim

Dr. Kovačević smo pitali i može li tretman filerima na koži ostaviti neke posljedice. „Ovisno o strukturi kože i prokrvljenosti, moguć je nastanak manjih hematoma, otoka i kratkotrajne osjetljivosti na mjestima uboda. No, većina pacijenata nakon tretmana može nastaviti s uobičajenim dnevnim aktivnostima“, kazala nam je dr. Irena Kovačević, naglasivši da se deset dana nakon tretmana ne preporučuje pretjerano izlaganje suncu, sauna te izlaganje tretirane regije bilo kakvim pritiscima.

Dakle, premda s nošenjem kacige, masažama i ronjenjem uz pomoć boca treba pričekati, u novom izgledu možete početi uživati – odmah.

Pročitajte još i ...