Zašto i kako kožu lica trebamo štititi od sunca?

„Dolaskom ljeta veselimo se boravku na otvorenom, odlasku na more, kupanju i sunčanju. Upravo je zato u ljetnim mjesecima kožu potrebno zaštiti od negativnih posljedica UV zraka, a osobito prvih nekoliko izlaganja suncu, kada je opasnost od nastanka opekotina od sunca veća“, upozorila je spec. dermatologije i venerologije doc. dr. sc. Marija Buljan iz Klinike za kožne i spolne bolesti iz KBC Sestre milosrdnice.

dr. Marija Buljan
doc. dr. sc. Marija Buljan

„Sunčeve UV zrake djeluju na kožu koja se od oštećenja stanica brani stvaranjem melaninskog pigmenta, odnosno tamnjenjem kože. Duljim izlaganjem kože UV zrakama, u stanicama površinskog i dubljeg sloja kože (epidermis i dermis) nastaju promjene koje se očituju različitim neželjenim posljedicama, poput mrlja, proširenih kapilara, preuranjenih bora i opuštenosti kože. Osim kozmetskih promjena, koje nazivamo fotostarenjem (eng. photo aging), pretjerano izlaganje UV zrakama može rezultirati nastankom zloćudnih promjena kože, tj. različitim oblicima raka kože, kao i razvojem jednog od najzloćudnijih tumora kože, melanomom. Stoga je zaštita kože lica primjenom preparata sa zaštitnim UV filterima nezaobilazna kada je riječ izlaganju sunčevim zrakama“, objašnjava dr. Buljan.

Dr. Buljan, koliko često trebamo nanositi kremu sa zaštitom na lice?

Kremu sa zaštitnim UVA i UVB filterima potrebno je nanositi više puta tijekom dana, ovisno o aktivnostima i vanjskim uvjetima. Primjerice, osobe koje se bave sportom, borave u vodi ili se pojačano znoje, uglavnom će brisanjem kože umanjiti količinu zaštitnog sredstva te će ljeti biti potrebno češće nanošenje kreme sa zaštitom.

Kakvi trebaju biti proizvodi za zaštitu od sunca: tekstura, djelovanje na osjetljivu kožu i kožu sklonu aknama. Koji proizvod nam preporučujete?
Proizvodi za zaštitu kože od sunca trebaju sadržavati UVA i UVB filtere. Razlikujemo kemijske ili organske filtere i mineralne ili anorganske UV filtere. Kreme s kemijskim zaštitnim faktorom štite kožu tako što apsorbiraju UV zrake i kemijskim procesima pretvaraju ih u toplinu. S druge strane, mineralni filteri su anorganske tvari koje sadrže mineralne sastojke poput titanijevog dioksida, cinkovog oksida ili željezovog oksida, koji reflektiraju i/ili raspršuju UV zrake, sprječavajući njihov prodor u kožu. Dakle, kemijski se filteri upijaju u kožu, dok mineralni ostaju na površini. S obzirom na to da kemijski filteri ponekad mogu uzrokovati alergijske reakcije, za osobe s vrlo osjetljivom kožom sklonom alergijama ili aknama, preporučuje se zaštita kože preparatima koji sadrže mineralne filtere. Osim mineralnih filtera, takvim osobama preporučuju se zaštitna sredstva laganih i prozračnih tekstura, koja mogu biti nijansirana te se jednim proizvodom omogućuje optimalna zaštita od UV zraka, kao i korektivni učinak, tj. ujednačavanje tena ili eventualno prekrivanje nedostataka na koži lica.

German fashion model Toni Garrn alongside Blanca Padilla, Georgia Fowler and Ophelie Guillerman in the promotional pictures of Caledonia Swim 2017 collection., Image: 328017934, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Prilikom izbora kreme bitan je omjer između UVA i UVB zaštitnog faktora koji mora biti barem 2:1, što je istaknuto na svakom kvalitetnom preparatu za zaštitu od sunca. Za osobe svijetle puti koja lako izgori na suncu, preporučuje se SPF 50, dok je za one tamnije puti dovoljan SPF 30.

Kiehl’sov proizvod Dermatologist Solutions Ultra-Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen SPF50 PA+++ losion je širokog spektra bez iritansa, posebno namijenjen osjetljivoj koži i koži sklonoj aknama. Iznimno lagan te je idealan za svakodnevnu zaštitu od UV zraka.

ultra-light--uv-defense-mineral_50ml-os

Ova delikatna, nijansirana formula sadrži titanijev dioksid, 100%-tni mineralni filter za zaštitu od sunca prirodnog porijekla, koji zbog visokog indeksa prelamanja svjetlosti fizički blokira UV zrake. Antioksidacijska i njegujuća svojstva vitamina E pružaju dodatnu zaštitu od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Kiehls 4

Kiehl`s prodavaonice:

Kiehl`s – Arena Centar Zagreb
Kiehl`s – City Center One Split
Kiehl`s – City Center One West Zagreb

Pročitajte još i ...