Dr. Tomica Bagatin: Kada facelifting ima, a kada nema smisla?

Piše: Dr. Tomica Bagatin

Kako starimo, smanjuje se elastičnost kože lica, dolazi do opuštanja kože te gubitka volumena uz pojavu sve vidljivijih bora. Ove znakove starenja možemo usporiti neinvazivnim anti-age metodama pomlađivanja kao što su botox, dermalni fileri i skinboosteri, kao i raznim tretmanima – terapijom mikroiglicama, laserskim tretmanima, tretmanima ultrazvukom i radiofrekvencijom i ostalim tretmanima koji će vratiti licu odmoran i svjež izgled. 

Kada smo kandidati za facelifting?

U većini slučajeva, kada je koža toliko opuštena da je više ne možemo podići neinvazivnim metodama, odnosno ti neinvazivni tretmani više ne daju željene rezultate, pacijenti se odlučuju na facelifting. Možemo reći da smo dobar kandidat za zahvat faceliftinga kada vidimo da nam donji rub donje čeljusti nije potpuno ravan, odnosno kada nastanu jastučići koji se spuštaju preko ruba čeljusti te kada nam se  koža na vratu opusti i počne visjeti. Činjenica je da nijedan neinvazivan zahvat neće imati toliko dobar efekt ni rezultat kao facelifting. On vraća strukture lica u prirodan položaj, a istodobno omogućuje da višak i opuštenu kožu kirurški uklonimo. 

Kako izgleda sam zahvat

Faceliftingom podižemo kožu lica i vrata te djelujemo na duboki sloj SMAS i platizmu i vraćamo tkiva u onaj položaj gdje su bili pozicionirani u mladosti uz dodatno uklanjanjanje suvišne kože. Možemo reći kako se, u prosjeku, za facelifting najčešće odlučuju pacijenti u 50-im i 60-im godinama, ali u novije vrijeme i u mlađoj dobi, 40-ima, jer se na taj način postižu dugotrajan i prirodan izgled lica i vrata.

Primjer faceliftinga kojim su ponovno naglašene crte lica i vraćen je tonus, a rezultat je u potpunosti prirodan i efektan (izvor: @tomicabagatinmd)

No, također imamo pacijente kojima se zbog genetike, načina života i nedovoljno preventivnih anti-age tretmana ili nekorištenja preparata za njegu lica opusti jedna regija lica, a najčešće je riječ o donjoj trećini lica. U tom slučaju im preporučujem mini facelifting. S obzirom na to da ipak govorimo o lakšem zahvatu nego kad je riječ o potpunom faceliftingu i oporavak je brži i lakši. Mini facelifting omogućuje podizanje tkiva koje je i dalje elastično te dovodi u povoljniji položaj strukture donje trećine lica, ali se isto tako mora kombinirati s drugim neinvazivnim metodama radi osiguranja dugotrajnosti rezultata. Kod mini faceliftinga je fokus najvećim dijelom na zatezanju same kože koja se zateže u vertikalnom smjeru dok se kod faceliftinga, osim same kože, zatežu i duboki slojevi lica, odnosno mišići lica (SMAS i platizma).

Nakon oporavka efekt pomlađenog izgleda lica traje od pet na više godina. I nakon tog razdoblja lice će izgledati bolje nego što bi izgledalo bez operacije. Najbolji rezultati vidljivi su u području srednje i donje trećine lica gdje se definira i naglasi prirodna linija čeljusti te dobije ljepši prijelaz lica prema vratu uz bolju definiciju i zategnutiji vrat. Facelifting se može i najčešće se i kombinira s drugim kirurškim zahvatima na licu poput popunjavanja lica vlastitim masnim tkivom (lipofiling), korekcije kapaka, postavljanja implantata u bradu i dermoabrazije ili dubokog pilinga perioralne regije.

Zahvat faceliftinga često kombiniramo s blefaroplastikom – korekcijom očnih kapaka (izvor: @tomicabagatinmd)

Možemo zaključiti kako ne postoji idealno vrijeme i dob kada treba otići na facelifting, no jedno je sigurno: ako se odlučite za ovaj zahvat i odete stručnjaku koji ima dugi niz godina iskustva u ovom zahvatu, rezultatima ćete biti i više nego zadovoljni jer će vam se vratiti prirodna mladolikost lica.

Dr. Tomica Bagatin specijalist je maksilofacijalne kirurgije, sub. plastične kirurgije glave i vrata. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici Merkur, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici Dubrava. Osnivač je Poliklinike Bagatin, gdje radi od njenog otvaranja 2002. godine. Službeni je trener i edukator tvrtke Allergan Aesthetics za aplikaciju hijaluronskih dermalnih filera i botoxa već dugi niz godina.

Pročitajte još i ...