Botox

Charlize Theron

Pomlađivanje botoxom jedan je od najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora. Iako je ovaj tretman u početku bio „rezerviran“ samo za zvijezde, danas je široko dostupan i primjenjivan. Svježije, pomlađenije i odmornije lice tako je postalo dostupno u samo desetak bezbolnih minuta.

Botox kao zlatni standard za uklanjanje bora

Botox (botulinum toxin A) svoju je popularnost stekao zbog vrlo učinkovitog djelovanja, jednostavnog provođenja i izvrsnih rezultata.

Na tržištu Hrvatske dostupan je botulinum toxin, farmaceutske firme Allergan, pod imenom Vistabel® od 50 jedinica i registriran je za estetsku primjenu na licu. Od iste firme registriran je i Botox koji sadrži 100 jedinica, a namijenjen je u liječenju migrena, trajnog grčenja mišića i prekomjerne aktivnosti mokraćnog mjehura uz istjecanje urina i prekomjernog znojenja.

Preporučena doza za uklanjanje vertikalnih bora između obrva i lepezastih bora oko očiju iznosi 44 jedinice, ali pristup je često individualan i ovisi o dubini bora, aktivnosti mišića i željama klijenata. Zbog elegantnog izvođenja i, ako se izvede dobro, prirodnih rezultata, botox je jedan od najprofinjenijih tretmana za pomlađivanje.

A middle-aged woman looking at her face in the mirror

Osim uobičajenih doza botoxa, može se upotrebiti i tzv. baby botox. Baby botox tretmani sadrže manje doza botoxa aplicirane na uobičajena područja. Rezultati su vrlo slični kao kod normalnog doziranja, ali ipak omogućavaju veću pokretljivost lica – bore su smanjene, obrve podignute, koža izgleda pomlađeno, a mimika je očuvanija. No, treba uzeti u obzir da rezultati manjim dozama i kraće traju.

Uklanjanje i preveniranje bora uz očuvanu mimiku

Botox se može primjenjivati već kod pojave prvih znakova starenja, odnosno nakon 30. godine. Tako se ostvaruje preventivni učinak te se, uz sprečavanje produbljenja već postojećih bora, prevenira nastanak novih bora. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana te se postupno razvijaju tijekom dva tjedna, a učinci traju između 4 i 6 mjeseci.

Zbog navedenih prednosti, čudotvorni botox postao je najčešći alat za pomlađivanje i tajno oružje brojnih zvijezda. Iako je nekada bilo moderno u potpunosti relaksirati mišiće što je davalo „zamrznuti“ izgled lica, danas su se trendovi promijenili i sve se više pokušava naći ravnoteža između uklanjanja bora i očuvanja mimike lica.

Ipak, treba imati na umu da se botoxom može i pretjerati, stoga je vrlo važno odabrati pravog stručnjaka koji zna ispravno aplicirati botox, a tada izvrsni rezultati sigurno neće izostati.

Što se tiče cijene, ovaj eliksir mladosti platit ćete od 2 000 kuna na više, a u ordinacijama u Hrvatskoj cijena se formira ili prema regijama, ili prema jedinicama.

Pročitajte još i ...