Besprijekorno bijeli zubi? Stomatolozi znaju koja pasta pomaže!

Krenite u svijet puni optimizma i osvojite sve osmijehom vjerojatno je jedan od najkorisnijih savjeta koje ćete ikada dobiti. Ali, u vremenu u kojemu živimo nije lako biti kristalna kocka vedrine i šarmirati sve oko sebe pozitivnim stavom. Još ako imate problema sa zubima, poput žutila ili mrlja, cilj vam je sakriti ih, a ne prezentirati. Ali nije sve izgubljeno. Postoje mali rituali kojima se postiže izvrstan učinak.

Svakodnevno koristite konac za zube

Konac za zube uklanja plak između zubi i ispod linije desni gdje četkica ne može doseći. Dnevno korištenje konca za zube pomaže u prevenciji karijesa i gingivitisa. Da biste ga pravilno koristili, čvrsto zamotajte konac oko prsta i umetnite ga u prostor između zubi. Nježno klizite gore-dolje ispod linije desni dva do tri puta. Ako dođe do krvarenja, najvjerojatnije je to zbog gingivitisa ili bolesti desni. Kada se koristi svakodnevno, krvarenje povezano s blagim do umjerenim gingivitisom obično prestaje nakon otprilike dva tjedna.

Posjetite stomatologa dva puta godišnje

Redovito čišćenje kamenca sa zubi svakih šest mjeseci pomaže u promicanju zdravlja usne šupljine i lijepog osmijeha. Kada se čišćenja obavljaju neredovito, možete razviti parodontalnu bolest. To može prouzročiti otečene, povučene i krvareće desni. Također je povezano sa zdravstvenim stanjima poput srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa, pretilosti i apneje. Budući da se mnoga zdravstvena stanja manifestiraju u ustima, vaš stomatolog može vas upozoriti na probleme o kojima biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom.

Prestanite pušiti

Pušenje uzrokuje mrlje na zubima. Mrlja od duhana ponekad je površna i može se ukloniti poliranjem, ali može i duboko prodrijeti u caklinu. Pušenje također oštećuje desni, uzrokujući povlačenje i stvaranje “džepova” oko zubi. To ih čini izduženijima i stvara tamne prostore između njih.

Ograničite konzumaciju kave, čaja i crnog vina

Napitci poput kave, čaja i crnog vina poznati su po tome da mrljaju zube. Slično kao kod pušenja, ta pića mogu prouzročiti površinsku mrlju koju vaš zubar može polirati. Ali mogu izazvati i unutarnje mrlje na zubnoj caklini. Pijenje kroz slamku može pomoći smanjiti mrlje na zubima i pomoći smanjiti rizik od karijesa. Također, može pomoći ispiranje usta vodom kako tamna tekućina ne bi ostajala na zubima dulje vrijeme između obroka.

Pažljivo birajte proizvode za izbjeljivanje zuba

Ono u što se uvijek možemo pouzdati jest pravilna i redovita higijena zubi i usne šupljine te četkanje zubi nakon svakog jela. No, ako ste mislili da je pranje zubi samo jedan jednostavni korak u vašoj osobnoj higijeni, izgleda da ste se prevarili. Stomatolozi preporučuju da nakon jela pričekate najmanje 30 minuta prije pranja zubi. Naime, kiseline mogu oslabjeti caklinu, pa prerano četkanje može prouzročiti štetu. Osim te mjere predostrožnosti, ključan korak je i odabir prave paste. U ovogodišnjem Estetica Premium Product 2023, u kategoriji Najbolja pasta za izbjeljivanje zubi, pobijedio je jedan doista sjajan proizvod.

Marvis Whitening Mint

Uz blistavi osmijeh i dugotrajan osjećaj ugode u ustima, dan je odmah ljepši. Pasta za zube s izbjeljujućim učinkom Marvis Whitening Mint je učinkovita protiv karijesa, zubnog kamenca i plaka. Zahvaljujući rashlađujućem okusu mentola, vaš će dah biti svjež tijekom cijelog dana.

Nježno i učinkovito izbjeljuje zube, pomaže u sprječavanju zubnog karijesa, smanjuje rizik nastanka zubnog kamenca i plaka… A divan okus mentola pobrinut će se za svjež dah i dugotrajan osjećaj ugode. Na četkicu za zube nanesite pastu za zube Marvis Whitening Mint u količini veličine graška i operite cijelu usnu šupljinu. Nakon toga temeljito isperite. Preporučuje se upotrebljavanje paste nakon svakog jela, najmanje dvaput dnevno.

Mr. sc. Renata Kevilj Gospić, dr. dent. med., spec. ortodoncije iz Poliklinike LiderDent

“S okusom mentola za svjež dah, ova pasta za zube, osim što nježno i učinkovito izbjeljuje zube, pomaže u sprječavanju zubnog karijesa te smanjuje rizik nastanka zubnog kamenca i plaka, pruža dugotrajan osjećaj ugode”, kaže dr. Kevilj Gospić

Dr. med. dent. Lidija Jozinović, specijalistica oralne kirurgije i implantologije

“Zdravi, njegovani i bijeli zubi ideal su kojemu svi teže, a u postizanju toga važno je brinuti o njima, kao i o higijenu usne šupljine. Uz redovite odlaske stomatologu, zube je važno njegovati kod kuće.

Moj izbor je Marvis Whitening pasta s fluoridom koji smanjuje rizik nastanka zubnog karijesa, kamenca i plaka te nježno i učinkovito izbjeljuje zube”, objašnjava dr. Lidija Jozinović 

Dr. med. dent. Elena Štimac Vukojević, specijalistica protetike

“Ocjena za Marvis Whitening Mint pastu za zube je čista petica. Jako je ugodnog okusa, ono što je bitno, nije abrazivna, i jako je gusta, odnosno potrebna je jako mala količina paste za kvalitetno pranje”, zaključuje naša sugovornica. 

Pročitajte još i ...