Pravilan nos, blijeda put, guste obrve: Što se smatra privlačnim u različitim zemljama svijeta?

DKNY backstage, Spring 2016, New York Fashion Week, September 2015

Standardi ljepote variraju od pojedinca do pojedinca, ali i od države do države. Temeljem običaja, kulture i navika, pojam ljepote razlikuje se diljem svijeta.

Privlačna osoba u Hollywoodu neće biti jednako percipirana, primjerice, u Africi. I dok je u nekim zemljama poželjan minimalistički izgled, u drugim se pak cijeni kada je netko u potpunosti dotjeran.

Laetitia Casta attending the 'La Fille Inconnue' screening at the Palais Des Festivals in Cannes, France on May 18, 2016, as part of the 69th Cannes Film Festival., Image: 285738583, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Minimalizam

U Francuskoj ćete se vjerojatno najbolje osjećati s minimalnom količinom makeup-a. Ono što je trend u Americi, u Francuskoj se često smatra neukusnim. U intervjuu za Vogue jedna je vizažistica objasnila po čemu se razlikuje shvaćanje makeup-a u Francuskoj u odnosu na druge zemlje.

„Francuskinje žele biti svoje. Ne bolja verzija sebe, nego upravo onakve kakve jesu. Smatraju da je bolje prihvatiti svoje mane nego ih pokušati promijeniti. Razmišljaju o tome ‘koji stil mogu nositi s obzirom na lice koje imam i kosu kakvu imam’“, objasnila je, dodajući da se Francuskinje šminkaju vrlo malo i pri tome samo naglašavaju prirodne karakteristike, a cjelokupni rezultat ne smije izgledati kao da su uložile previše truda.

“Velike žene”

Ono što Zapad pokušava nametnuti kao privlačnu ženu, u Africi nije ni blizu idealu. Mnogi muškarci u Africi preferiraju jače žene, a istraživanja su pokazala da na to utječe dojam o biološkoj predispoziciji – percepcija da su takve žene plodnije i zdravije.

Tako, primjerice, veličina žene odražava kvalitetu života, a ovaj se koncept u kulturama javljao i kroz povijest kada se smatralo da pretile osobe imaju bolji status i životni standard.

Obline

Velike grudi, uzak struk i naglašena stražnjica opis je idealne žene u Venezueli. Plastične operacije i estetska kirurgija vrlo su popularne u Južnoj Americi, a povećanje grudi jedan je od najtraženijih zahvata.

Trend „idealne žene“ ide toliko daleko da se žene koje se u njega ne uklapaju osjećaju loše i na kraju odluče za estetski zahvat. Ova percepcija ljepote ukorijenila se i u popularnu kulturu, a gotovo sve lutke napravljene su vodeći se „poželjnim proporcijama“.

Porculanski ten

Mnoge žene sa Zapada žude za preplanulim tenom, no u azijskim zemljama trend je u potpunosti suprotan. U Kini i Koreji preplanuo ten upućuje na loš ekonomski status, ukazujući na to da osoba puno vremena provodi na suncu, što se povezuje s manualnim radom na otvorenom.

Žene u Koreji iznimno brinu o svojoj koži. Štite se od sunca i redovito odlaze na tretmane ne bi li svoju kožu održale mladolikom, a ten blijedim i ujednačenim.

Oči

U Južnoj Koreji operacija kapaka postala je pravi hit. Ponekad ovaj zahvat roditelji poklanjaju svojoj djeci za rođendan, a sve kako bi kapci dobili „zapadnjački izgled“.

„Kineskinje i Korejke dolaze u polikliniku sa željom da izgledaju kao Amerikanke. Ideja ljepote postala je zapadnjačka, što je rezultiralo time da Azijke žele izgledati manje kao Azijke, a više kao žene sa zapada“, otkrio je dr. Kim Byunggun za CNN, dodajući kako uglavnom žele promijeniti oči, a ne sviđaju im se ni „preistaknute“ jagodice ni oblik lica.

Nazanin Boniadi attending the Tenth Annual Women In Film Pre-Oscar Cocktail Party presented by Max Mara and BMW held at the Nightingale Plaza in Los Angeles, USA, Image: 322357577, License: Rights-managed, Restrictions: World rights except USA, France, Germany, Spain, Italy, Australia& NZ, Switzerland, Holland, Poland and South Africa., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Pravilan nos

Iran je država s najvećim brojem operiranih nosova u usporedbi s brojem stanovništva. Uz estetsku promjenu, operirati nos u Iranu ukazuje na visoke mogućnosti, dobar status u društvu i brigu o izgledu, a žene često s ponosom ističu da su se podvrgnule ovoj korekciji.

Guste obrve

Iako u posljednje vrijeme guste obrve postaju svjetski hit, u Meksiku su one „must have“ oduvijek. Tamne kovrče, guste obrve i crveni ruž u Meksiku su pojam ljepote.

Istaknute, dramatične obrve proslavila je i Frida Kahlo, a takav trend prisutan je danas. Iako su Meksikanke poznate po gustoj kosi i obrvama, za one koji nisu rođenjem dobili ove karakteristike, a žele ih imati, postoje sofisticirane metode kojima ih je danas lako ostvariti.

Izvor: Thelist.com

Pročitajte još i ...