Znate li prepoznati opasne madeže?

cindy crawford, Image: 196567921, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Marka

Iako često smatrani ukrasom koji licu ili tijelu daju dozu šarma, svaki madež predstavlja određeni zdravstveni rizik. Posljednjih godina, zbog povećane svijesti o štetnosti sunčevog zračenja, u fokusu javno-zdravstvenih kampanja je i prevencija melanoma.

Rana prevencija od iznimne je važnosti u liječenju ove zloćudne bolesti, a za podizanje svijesti o opasnostima karcinoma kože, najvažnija je informiranost i briga o zdravlju kože.

Hollywood star Jessica Chastain stars in Piaget jewelry brand new campaign

Karcinom s najvećom ekspanzijom

Broj oboljelih od melanoma u stalnom je porastu, a riječ je o jednom od tumora s najvećom ekspanzijom u posljednjih nekoliko godina, dok je u Hrvatskoj riječ o godišnjem povećanju broja oboljelih od oko 7%.

Gotovo 600 ljudi svake godine dobije dijagnozu melanoma, što je posebno zabrinjavajuće uzevši u obzir činjenicu da je riječ o bolesti koju je moguće u potpunosti spriječiti.

Melanom je maligni tumor pigmentiranih stanica kože, no može se pojaviti i na očnoj ovojnici, u živčanom sustavu, na krajnjem dijelu debelog crijeva ili sluznicama.

Sara Sampaio in the new swimwear spring summer 2015 campaign of Calzedonia, Image: 222855417, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Važnost rane prevencije

Melanociti su raspoređeni u cijeloj našoj koži i proizvode melanin, prirodni pigment koji daje koži boju, a madeži nastaju kad melanociti rastu u grozdovima i grupama. Varirati mogu u bojama, veličinama i oblicima, no madežima je zajednička jedna stvar – svaki od njih nosi određeni rizik da se razvije u melanom.

Upravo iz tog razloga dermatolozi naglašavaju važnost redovitih samopregleda, jer je praćenje eventualnih promjena na madežima ključno za ranu prevenciju melanoma. Osim toga, melanom je jedan od rijetkih tipova karcinoma koji je, ako ga otkrijete na vrijeme, zbog svoje lokaliziranosti potpuno izlječiv.

Neke osobe su sklonije razvoju melanoma

Iako svaka osoba na koži ima barem jedan madež, vjerojatnost razvoja melanoma nije ista za svakoga. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a mnogo je češći i kod bijelaca nego kod pripadnika drugih rasa.

Postoje i neke generalne karakteristike madeža koje ih čine potencijalno opasnim, poput boje, oblika, veličine i brojnosti. Tako liječnici općenito upozoravaju da su osobe koje na tijelu imaju više od 50 madeža u povećanom riziku od melanoma, kao i osobe čiji su madeži atipični, što znači veći od drugih i nepravilnog oblika.

U dermatološkim krugovima postoji i tzv. ABCDE pravilo prilikom vizualnog pregleda madeža, a riječ je o akronimu engleskih riječi Asymmetry (asimetrični), Border (nepravilnih granica), Color (neujednačena boja), Diameter (svaki veći od 6 mm) i Evolving (svaki koji je promijenio boju, veličinu ili teksturu).

Kao i kod ostalih oblika karcinoma, i prisustvu melanoma u obiteljskoj anamnezi ukazuje na povećan rizik od njegovog razvoja.

Znate li prepoznati potencijalno opasan madež?

O važnosti rane prevencije govorilo se i protekle nedjelje u samom centru Zagreba, gdje je na Europskom trgu održana javno-zdravstvena akcija u sklopu projekta „Djeluj sad“, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, na kojoj su se građani odazvali pozivu za besplatni pregled madeža.

Liječnici su čitav dan upozoravali na važnost prevencije melanoma, s naglaskom na redovite preglede madeža, ali i na zaštitu kože od sunca. Pozvali su građane na odgovorno ponašanje ljeti, naglašavajući važnost zaštitnog faktora čak i za vrijeme oblačnih dana.

Uz jednostavne upute madeže je moguće jednostavno pregledavati kod kuće, no primijetite li da je neki od njih promijenio boju, veličinu, teksturu ili je izgubio pravilne rubove, što prije posjetite dermatologa kako bi potencijalni razvoj melanoma spriječili u najranijoj mogućoj fazi, čime ćete značajno povećati šanse za potpuni oporavak.

Zaštita od sunca centralna je ideja prevencije

Pregled madeža i evidentiranje promjena koje uočimo svakako je nužno za prevenciju melanoma, no najveći korak koji možemo učiniti za zdravlje svoje kože je redovito nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom. Svakim izlaganjem suncu bez zaštite riskiramo nastanak zloćudnih promjena, a odgovoran odnos prema zdravlju obvezuje nas da taj rizik svedemo na minimum.

Slušamo li preporuke liječnika, u svaki dio kože koji je izložen suncu trebao bi biti namazan proizvodom koji obuhvaća UVA i UVB zaštitu, a sadrži faktor zaštite od najmanje 30.

Izrazito snažna zaštita čak i za najosjetljiviju kožu

Građani Zagreba su u sklopu akcije „Djeluj sad“ imali priliku, osim pregleda madeža i razgovora s dermatolozima, dobiti i preporuku o tome koja bi zaštitna krema odgovarala upravo njima i njihovoj koži.

Anthelios linija francuskog dermokozmetičkog branda La Roche-Posay osigurava visoku i učinkovitu zaštitu svih tipova kože od štetnog sunčevog zračenja. U liniji se nalaze kreme, fluid, sprej, proizvodi za lice s učinkom zaglađivanja, gel proizvodi koji se mogu nanositi na mokru kožu, kao i proizvodi posebno formulirani za djecu.

Čitava La Roche-Posay Anthelios linija formulirana je s minimalnim brojem sastojaka te je pogodna i za najosjetljiviju kožu s netolerancijom na sunce. Kao jedan od vodećih dermokozmetičkih brandova, koji je velik dio istraživanja posvetio osjetljivoj i netolerantnoj koži, La Roche-Posay svojom kampanjom “Save Your Skin” educira građane o odgovornom ponašanju na suncu, pregledavanju madeža i važnosti zaštite visokim UV faktorom.

Kao dodatni korak zaštite, La Roche-Posay je okupljenim građanima podijelio i prvi rastezljivi senzor za kožu, takozvani „moja UV naljepnica“ (My UV Patch). Naljepnica sadrži foto-osjetljiva bojila koja se prilagođavaju osnovnom tenu kože i mijenjaju boju kada su izložena UV zrakama, pri čemu označavaju različite stupnjeve izloženosti suncu. Povezana je s mobilnom aplikacijom, a tijekom višednevne uporabe, analizira različite foto-osjetljive kvadratiće bojila, određujući količinu izloženosti UV zrakama koju je korisnik primio.

La Roche-Posay je utvrdio da, unatoč činjenici da 88% populacije diljem svijeta prepoznaje opasnosti izloženosti suncu bez zaštite, čak 4 od 10 osoba ne razmišlja o upotrebi proizvoda za zaštitu od sunca kada nisu na odmoru. Upravo zato odgovorno ponašanje na suncu nikada nije bilo važnije, ali i jednostavnije.

Uz prilagođenu njegu, redovito nanošenje proizvoda s visokim SPF-om, ne zaboravite pregledavati madeže, a učini li vam se neki od njih sumnjivim, što prije posjetite dermatologa, kako bi spriječili ovu potpuno preventivnu bolest.

Pročitajte još i ...