4 razloga za operaciju nosa

HALLE BERRY @ the 2015 Hollywood Foreign Press Association Grants Banquet held @ the Beverly Wilshire hotel. August 13, 2015, Image: 255519547, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Rinoplastika odnosno operacija nosa jedna je od najizvođenijih plastičnih operacija. Gotovo da nema hollywoodske zvijezde koja nije barem malo suzila nos, a one očitije promjene često se spominju pod izlikom da se radi o devijaciji septuma. Nekoliko je razloga zbog kojih se osobe odlučuju za operaciju nosa.

'The Town' Premiere - Toronto Film Festival 2010

Estetski razlog

Najčešći razlog za operaciju nosa je nezadovoljstvo izgledom nosa. Nos se nalazi u središtu lica i, ukoliko je prenaglašen, otima pažnju s drugih crta lica. Grbice na nosu, asimetričnost, spušteni vršak nosa ili široki nos neka su od obilježja zbog kojih se osobe odlučuju na estetsku operaciju. Rinoplastikom se sve to može „srediti“ i time uvelike utjecati na izgled i sklad lica.

Funkcionalnost nosa

Poteškoće prilikom disanja još su jedan od razloga zbog kojih se osobe odlučuju na operaciju nosa. Bilo da se radi o urođenom problemu, problemu nastalom s godinama, jednoj ili obje nosnice, operacijom se može korigirati nos i olakšati disanje.

Devijacija septuma jedan je od najčešćih problema. Septum je tanki „zid“ između nosnica građen od hrskavice i kosti i u idealnom slučaju prolazi kroz okomito središte nosa te ravnomjerno dijeli nosnice. Kod nekih ljudi septum može biti iskrivljen, odnosno postavljen asimetrično, što se naziva devijacijom septuma. Blaže devijacije često prolaze neprimijećene, a teže devijacije septuma mogu uzrokovati niz drugih simptoma poput začepljenosti nosa, otežanog disanja, čestog kihanja, glavobolja, izraženog hrkanja, čestih upala sinusa i slično. Septoplastika je najčešći način ispravljanja dislokacije nosne pregrade.

American actress Jennifer Lawrence stars in Dior Addict Lip Lacquer 2017 advertising campaign., Image: 322740387, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Korekcija nosa nakon ozljede

Poteškoće s disanjem mogu nastati i nakon ozljede nosa. Osim otežanog disanja, nakon ozljede se nos može i fizički promijeniti. Kompleksnost operacije ovisi o tome kako je nos slomljen. Takvi zahvati posebno kod sportaša koji se bave kontaktnim sportovima.

Popravak nakon prijašnje rinoplastike

Jedan dio osoba na rinoplastiku se odlučuju zbog nezadovoljstva prijašnjom operacijom nosa. Bilo da su nezadovoljni rezultatom ili žele još neku promjenu, revizijska rinoplastika najkompleksniji je tip operacije. Naime, strukture koje su bile prirodno prisutne u nosu su izmijenjene, a u nekim su slučajevima neke od tih struktura i potpuno uklonjene. Značajna količina ožiljnog tkiva, koja je posljedica prvog postupka rinoplastike, također izaziva poteškoće prilikom izvedbe druge rinoplastike.

Pročitajte još i ...