Povijest estetske kirurgije i beauty tajne hollywoodskih diva

Još prije Krista Egipćani i Indijci eksperimentirali su s oblikovanjem nosa. U 1700-ima britanski liječnici posjetili su Indiju i otkrili tehnike rinoplastike (operacije nosa) koje su na kraju postale moderne tehnike oblikovanja nosa, a ta saznanja prenijeli su na zapad.

Polovinom 20. stoljeća, 1940-ih, japanske prostitutke eksperimentirale su s povećanjem grudi, vjerujući da će to privući američke vojnike. Injektirale su se nemedicinskim silikonima, parafinom i drugim tvarima kao što su spužve.

Ferrari Press Agency Ref 7812 Rita 1 03/03/2017 See Ferrari text. Picture MUST credit : Tezenis Pop star model Rita Ora shows off her winning figure in a new lingerie advertising campaign for Italian label Tezenis .A sizzling video gives fans a first look at her wearing the lacy new Miami bra.The 26-year-old British singer pouts and poses in a smoke-filled footage, teasing her incredible figure.The plunging lingerie gives plenty of views of her ample cleavage and also a closer look at her any tattoos.Rita enthused on social media: “I love working with this team they are so supportive and passionate.“I could not choose a better team to work on this project with!” OPS: Rita Ora in the promotional film for the Tezenis Miami bra. Picture supplied by Ferrari, Image: 323168766, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ferrari

Nešto kasnije, 1951. godine, Sir Harold Gillies, otorinolaringolog s Novog Zelanda, izveo je prvu operaciju spola – iz muškarca u ženu.

Prva poznata operacija grudi izvedena je 1962. godine. Timmie Jean Lindsey prva je žena kojoj su ugrađeni silikonski implantati. Željela je ukloniti veliku tetovažu s prsiju, a Frank Gerow, plastični kirurg koji je radio u bolnici koju je posjetila, tražio je dobrovoljku koja bi pristala na operaciju povećanja grudi.

Ponudili su operaciju Timmie Jean Lindsey koja im je rekla kako bi radije napravila estetsku operaciju ušiju, a oni su pristali pod uvjetom da joj ugrade i implantate u grudi.

NIP / TUCK (2003) - DYLAN WALSH - JULIAN MCMAHON., Image: 137169616, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album

U devedesetima su se već radili razni zahvati. Jedan od poznatijih je onaj Jennifer Grey (poznata po ulozi Baby iz filma Dirty Dancing) koja je operirala svoj prepoznatljivi nos, dok je Pamela Anderson 1996. povećala grudi i time postala vlasnica najpopularnijeg poprsja na svijetu.

U razdoblju kada su plastične operacije još uvijek u medijima izazivale veliku pozornost, a ljudi nisu znali puno o njima, Pamela je pokazala da usprkos silikonima može dojiti, dok je Jennifer Grey operacijom nosa pokazala da nedostatci mogu biti lako uklonjeni.

Godine 2003. počela se emitirati serija Reži me (Nip/Tuck) koja prikazuje živote dva plastična kirurga iz Miamija. Serija je vrlo brzo stekla globalnu popularnost, a snimljeno je 6 sezona.

Značajna operacija izvedena je 2010. godine kada su španjolski kirurzi izveli prvu transplantaciju lica na 31-godišnjaku koji se upucao u lovu.

HOW TO MARRY A MILLIONAIRE, Marilyn Monroe, Betty Grable, 1953, TM and Copyright (c) 20th Century-Fox Film Corp. All Rights Reserved, Image: 97105443, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Prve metode uljepšavanja u Hollywoodu

Rita Hayworth, poznata po svojoj prekrasnoj kosi koja joj je bila zaštitni znak, elektrolizom je trajno uklonila dlačice s čela, čime je produžila čelo i postigla izgled koji ju je lansirao kao ikonu ljepote i omogućio brojne uloge.

rita h.

Marilyn Monroe istom je metodom preoblikovala oblik glave. Osim uklanjanja dlačica s čela, Marilyn je preoblikovala i vršak nosa.

m.monroe

Danas popularno popunjavanje obraza filerima nekada je bilo gotovo nezamislivo. Zvijezde su se snalazile kako su znale. Istaknute jagodice Marlene Dietrich navodno su posljedica uklanjanja kutnjaka. Naime, uklanjanjem kutnjaka stvorila se udubina u obrazima koja je naglasila jagodične kosti.

Marlene Dietrich, "The Lady is Willing" 1942 Columbia, Image: 331298375, License: Rights-managed, Restrictions: NO ITALY, GERMANY, BENELUX, USA or AUSTRALIA- Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa entertainment

Osim ovih metoda, „face lift“ se postizao ljepljivim trakama koje su vukle kožu prema gore. Ove bolne i neugodne metode danas su zamijenili novi i sofisticirani postupci.

Plastične operacije i estetski tretmani sada se izvode diljem svijeta. Radi se o rastućem segmentu koji je prestao biti rezerviran samo za bogate te se izvodi bez obzira na dob (osim, naravno, maloljetnika). Najizvođeniji zahvati su povećanje grudi, liposukcija, blefaroplastika i abdominoplastika, a uz filere i botox postalo je moguće vratiti licu vrijeme unatrag u svega 15 minuta.

Pročitajte još i ...