Kako pravilno njegovati i tretirati masnu kožu lica?

Često u namjeri da održavamo kvalitetnu skincare rutinu njege lica, pogriješimo u izboru odgovarajućih proizvoda njege. Svačija koža je drugačija. Proizvodi za njegu kože prilagođeni su specifičnim potrebama i tipovima kože, zato prvi korak u njezi kože započinje određivanjem vašeg tipa kože. Razumijevanje i briga o jedinstvenim potrebama vaše kože može značajno utjecati na održavanje njezine opće dobrobiti i izgleda.

S obzirom na aktivnost lojnica razlikujemo nekoliko tipova kože: normalna koža, suha koža, mješovita koža i masna koža. Masna koža vrlo je čest tip kože, a sa sobom nosi i neke jedinstvene izazove, poput sjajnog tena i veće sklonosti prema nastanku akni.

Ispod svake vaše pore nalazi se žlijezda lojnica koja proizvodi prirodno ulje koje se zove sebum, održavajući vašu kožu hidratiziranom i zdravom. Ali žlijezde mogu proizvesti previše sebuma, što čini kožu masnom.

Masnu kožu karakterizira prekomjerna proizvodnja sebuma, masne tvari koju proizvode žlijezde lojnice odgovorne za podmazivanje kože. Taj višak sebuma može stvoriti sjajan ili mastan izgled, osobito u području T-zone (čelo, nos i brada). Proširene pore, sklonost izbijanju poput mitesera ili bijelih točkica i gusta ili gruba tekstura kože također su uobičajene karakteristike masne kože.

Važno je naglasiti da masna koža nije nužno negativna stvar. Zapravo, prirodna ulja u našoj koži, sastavljena od masti, igraju ključnu ulogu u održavanju i zaštiti zdravlja kože. Kako koža stari, proizvodnja sebuma se smanjuje i može dovesti do više suhe kože i bora, tako da proizvodnja sebuma može pomoći u održavanju mladolikog izgleda. Međutim, kada proizvodnja sebuma postane pretjerana, to može dovesti do raznih problema kao što su začepljene pore, prištići i gruba, neravna tekstura kože.

Što je masna koža i kako nastaje?

Masna koža nastaje zbog genetike (kad je u pitanju tip kože), no može se javiti i kasnije u životu – zbog hormonalnih promjena i/ili neravnoteže, lijekova ili stresa. Uz pravilnu i pravovremenu njegu masna koža lica može se držati pod kontrolom. Glavna karakteristika masne kože je pojačana proizvodnja loja, proširene pore koje su često začepljene miteserima. Masna koža sklona je komedonima (crnim i bijelim miteserima) i različitim vrstama akni. Pojačana proizvodnja loja posebno je jaka u mladim godinama, no s godinama se općenito smanjuje.  Masna koža lica gruba je na dodir, ima mastan sjaj te je slabo prokrvljena.

Njega masne kože

Mnogi pogrešno misle da masnoj koži nije potrebna hidratacija – no to nije istina – hidratacija je potrebna svakom tipu kože.  Idealna rutina njege za masnu kožu uključuje: redovito čišćenje, povremenu eksfolijaciju, korištenje posebnih tretmana, obaveznu hidratantnu kremu te korištenje SPF-a.

Masna koža sklona je upalama, ali i dehidraciji. Dnevnu njegu treba bazirati na losionima koji imaju antibakterijski učinak i sadrže salicilnu i/ili mliječnu kiselinu, dok noćna njega zahtijeva snažniju hidrataciju. Ako vam je koža izrazito masna, koristite gel formule ili odgovarajući serum umjesto kreme.

Avène Cleanance A.H.A Serum

Avène Cleanance A.H.A Serum je posebno formuliran za poboljšanje teksture kože i promicanje njezine regeneracije. Ekskluzivni kiselinski duo mliječne i sukcinske kiseline pomaže u ljuštenju kože, smanjujući pojavu mrlja, pora i ožiljaka. Glutaminska kiselina ima učinak regulacije sebuma kako bi se smanjio višak sebuma.

Njegova je formula obogaćena Avène termalnom izvorskom vodom koja omekšava, umiruje i vraća kožu u ravnotežu. Namijenjen osjetljivoj koži i testiran na koži sklonoj aknama, AHA eksfolijacijski serum sadrži samo 10 sastojaka i 99% sastojaka prirodnog podrijetla.

Uriage HYSEAC MATIRAJUĆA EMULZIJA

Uriage HYSEAC MATIRAJUĆA EMULZIJA matira i njeguje mješovitu i masnu kožu sklonu aknama. Apsorbira nečistoće i prekomjerni sebum. Koža je matirana, hidratizirana i zaštićena od slobodnih radikala.

Uriage termalna voda štiti i jača kožnu barijeru, ekstrakt sladića regulira izlučivanje sebuma, Pore-Refinyl sužava pore.

La Roche-Posay Effaclar Mat krema

La Roche-Posay Effaclar Mat krema je hidratantna krema za lice s matirajućim učinkom za masnu kožu s vidljivim i proširenim porama. Sadrži Sebulyse, aktivni sastojak koji regulira razinu sebuma te koži daje mat završetak i sužava pore. Klinički je dokazano da učinkovitije regulira lučenje sebuma od cinka kao standardnog djelatnog sastojka koji se upotrebljava za njegu masne kože.

Sadrži mikrokuglice i perlit koji upija vlagu i višak sebuma. Koža trenutno poprima mat završetak, a pore su sužene.

Formula je bez ulja, nekomedogena je i testirana od strane dermatologa.

L’ADRIA Harmonizing Cream

L’ADRIA Harmonizing Cream za mješovitu do masnu kožu rasvjetljava tajnu ujednačenog tena i matirane kože. Cjelovito djeluje na uzroke komedona, pomažući reaktivnoj koži da prirodno obnovi svoju harmoniju.

Trijada inovativnih i morskih sastojaka iz Jadrana, uronjena u vodenastu hidratantnu NMF bazu, učinkovito balansira prekomjerno lučenje sebuma, prevenira uzroke komedona i hiperpigmentacijskih mrlja te nježno brine o obnovi kožne barijere. NOVA formula s čak 5% niacinamida i poboljšanim svojstvom podloge za šminku.

Pročitajte još i ...