Bore oko usana i kako ih se riješiti

"Mother's Day" World Premiere. TCL Chinese Theatre, Hollywood, CA. Pictured: Jennifer Aniston. EVENT April 13, 2016 Job: 160413A1, Image: 281476255, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Produbljivanje nazolabijalnih bora jedan je od prvih znakova starenja s kojima se susrećemo još u 30-ima. Osim nazolabijalnih bora, s godinama su promjene vidljive u svim dijelovima kože. Najznačajnije promjene zbivaju se u dubljim dijelovima, dermisu, gdje dolazi do smanjenja ukupnog broja fibroblasta, kao i smanjenja proizvodnje kolagenskih i elastičnih vlakana, zbog čega koža počinje gubiti elastičnost.

Uz promjene u samoj strukturi kože, dolazi do promjena u potkožnim strukturama kao što su kosti, masno tkivo i mišići što dovodi do daljnje obješenosti kože i pogoršanja bora. S godinama bore postaju sve izraženije, a područje oko usana sve intenzivnije počinje pokazivati godine. Pušačke bore, bore u kutovima usana i iznad usana uz nazolabijalne bore lice čine starijim i strožim, a upravo su nazolabijalne bore one kojih bi se voljela riješiti većina žena.

Los Angeles, CA - Stars arrive to the 2017 AFI Life Achievement Award Gala held at the Dolby Theater. Pictured: Reese Witherspoon BACKGRID USA 8 JUNE 2017, Image: 335890340, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI

Nazolabijalne bore

Nazolabijalne bore javljaju se kao posljedica promjena u središnjem dijelu lica, ali i gubitka elasticiteta u dermisu. To su jedne od prvih bora koje se počinju produbljavati s godinama, a često su naglašene još u 30-ima. Uslijed promjena u volumenu obraza, dolazi do sve veće obješenosti lica, što rezultira naglašenijom nazolabijalnim brazdom. Nazolabijalna brazda proteže se od nosa do brade, a svojim „dugim“ potezom čini lice dužim i umornijim, kao da ono klizi „prema dolje“.

Demi Moore @ the 2016 LACMA Art + Film Gala held @ the LACMA. October 29, 2016, Image: 304280544, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Bore u kutovima usana

Bore u kutovima usana najčešće se javljaju u 50-ima, kada zbog niza promjena, a i uslijed gravitacije, dolazi do spuštanja lica. Smanjenje elasticiteta kože dovodi do spuštanja kuta usana i produbljivanja bora marioneta koje kutove usana vuku prema dolje.

Bore poviše usana

Glavni uzroci razvoja ovih bora su prekomjerno izlaganje suncu i pušenje, ali i pojačana aktivnost mišića koji otvaraju i zatvaraju usta.

Hijaluronska kiselina

Bilo da se radi o borama nadusnicama, u kutovima usana ili nazolabijalnom borama, one se mogu korigirati i popuniti hijaluronskom kiselinom – potpuno prirodnim polisaharidom koji se nalazi u našem tijelu, ali s godinama njegova razina opada. Danas se takvi problemi rješavaju u „pauzama za ručak“, i to pomoću filera koji širokom ponudom uspijevaju popraviti čitav niz problema starenja, objašnjava australska liječnica dr. Anoop Rastogi za Harper’s Bazaar.

Iako se bore vrlo učinkovito tretiraju i ublažavaju hijaluronskim filerima, nije jednak tretman za svaki tip bora, ali hijaluronska kiselina, ističe dr. Rastogi, zlatni je standard koji omogućuje niz anti-age postupaka, od korigiranja bora do naglašavanja pojedinih dijelova i poboljšanja sveukupnog stanja kože.

profimedia-0323017607

Kako pomladiti područje oko usana?

Nazolabijalne bore i bore marionete (koje se protežu od kuta usne okomito prema bradi) uglavnom su dublje od bora nadusnica, dok su vertikalne bore nadusnice često gušće, ali finije. Za cjelovito pomlađivanje, Restylane ima rješenje za svaki tip bora.

Restylane Fynesse filer namijenjen je za popunjavanje finih linija i bora, rezultat čega je glatka koža, dok će dublje bore izvrsno popuniti Restylane Refyne ili Restylane Defyne, a lifting efekt pružiti Restylane Lyft. Ako je uz izražene bore problem i ispijeno lice, Restylane Volyme nadoknadit će izgubljeni volumen i mladenačku punoću.

silence, gesture and beauty concept - close up of young woman holding finger on lips, Image: 269205461, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Tretman popunjavanja bora izvodi se brzo, a rezultati traju od 6 do 12 mjeseci, ovisno o mjestu aplikacije i prirodnom stanju kože. Proizvodi poput Restylanea potiču prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline, pa što češće odlazite na tretmane, potrebna je manja doza za svaki sljedeći tretman.

Restylanelyft_injectablegel_1mL

Kako Restylane uopće „radi“ za našu kožu? Restylane je nježan, injektibilni gel koji se sastoji od stabilizirane (minimalno modificirane) hijaluronske kiseline ne-životinjskog podrijetla. Stimulirajući dotok hijaluronske kiseline u kožu, revitalizira (obnavlja) kožu i pojačava njezin volumen i istovremeno uklanja bore i pregibe na koži, dajući joj mekši izgled. Tako se na prirodan način pomlađuje lice, popunjavaju bore, nadoknađuje volumen i dubinski poboljšava tekstura kože.

Pročitajte još i ...