Snažna anti-age njega koja će pomladiti kožu pušača

Naša je koža podložna brojnim negativnim utjecajima koji je okružuju, a duhanski je dim svakako jedan od najštetnijih. Osim što konzumacija cigareta povećava rizik od zloćudnih bolesti, ona znatno utječe i na ubrzano starenje kože, sporije zacjeljivanje rana i općenito smanjenu kvalitetu i otpornost kože.

Kako duhanski dim šteti koži?

Lice pušača stari brže i izraženije od lica nepušača jer duhanski dim uzrokuje oksidacijski stres, koji se smatra jednim od najgorih neprijatelja lijepe i mladolike kože.

Riječ je o stanju u kojem slobodni kisikovi radikali nadvladaju antioksidativnu zaštitu koja se protiv njih bori, a time šteta koju uzrokuju postaje sve veća i opasnija. U tijelu pušača razvijaju se uvjeti za povećanu proizvodnju slobodnih radikala, pri čemu sposobnost njihove neutralizacije nije dovoljno snažna.

Oksidativni stres nije jedini štetan faktor

Duhanski dim pojačava i aktivnost enzima matriksne metaloproteinaze, koji djeluje na razgradnju kolagena, što uzrokuje raniji gubitak elastičnosti i čvrstoće te pogoršanje površinske teksture kože, a kao posljedica javlja se preuranjen nastanak bora i linija te gubitak sjaja.

London, UK. Naomi Watts as Princess Diana, and Naveen Andrews as Dr. Hasnat Khan in ©Entertainment One new movie: Diana (2013). Plot: The last two years of Princess Diana's life: her campaign against land mines and her relationship with surgeon Dr Hasnat Khan., Image: 171177072, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark

Koži koja godinama podnosi stres uzrokovan pušenjem, potrebna je dubinska revitalizacija i obnova, pri čemu je najvažnije dostaviti joj upravo one aktivne tvari koje joj nedostaju.

Svakom licu potreban je drugačiji tretman

Tretman koji se s razlogom preporučuje za revitalizaciju kože oštećene pušenjem svakako je mezoterapija, otkriva doc. dr. sc. Zrinjka Paštar, spec. dermatovenerologije iz ordinacije Dentaderm. Ova je metoda osmišljena upravo za revitalizaciju i dubinsku hidrataciju kože, a ovisno o odabranim sastojcima, njene su mogućnosti primjene nevjerojatno široke.

Aktivni revitalizirajući sastojci aplicirani u dublje slojeve kože, potiču procese prirodne obnove kože i bitno popravljaju njenu kvalitetu, umanjujući vidljivost znakova starenja.

Linda Evangelista

„Najveća je prednost mezoterapije mogućnost odabira različitih koktela sastojaka, prilagođenih upravo specifičnim potrebama kože. Primjerice, RRS® mezoterapijski kokteli potpuno se prilagođavaju stanju kože, a čak 14 različitih kombinacija sastojaka osigurava rješenje za najrazličitije probleme kože i znakove starenja“, objašnjava dr. Paštar, dodajući kako se radi o tretmanu od kojeg će koristi imati svaka koža, posebice siva, umorna i dehidrirana.

Na taj način, vaš vam dermatolog može preporučiti aplikaciju upravo onog koktela koji će vašoj koži pružiti najviše, ističe dr. Paštar, a kada su posljedice pušenja u pitanju, postoji nekoliko opcija, ovisno o problemima koji su na vašem licu najizraženiji.

Dutch model Doutzen Kroes y spanish model Andres Velencoso star in Massimo Dutti Limited Edition spring 2016 campaign. ©DJ / LAN - 17/2/16 *Hands out pics*, Image: 274595525, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 14 As the promotional pictures in this set are defined as 'Hands Out', the supplier can´t be considered responsible of subsequent sales or any other legal matter concerning to the material provided. These promotional pictures has been provided without  any compromise between the parts and it is only under the responsibility of the recipient, who acknowledges the reception of these pictures as 'Hands Out'., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Znakovi starenja ili “znakovi pušenja”

Promjene na koži lica uzrokovane padom razine kolagena i elastina te gubitkom vlage, najčešće nazivamo znakovima starenja, no kod pušača se javljaju mnogo ranije i ustvari bismo ih mogli nazvati i znakovima pušenja. Ne postoji formula koja će se djelovati na sve nepoželjne promjene lica istovremeno, a ključ revitalizacije kože pušača je fokusirano djelovati na grupu problema koji se vežu uz posljedice pušenja.

Čak su i brojne hollywoodske zvijezde poznate po dugogodišnjoj borbi s ovim nezdravim porokom, a posljedice koje pušenje ostavlja na licu vidljive su godinama nakon prestanka. Najbolji primjer je jedna od najpopularnijih američkih glumica Jennifer Aniston, koja se godinama borila s ovisnošću o cigaretama, a danas je poznata po mladolikom i glatkom tenu. U više je navrata izjavila da blistav ten duguje upravo mezoterapiji, koja je njenoj koži osigurala potpunu obnovu nakon godina nezdravog života.

Opuštanje kože i manjak elastičnosti

Ubrzani gubitak kolagena i elastina kod pušača uzrokuje opuštanje kože i gubitak mladenačke čvrstoće, i to mnogo ranije nego što je to slučaj kod nepušača. Kako bi se koži vratila napetost, primjenjuje se mezoterapijski koktel RRS® SILISORG HA, booster kolagena i elastina.

„Sadrži iznimno moćne sastojke – hijaluronsku kiselinu koja će koži vratiti potrebnu vlagu, Resveratrol koji će snažnim antioksidativnim djelovanjem spriječiti oksidativni stres te organski silicij, jedan od najvažnijih elemenata u tragovima s važnom ulogom u izgradnji elastičnih vlakana u tijelu. Ovaj se mezoterapijski koktel primjenjuje na koži lica i tijela, a osigurava potpunu biorevitalizaciju i prirodno učvršćivanje kože“, otkriva dr. Paštar.

Winona Ryder in the new spring summer 2016 campaign of Michel Kors, Image: 271288963, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Pigmentacijske mrlje

Još jedan od vrlo čestih problema  kože povezanih s pušenjem su i hiperpigmentacije kože. Kemikalije iz cigareta smanjuju količinu antioksidansa, a stanice kože dodatno su oštećene slobodnim radikalima. Rastući broj sitnih oštećenja u koži uzrokuje pojavu mrlja kojih se, jednom kad nastanu, vrlo teško riješiti.

Za rješavanje problema pigmentacijskih mrlja u mezoterapiji koriste se sastojci s učinkom posvjetljivanja kože, dodaje dr. Paštar, kako bi se zaustavila pretjerana proizvodnja melanina u dubljim slojevima kože.

Miranda Kerr

„Izvrsne rezultate pokazuje RRS® HA Whitening koktel, posebno formuliran za borbu protiv oštećenja od sunca i pigmentacijskih mrlja, koji sadrži kompleks za posvjetljivanje kože. Ovaj će tretman posebno goditi koži s izraženim znakovima fotostarenja i vidljivim pigmentacijama, a primijeniti se može na licu, ali i na području dekoltea.“

Sivilo tena i nedostatak sjaja

Sivilo i nedostatak sjaja, poznato i kao beživotan ten, problem je s kojim se susrećemo zbog ubrzanog načina života, a kod pušača je još i izraženiji. Riječ je o pojavi koja se javlja paralelno sa starenjem kože, no sve se češće javlja i kod mlađih osoba.

I ovaj je problem, otkriva dr. Paštar, moguće riješiti mezoterapijskim sastojcima, pri čemu se koriste sastojci namijenjeni poticanju dubinske hidratizacije, ali i oni namijenjeni obnovi kožne barijere i površinskih stanica. RRS® HYALIFT® 75 PROACTIVE sadrži koncentriranu hijaluronsku kiselinu i glutaminsku kiselinu, koje će pomoći koži u dugotrajnom zadržavanju vode.

NOT FOR COVER USAGE. Kate Moss stars in Equipment Spring 2016 campaign., Image: 271149742, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes and is not the copyright owner., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Osim toga, sadrži kompleks za biorevitalizaciju i taurin, važnu aminokiselinu koja obnavlja zaštitnu barijeru kože, kako bi se tenu vratio prirodni sjaj i blistavost. Ovim se koktelom najčešće tretiraju lice, vrat, dekolte i ruke, a osim što će revitalizirati kožu, zagladit će i sitne površinske bore.

Ljeto pušačima donosi još jednu brigu

Uz sve negativne učinke pušenja na kožu, ljeti je ona izložena i dodatnoj opasnosti – sunčevom zračenju. Baš poput duhanskog dima, i sunce uzrokuje stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju okolne stanice i uzrokuju prerano starenje kože.

Osim toga, koža pušača izložena je bržem gubitku kolagena, a UV zračenje može uzrokovati i pretjeranu produkciju melanina, koja rezultira pigmentacijskim mrljama. Umornoj koži koja vapi za revitalizacijom, ljeti je najvažnija dodatna zaštita od sunca, a dr. Paštar posebno ističe važnost kvalitetnog proizvoda s UV zaštitom.

Linija proizvoda Heliocare osim što štiti kožu od sunčevog zračenja i sprječava fotostarenje, sadrži i sastojke koji smanjuju oksidativni stres, popravljaju postojeća oštećenja kože te štite DNA od novih oštećenja. Njihova je najveća posebnost patentirani sastojak Fernblock, koji djeluje imunoprotektivno i štiti stanice od fotostarenja, a sadrži i enzime koji popravljaju postojeću štetu na DNA.

Stunning model Gigi Hadid strips down to a bikini in a new advertising campaign for ‘Vogue Eyewear.’, Image: 369142930, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, IMP Features

Ovisno o tipu kože, u liniji Heliocare proizvoda dostupne su različite formulacije, a izabrati možete između mineralnog fluida, mineralnog fluida za netolerantnu kožu, pjene za sve tipove kože koja ne ostavlja ljepljive tragove, te nemasnog laganog gela koji ne začepljuje pore i idealan je za masniju kožu.

Za cjelovitu zaštitu organizma iznutra prema van, na tržištu su dostupne i Heliocare kapsule koje osiguravaju antioksidativnu i imunološku zaštitu kože, čuvaju strukturu kože i djeluju na zaštitu DNA kako bi koža ostala dugotrajno zaštićena, zdrava i mladolika.

Pročitajte još i ...